נערה בפארק ציבורי (צילום: רויטרס)
"השוטרים שיבחו את התנהלות הנערה (אילוסטרציה)|צילום: רויטרס
בחודשים האחרונים אנו שומעים על יותר ויותר ילדים ונערים שמאיימים בהתאבדות בגלל חרם חברתי. כמה מהם גם ניסו לשים קץ לחייהם, ולצערנו, ממש לאחרונה נער בן 13 מבאר שבע אף הצליח.

ביחידות המחשב של משטרת ישראל מנסים עשרות שוטרים מדי יום לאתר ברשתות החברתיות נערים המשגרים מסרים אובדניים כדי לטפל בהם ולמנוע מהם לבצע ניסיונות התאבדות. אולם בסוף השבוע נערה בת 12 מאשדוד הוכיחה שגם ילדה אחת יכולה להיות גיבורת היום, כשהצילה את חייו של ידיד שלה, נער בן 13 מקריית מלאכי, שאיים להתאבד בגלל חרם.

הנער, שכבר ניסה בעבר להתאבד, שיגר במוצאי שבת הודעת טקסט לנערה בזו הלשון: "די, נמאס לי מהחיים, אני רוצה להתאבד. אני מיואש. החברים מחרימים אותי בבית הספר".

הנערה, שהיתה באותה העת עם חברה טובה, נבהלה מאוד אבל התעשתה והתקשרה מייד למוקד 100 של מרכז השליטה של משטרת המחוז הדרומי (משל"ט דרום), וביקשה מהמוקדנית לשלוח ניידת להציל את חייו.

לידי mako הגיע התיעוד של השיחה שהתנהלה בין הנערה למוקדנית, שני, שהיתה באותה העת במשמרת. פרטים מזהים של הנער והנערה טושטשו:

מוקדנית: "משטרה שלום, מדברת שני".

נ' (נסערת): "תקשיבו, איזה ילד שאני מכירה, ידיד ממש טוב שלי, חזר לו בזמן האחרון  הרבה מחשבות אובדניות. הרגע הוא שלח לי הודעת SMS שהוא רוצה להתאבד ואני לא לא... ממש עכשיו, לא יודעת, לא יודעת. ממש עכשיו".

מוקדנית: "את יודעת איפה הוא?".

נ': "אני לא יודעת איפה הוא. אני בלחץ. הוא אומר שהוא... אני בלחץ, הוא באמת כבר ניסה כבר".

מוקדנית: "שנייה, שנייה, מה הוא שלח לך בהודעה?".

נ': "הוא שלח הודעה שהוא מתאבד ממש עכשיו, שהוא מנסה".

מוקדנית: "איך קוראים לו. איפה הוא גר?".

נ' (מוסרת את פרטיו של הקטין, שמו ומספר הטלפון שלו תוך כדי שהיא מדברת עם חברתה): "הוא גר בקריית מלאכי, לא יודעת איפה הוא גר. לא יודעת איפה הוא עכשיו. הוא מנסה להתאבד".

מוקדנית: "בן כמה הוא?".

נ': "הוא בן 13, הוא בכיתה ח'".

מוקדנית: "איך קוראים לך, בת כמה את?".

נ' (מוסרת למוקדנית את פרטיה): "אני בת 12".

מוקדנית: "איפה את גרה?".

נ': "אני באשדוד".

מוקדנית: "את לא יודעת באיזה רחוב הוא גר, אבל בטוח גר בקריית מלאכי? אני רוצה את כל הפרטים, אל תנתקי לי".

נ': "אני לא יודעת באיזה רחוב הוא גר, הוא גר בקריית מלאכי".

בשלב זה החברה של נ' מתערבת בשיחה ואומרת: "אנחנו, נראה לנו, יודעים למה".

מוקדנית: "הוא לא אמר לך איך, כלום?".

נ': "זה בסדר, מה זה משנה למה, הוא מנסה להתאבד".

מוקדנית: "את לא יודעת איפה הוא יכול להיות?".

נ': "אני לא יודעת איפה הוא יכול להיות. הוא אמר שבפעם שעברה הוא פשוט נכנס למשרד של אבא שלו. הוא ניסה להתאבד ואבא שלו 'תפס', נכנס בזמן".

מוקדנית: "הוא כבר ניסה להתאבד?"

נ': "כן, הוא כבר ניסה, אבל אבא שלו 'תפס', אבל הוא לא אמר את זה לאף אחד".

חברתה של נ': "בפעם שעברה הוא אמר שלקח גלולות".

מוקדנית: "איפה הוא ניסה להתאבד בפעם הקודמת, במשרד של אבא שלו?".

בחור עצוב (צילום: goldenKB, Istock)
ההורים לא ידעו מה עובר עליו (אילוסטרציה)|צילום: goldenKB, Istock
נ': "כן, הוא נעל את עצמו במשרד של אבא שלו, לקח חבל, תלה את זה אפילו על הוו, איפה שתולים מעילים, אבל אבא שלו נכנס, היה לו מפתח".

מוקדנית: "תישארי זמינה בנייד, זה חשוב מאוד".

נ': "אבל אל תגידי שאני הזמנתי, שזה יהיה אנונימי".

המוקדנית מבטיחה לשמור על האנונימיות של נ', ובמקביל מעבירה את המידע ישירות לשוטרת אדל שמבררת מידע על הנער ומעבירה זאת לניידות הסיור של תחנת משטרת קריית מלאכי ואשדוד. השוטרים הצליחו לאתר תוך שניות ספורות את כתובת הנער לפי מספר הטלפון הנייד שברשותו ונוסעים בבהילות לביתו. במקביל, ניידת משטרה מגיעה לנערה באשדוד לוודא שהסיפור אמיתי וכדי לגבות ממנה עדות.

למרבה המזל והתושייה של הנערה והשוטרים, בתוך עשר דקות מקבלת ההודעה הם מאתרים את הקטין. הם מצאו אותו יושב בחדרו במצב רוח ירוד אך בריא ושלם. כשנכנסו ההורים לבית, הם מצאו  את הוריו ישובים בסלון. לדברי השוטרים, ההורים נותרו המומים ולא ידעו מאומה על מה שעובר על בנם. הם ציינו שהוא לא סיפר להם דבר על מצבו הנפשי ומה עובר עליו בבית הספר. כשנכנסו לחדרו של הנער וידאו שמצבו הפיזי בסדר ותשאלו אותו לגבי ההודעה ששלחה לידידה שלו. הנער פרץ בבכי, ניגש לאמו וסיפר לה את שעובר עליו.

"כן זה נכון, אני ממש מיואש, אני רוצה להתאבד, קשה לי מאוד", אומרים השוטרים כי סיפר להם. "התלמידים בבית הספר מחרימים אותי, קשה לי". הטיפול בנער הועבר לגורמי החינוך והרווחה.

"כל שנייה הייתה גורלית"

לאחר המקרה שיבחו השוטרים את התנהלותה של הנערה שהצילה, למעשה, את חייו של הנער. קצין המבצעים של משל"ט מוקד 100 של משטרת המחוז הדרומי, פקד אברהם אשש, סיפר ל-mako כי השוטרים פעלו במהירות ובזריזות בשל העובדה שהנער ניסה כבר להתאבד ולא הצליח.

"כל שנייה היתה פה גורלית. כל המשמרת נרתמה לאירוע הזה שחצה שתי ערים, אשדוד וקריית מלאכי, כדי לוודא שנגיע למשפחה הנכונה", הסביר. "הפעילות של השוטרים במוקד ובניידת הסיור הייתה מהירה ואני שמח שזה נגמר בהפי אנד".

מפקד המחוז הדרומי, ניצב יורם הלוי, שיבח את תושייתה של נ' ואומץ ליבה ומתכוון להעניק לה בימים הקרובים תעודת הוקרה. "הילדה גילתה בגרות יוצאת דופן ואומץ, הבינה את חומרת העניין ולא היססה להתקשר למוקד 100. היא הצילה את חייו של הנער ועל כך היא ראויה לכל שבח והוקרה".

>> איך תדעו אם הילד שלכם סובל מחרם?