הילדים בבית ספר "עצמון" בנצרת עילית מדברים בכל מיני שפות: עברית, ערבית, רוסית, ספרדית ועוד. הילדים מצליחים להתמודד עם האתגר התרבותי באופן מרגש. עכשיו הם גם רוצים להתגבר על האתגר החינוכי בישראל, שבה מי שאין לו משאבים נותר מאחור.
שיתוף פעולה בין בית הספר, עמותת "תיקון" והקיבוץ העירוני "משעול", שילדיו מתחנכים בבית הספר, מבקש להקים חממה חינוכית מדעית אקולוגית שתאפשר להם לקבל חינוך מדעי ברמה הגבוהה ביותר תוך כדי שהם שוברים את המודל השבלוני של מורה שמדקלם חומר מול התלמידים בכיתה.
מה אמור להיות שם? גינות קיר, חקלאות הידרופונית, צמחי מאכל ומרפא, סדנת נגרות ועוד. הילדים יעברו בחממה שיעורים, פעילות חברתית ויבצעו פרויקטים אישיים של מחקר.
אלא שכמו כל דבר בישראל, פרויקט שאפתני שכזה עולה כסף. משרד החינוך תומך, העירייה גם כן, אבל זה לא מספיק. כדי להגשים את החזון דרושים עוד 100 אלף שקלים. לשם כך פתחה העמותה במסע גיוס כספים מהציבור באתר "הדסטארט" שמציע שלל תמורות: החל במכתב תודה מהילדים אסירי התודה, דרך יצירות של אמנים מובילים ועד לאירוח בצימר.
"היום בכל העולם כבר יודעים שצריך ללמד את הילדים מתוך עשייה והתנסות, מתוך סקרנות ועניין, שיחשבו יצירתי ויהיו מוכנים ל'מקצועות העתיד', וזה מה שהחממה תביא לכאן", מסבירה שירה ירדני, מנהלת בית הספר. "ילדים ילמדו מדעים על ידי מחקרים שיעשו בעצמם, ויקחו אחריות על כל התהליך, במקום ללמוד בתיאוריה מהחוברת".
החממה תהיה המשך ישיר של האווירה בבית הספר, שבו המגוון התרבותי מחייב את הצוות למצוא פתרונות יצירתיים. "בית הספר 'עצמון', הוא מקום מיוחד מאוד ואני מרגיש זכות גדולה שילדי לומדים בו", אומר ניר רובין סירקין, הורה לשני תלמידים בבית הספר. "יש בו תלמידים עולים וותיקים, יהודים וערבים, נוצרים ומוסלמים. כולם לומדים יחד בשלום ובכבוד הדדי. מאוד מרגש לראות את הקשרים בין הילדים. הלוואי וכל המדינה שלנו הייתה לומדת מהילדים הללו איך לחיות יחד".
עמותת "תיקון" הוקמה ב-1999 על ידי קבוצות הבחירה, בוגרי תנועת המחנות העולים. מתוכה צמחו קיבוצי מחנכים ברחבי הארץ, וביניהם "משעול", המונה 150 נפשות, שנחשב לקיבוץ העירוני הגדול בישראל. בכל מקום בו בו מתיישבים חברי הקיבוצים, הם מקימים תכניות להעצמת ילדים ונוער.
הפרויקט הנוכחי של העמותה הוא חלק ממהפכה של ממש בעיני רובין סירקין. "הרעיון הוא, שכאן, באמצע השכונה, בין בנייני הבטון והכבישים, תקום חממה ירוקה לתפארת. החממה אמורה להזניק קדימה את בית הספר, את השכונה ואת החינוך בעיר בכלל. מדובר על מרכז מדעי חינוכי שבו הילדים ילמדו 'דרך הידיים' איך לגדל צמחים, להפעיל מערכות ממוחשבות, לערוך ניסויים ולפתור בעיות טכנולוגיות. ילדי יזכו לגדל צמחים ולהיות שותפים בפלא הבריאה. ויותר מכך, הם יהיו מדענים צעירים שיעברו את ההכנה הטובה ביותר לעולם המחר, כזו שישיבה בכיתה מול הלוח אף פעם לא מספיקה לה".
רוצים לתרום לפרויקט? היכנסו לעמוד הפרויקט באתר הדסטארט
או לעמוד הפייסבוק של בית הספר עצמון בנצרת עילית