כשכולם לבשו אתמול בגדים חדשים וצעדו בשביל לבית הספר אתמול לביא (שם בדוי, השם האמיתי שמור במערכת) ישב בבית. לביא, בן 13 מחולון על הספקטרום האוטיסטי, למד בארבע השנים האחרונות בפתח תקווה. אלא שהשנה נמסר להוריו שאין לו מקום יותר בכיתה.
אמו של לביא טוענת שהיא יודעת בוודאות שבכיתה שבה קיווה ללמוד לביא לומדים שבעה ילדים, כשהתקן הוא שמונה.
"אני שואלת למה לפגוע בחלש, למה להפריד אותו מחבריו? הקושי העיקרי של הילדים הללו הם ביצירת קשרים חברתיים, וכעת שיש לו חברים מרחיקים אותו מהם. אולי אם היינו גרים בפתח תקווה המצב היה שונה. לביא לא תושב העיר ולכן דואגים לו פחות. הוא תושב חולון ונופל בין הכיסאות".
אמו של לביא מודה שאינה עוברת לפתח תקווה בגלל אחיו של לביא, שמתנגדים באופן נחרץ לרעיון. "יש לי ילדים מתבגרים והם אמרו שאם נעזוב את חולון הם יישארו אצל סבא וסבתא. אני צריכה להתחשב בכל הילדים והרצונות שלהם. אני יכולה לתת מענה לילדים אחרים ואני מנסה להילחם מפה מחולון. הבעיה שבחולון אין בכלל מבנה קבוע לבית ספר לחינוך מיוחד ויהיה רק בעוד 3-4 שנים ביזור התעשייה בחולון. לביא בעבר למד בחולון, בבית הספר היסודי אך הוא חווה שם טראומה ולא מוכן לחזור לבית הספר ההוא".
הוריו של לביא מבקשים שהטיפול בו ימשיך להתנהל על ידיד אנשי צוות מנוסים, כפי שהכירו בפתח תקווה. "הילד שלי זקוק ליציבות וקביעות בחייו ובית הספר הוא הליבה של מסגרת לימודית וטיפולים בעבור בני, כל שינוי עלול לפגום במצבו הנפשי והתפקודי".
לאמו של לביא ברור מה הפתרון הנדרש. "הילד יישאר בבית עד שיתאחד עם חברים שלו כמו שארבע שנים ידעו להכיל אותו ולקבל אותו. טובת הילד לפני הכול והילד צריך להיות עם חברים שלו. עכשיו אני מצפה שעיריית חולון תמשיך לדאוג לתושביה ולתת לילד שלי פתרון. גם אין מקום לימודי שהוא יכול ללמוד שמתאים לו וגם הם לא עזרו לנו להתקבל ולהמשיך ללמוד בפתח תקווה. מה הם רוצים שילד בן 13 יעזוב את מערכת החינוך?".
>> לוח חופשות לשנת הלימודים תש"ף בבתי הספר ובגני הילדים
מעיריית פתח תקווה נמסר בתגובה: "עיריית פתח תקווה, כמו כל רשות אחרת, מחויבת בראש ובראשונה בהקצאת המשאבים העירוניים לטובת תושביה. בקשות לשיבוץ תלמידים מתבצעות בין הרשויות, אך לעיתים נדחות מסיבות שונות. כמו במקרה המדובר שבו תושב העיר חולון ביקש להיקלט בבית הספר בפ"ת וסורב בפאת חוסר מקום. יש לציין כי מסיבה זו נאלצה הרשות לסרב באופן גורף לכל בקשות תלמידי החוץ שביקשו להיקלט בבית הספר הזה. יצוין עוד כי התלמיד למד בבית הספר יסודי בפ"ת והיה אמור לסיים את לימודיו עם המעבר לחט"ב בשנת הלימודים תשע"ט. לבקשת ההורים ומחלקת החינוך בעיריית חולון - נענתה עיריית פ"ת, לפנים משורת הדין, וקלטה את הילד לשנת לימודים נוספת. זאת לצורך הכנתו לקראת המעבר לחט"ב בחולון בשנת תש"פ".
מעיריית חולון נמסר: "לעיריית חולון אין כל התנגדות שהנער ימשיך ללמוד בפתח תקווה והיא אף הגישה לעירייה פעמיים בקשה לכך. התשובה שנתקבלה מפתח תקווה היא שכל המסגרות מלאות ושאין בהן מקום. לפיכך, הנער שובץ בבית הספר החדש לאוטיסטים שייפתח השנה בחולון ואולם האם מסרבת לכך."
תגובת משרד החינוך: "משרד החינוך עושה כל מאמץ כדי לתת לילדי החינוך המיוחד סל מענים לרבות שיבוץ במוסד חינוכי הקרוב לבתיהם. השיבוץ בתוך עיר המגורים נועדה למנוע מהם נסיעות ארוכות ומתישות. לאור זאת, בשנה הנוכחית הקצה המשרד מעל כמיליארד שקלים לבינוי כיתות לימוד חדשות בעבורם. בתוך כך, השנה פתחנו במשותף עם הרשות המקומית בחולון בית ספר חדש לחינוך מיוחד כדי לתת מענה ראוי לתושבי המקום. התלמיד שובץ בבית הספר החדש בעיר, אותו מלווים אנשי חינוך מצוינים. כמו כן, גובשה בעבורו תכנית אישית כדי לסייע לקידומו. בית הספר ממתין לתלמיד ויעשה כל שבידו כדי לקדם אותו".