גם הילדים שלי כמו כולם מחכים לחופש הגדול, ואצלי צמד המילים האלה מעלות דריכות מסוג אחר. וישנה גם השותפה הנוספת - הפרעת הקשב המשפחתית שלנו. שלי ושל שלושה מילדיי. עם השנים הבנתי כמה היא חלק בלתי נפרד מההיערכות המשפחתית שלנו. לכן, ממש כמו לפני הראשון בספטמבר – השנה אני נערכת לראשון ביולי. אספתי פנינים שגיבשתי מקיץ לקיץ ועשיתי לי סדר בראש. תחזיקו חזק, תתרכזו (אם מסתדר לכם), מתחילים: עשרת הדיברות להורים לילדים עם הפרעת קשב.

  1. עניין של זמן. ילדים עם הפרעת קשב מתקשים בתפיסת זמן. לכן גם קשה (להם ולי) לתכנן קדימה, לעמוד בזמנים, להגיע בזמן ועוד. לוח-חופש משפחתי עושה פלאים להמחשת הזמן לילדים (ומבוגרים) עם הפרעת קשב. אצלנו בבית הלוח הוא נוהל קבוע.

  2. זיכרון חזותי. כדי לצייר ולשמר חוויות לא צריך להיות רמברנדט (גם פיקאסו הצליח יפה). אחרי שיצרנו לוח, אנחנו מתעדים עליו מדי יום חוויה - אפשר לשרבט, לגזור מעיתון, לכתוב מילה או משפט. הכנת פנקייקים היא חוויה ממש כמו ביקור בספארי. הכל הולך. מומלץ לשתף את הילדים בתיעוד היומי – העניין בלוח עולה ככל שיש יותר שותפים.

  3. לא מחליפים סוס מנצח. אם במהלך השנה הטיפול התרופתי עושה לנו טוב, כדאי לשקול להמשיכו גם בחופש. מה שנכון בשגרה – נכון גם בחופש ולפעמים יותר. הפרעת קשב, ממש כמו סכרת או לקות ראיה, ממשיכה להתקיים 365 ימים בשנה. כל שינוי בטיפול נעשה רק בהתייעצות עם הרופא (ואם לא טוב ולא נעים – אין סיבה לסבול, חוזרים אל הרופא שלנו ומדייקים טיפול מתאים).

  4. מתכננים להתארגן. אחד האתגרים הגדולים שלי כאמא עם הפרעת קשב הוא תכנון וארגון. אם החלטנו שרוצים לנסוע לים, התכנון ייכתב על הלוח, ולפניו נסמן זמן להתארגנות לנסיעה. נשמע מובן מאליו שצריך לארוז מגבות, בגדי ים, נשנושים וקרם הגנה? לא אצלנו.. לכן – נתכנן על הלוח גם זמן להתארגן.

  5. שיתוף ופעולה. החבר'ה שלי יודעים שאבא ואמא הם המנהלים בפועל ומנהלים טובים מאצילים סמכויות! הם מקבלים תפקידים כל השנה – ועוד יותר בחופש, כפי יכולתם. אחריות היא מפתח לביטחון עצמי ולתחושת מסוגלות שחשובים כ"כ לילדים עם הפרעת קשב.

  6. לכל שאלה תשובה. ילדים ששואלים הרבה יכולים לעייף, תופעה אופיינית מאד לילדים עם הפרעת קשב. לכן מזכירה לעצמי שהשאלה היא הזדמנות לתת ביטחון, שקט פנימי ועוגן. בתודעה כזו התשובות מגיעות לי יותר בפשטות, בטבעיות ובאהבה גדולה.

  7. הנני כאן. שבירת השגרה מייצרת הזדמנות גם לימים של הפחתת גירויים ונחת. פליימוביל על הרצפה, דפי צביעה או שכשוך בבריכה משפחתית במרפסת יחד הם מתנה של ממש. פעילות משפחתית משותפת נעימה היא הזדמנות לווסת תחושות ולכוונן קשב.

  8. למידה מקרוב. זוכרים את ימי ה"למידה מרחוק"? אני והילדים פחות התחברנו ועברנו די מהר לפורמט חלופי: למידה מקרוב. ילדים רבים עם הפרעת קשב חושבים מחוץ לתחומי הדעת השגרתיים – בחופש מומלץ לזרום עם הסקרנות הזו, ועם תיווך והכוונה לגלות גילויים.

  9. חופש ולא חופשה. כל זוג צריך חופשה זוגית. יציאה משגרה בבית עם הפרעת קשב דורשת כוחות וסבלנות. אנחנו מזכירים לעצמנו שביום שאחרי, גם לנו מגיע זמן משלנו. ועד אז, אנחנו נהנים מהילדים.

  10. קשב. בחופש ובכלל, משתדלת להיות בקשב. לכוחות שלנו, לדברים שמשמחים וטובים לנו, למגבלות ולרעיונות שפחות מתאימים. להיות בהקשבה לעצמנו, בחמלה ובמבט פנימה.

הכותבת היא אמא ל-6 מופלאים, מתוכם שלושה עם הפרעת קשב, ממש כמוה. מתנדבת בעמותת "קווים ומחשבות", העמותה הישראלית להפרעת קשב. מטעם העמותה מתקיימים בכל שבוע מפגשי הדרכה חינמיים להורים דרך הזום וכן קיים מוקד תמיכה חינמי הנותן מענה בנושאים אלו.