החופש הגדול? מעתה קראו לו החופש הקטן. תכנית "בית הספר של החופש הגדול" של משרד החינוך יוצאת לדרך. התכנית נפתחה אתמול להרשמה בכ-250 רשויות מקומיות ונראה שהיא עומדת להפוך את החיים של ההורים למעט קלים יותר.
מדי שנה, עם ממוצע של 12 ימי חופש בשנה שהם מקבלים מהמעביד, נאלצים הורים רבים להוציא אלפי שקלים בחודשי הקיץ על מסגרות קייטנה לילדיהם. קייטנת אגדות, חלומות ויצירות, קייטנות תרבות, טבע ומחנות קיץ, יש בשפע - רק תבחרו אבל תשלמו גם תשלמו. נראה ש"בית הספר של החופש הגדול" אמור להקל על סל ההוצאות החודשי בימות הקיץ, המעפיל מדי שנה לשיאים חדשים. עם זאת, רוב ההורים המועסקים במסגרת משרה מלאה יצטרכו עדיין למצוא מענה לילדיהם מהשעה אחת עד שעות אחר הצהריים ולחודש אוגוסט בה אינה מתקיימת.
איזה מין בית ספר זה?
התכנית החינוכית תכלול למידה באמצעות מרכזי למידה אינטראקטיביים, מועדון קריאה וסדנת כתיבה יוצרת, ולצד זה פעילויות חווייתיות, חוגי העשרה, חינוך סביבתי ומעורבות חברתית. בנוסף, תתקיים פעילות משותפת להורים ולילדים בסימן קשר משפחתי, וכן פעילות משותפת לילדים ולנוער בסימן מעורבות חברתית בקהילה.
התקציב לתכנית יועבר ממשרדי האוצר, החינוך, הרווחה, השלטון המקומי, מפעל הפיס והקרן לידידות. בשנתיים הבאות (שנה"ל תשע"ה ו-תשע"ו) תורחב התכנית גם לילדי הגנים ולתלמידי כיתות ג', ד' ו- ה', באופן מלא. ההרשמה לתכנית זו הינה בגדר בחירה ולא חובה של ההורים והילדים. הרישום לתכנית יסתיים ביום 15.6.2014.
עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:
>> החופש הגדול הוארך בחזרה: מיהם המרוויחים הגדולים?
מחקר: כיתה ג' היא שנת הלימודים החשובה ביותר
>> לא תמיד משתלם להיות חרשן
"צריך לבדוק את זה קודם"
איריס סלע, אם לשלוש בנות ממושב טל השחר נאלצה בקיץ האחרון להיפרד מ-1,500 שקל לטובת קייטנה פרטית בהרצליה עבור בתה. הקייטנה אמנם הייתה עד השעה ארבע אחר הצהריים וכללה ארוחת צהריים חמה, ולמרות שניתנה לה הנחה מיוחדת לאמהות חד הוריות, המחיר היה עדיין יקר. על "בית ספר של החופש הגדול" היא שמעה לאחרונה, אך מודה שפרטים רבים עדיין אינם ידועים לה. "אני ארשום אותה, ללא ספק", היא אומרת. "יהיה לה כיף להיות במסגרת עם החברות שלה, גם ככה החופש הגדול ארוך מדי, והאמת היא שגם לי זה נוח".
חדוה, אם לילדה בכיתה ב' מחולון העובדת במשרת אם, עדיין מתלבטת ותקבל החלטה רק לאחר שתבדוק את התכנית לעומקה. "אני לא יודעת אם ארשום אותה", היא אומרת. "ההצעה של שי פירון נשמעת טובה ומעניינת, אבל אני רוצה לבדוק מי מפעיל את זה בבית הספר. אני עדיין מתלבטת בין רישום למסגרת הזו לבין רישום לקייטנה המופעלת דרך רשת קהילה ופנאי, שם בתי הייתה בשנה שעברה וזה היה די נחמד".
שרית מבנימינה, אם לילדה בכיתה א', שמחה לשמע הבשורה, אך עדיין מסתייגת. "על הנייר נשמע שיש לזה פוטנציאל", היא מסבירה. "לחוגי העשרה, סדנאות ולמידה חווייתית יש יותר ערך בעיניי מאשר יום בלונים או יום שוקולד שעושים בקייטנות הסטנדרטיות. אבל השאלה היא מה יהיה הפער בין הנייר לבין ההתנהלות בפועל. האינסטינקט שלי הוא לא לסמוך על משרד החינוך ועל הרשויות המקומיות. כיוון שזו פעם ראשונה שהתכנית מתקיימת, אני לא יודעת למה לצפות, אבל מניחה שיש יותר סיכוי שזה יהיה בלגן אחד גדול מאשר תכנית סדורה ומאורגנת. הייתי שמחה לראות את התכנית, ולדעת מיהם האנשים שיעבירו את זה. בסופו של דבר, הכל יקום או ייפול עם האיכות והכריזמה של המדריכים. בכל מסגרת אתה יכול ליפול על מדריך טוב או גרוע. היוזמה חיונית, נחוצה וחיובית ואני בעד לשמור על אופטימיות ופשוט לבדוק את זה".