יש ספרי הורות שכאשר אני קוראת אותם אני מתעצבת על העובדה שלא היו לי אותם כשהבן שלי היה קטן יותר, כשחשבתי שאני אמא גרועה ושכל האימהות סביבי נולדו עם האינטואיציות הנכונות ורק אני לא. "יופי של אימא, או: למה ילדים באים לעולם בלי הוראות הפעלה?" הוא בדיוק מסוג הספרים האלו, ספר שידבר לכל אמא שלפעמים מרגישה שהיא לא יודעת מה היא עושה. זאת אומרת, לכולן.

הפעם לא מדובר במדריך סטנדרטי אלא בספר פרוזה שהוא סיפור אותנטי ומשעשע על אליאנה (אלי) אלוני, מעצבת פנים ואמא לשלושה, המקבלת עצות הדרכת הורים ברוח מכון אדלר מפי מדריכת הורים דמיונית, סוג של מרי פופינס עכשווית בשם ברברה ודרכה הקוראים מקבלים את המידע ואת העצות. הספר מעלה דילמות שכולנו מכירים מחיי היומיום ומאיר אותן מזווית שונה. ברברה מייעצת לאלי (ולנו) באתגרים הוריים וזוגיים בהם היא נתקלת כל שני וחמישי, ומזכירה שאין פתרונות קסם אלא התמדה ועבודה ששכרה בצידה.

דרך סיפורה של אלי אנו לומדים בין השאר מדוע כדאי לגבש סט ערכים משפחתי, על חשיבותה של דוגמה אישית כערך חינוכי, איך להתמודד עם גיל שנתיים האיום בעזרת עידוד עצמי, איך לטפח מוטיבציה אצל הילדים בלי לגלוש לתחרותיות, איך לחזק ולעודד את הילדים במקום להתלונן שהם לא עוזרים בעבודות הבית, מתי הרגע הנכון ללמד את הילדים על אחריות אישית, ועוד. ומעל הכל, הספר מזכיר לנו שכולנו נמצאות יחד באותה הסירה שנקראת משפחה, לכן כדאי לנו ללמוד איך לנווט אותה לחוף מבטחים.

לאחר כחצי שנה של חוסר וודאות כללי, מגיפה עולמית, מוסדות החינוך הנסגרים ונפתחים חדשות לבקרים וסגר שני, מפלס החרדה והסטרס של ההורים עולה ורבים מאיתנו חשים במצוקה. הרבה הורים מיואשים מהמצב ומרגישים שזה גדול עליהם. במיוחד לאור העובדה שלא רואים את האור בקצה המנהרה... כולנו רוצים לחזור לחיים ״הרגילים״, מיצינו את החינוך הביתי, הזום וערימת המטלות לעבודה עצמית, ושכחנו מי היינו ומה עשינו לפני פרוץ המגיפה. לאור המצב המאתגר הזמנתי לשיחה צפופה את מחברות הספר - הסופרת מיה מיטב ואחותה הגדולה, ליעד מיטב-שני, יועצת הורים בגישת אדלר – כדי לקבל מהן כמה עצות זהב שיקלו עלינו בהתמודדות היומיומית.

העצות נכתבו לאימהות אך בהחלט יכולות לשמש גם אבות. בעלי קרא את הספר בהנאה רבה ולא התלונן על אפליה מגדרית. 

  1. דבר ראשון, בלי פאניקה! כל המשפחה נמצאת כרגע בסיטואציה של חוסר ודאות, וזה באמת לא פשוט. אבל אתן לא לבד, היעזרו בשותפים לחיים, שתפו זו את זה בקשיים, היעזרו זה בזו, חזקו זו את זה. מדובר פה בצרת רבים ורבות, וחשוב לשתף את המעגלים הסובבים אתכן בקשיים ולקבל כל עזרה אפשרית. שתפו והתייעצו גם עם הילדים על המצב, בהתאם לגיל שלהם כמובן, ונסו להעלות הצעות ורעיונות לפעילויות. ככה הילדים ירגישו שותפים ויראו שיש על מי לסמוך בבית.
  2. חשבו, מה המטרות שלכן בתקופה הזו כמשפחה? מעבר לאתגרים הברורים, אפשר להתייחס לתקופה הזאת כהזדמנות בשביל ללמוד מיומנויות חשובות לחיים. בואו נסתכל על המציאות המאתגרת ונראה איך אנחנו יוצאים ממנה בשלום. זאת תקופה קשה אבל יש לנו אחריות הורית כלפי ילדינו, וצריך לגייס את כל הכוחות שלנו למשימה.
  3. ויש לכן כוחות. כבר עברתן דבר או שניים בחיים, זכרו את התכונות הטובות ואת כישורי החיים שלכן, ואיך אפשר להשתמש בהם בבית בימים אלו. חשבו: במה אני טובה? במה סומכים עלי בעבודה או במשפחה המורחבת? מה אני אוהבת לעשות? וכן הלאה. עכשיו קחו את אחת התכונות הטובות האלו ותרתמו את היכולת הזאת ליומיום.
  4. בסוף, יהיה לתקופה הזאת סוף, זה ייקח זמן אבל זה יקרה. חשבו מה עובר על הילדים אם אתן חשות כזה חוסר וודאות... הסתכלו על כל יום בפני עצמו, ולא על התקופה כמו על פלונטר אחד גדול.
  5. כמו כל משימה גדולה שנראית בלתי אפשרית, נסו לפרום את תחושת הקושי הכללית לחוטים בודדים שאיתם אפשר להתחיל לעבוד. בדקו עם עצמכן מה הכי קשה לכן ואיפה קל יותר, ממש לפי שעות היממה - מתי אתן מסתדרות ומתי צריכות עזרה, מתי אבא עם הילדים ואתן עובדות או לוקחות זמן להתאוורר. קל יותר לאכול כריך גדול בביסים קטנים ולא לבלוע אותו בשלמותו, נכון?
  6. בתקופה של כאוס גם אתן וגם הילדים זקוקים למסגרת. המסגרת לא חייבת להיות מדויקת על הדקה, אפשר לחלק את היום לבוקר-צהריים-ערב ומה עושים בכל חלק מהיממה. כל בית בהתאם לצרכיו וההרגלים שלו. כלומר, סדר היום הנוצץ והמתוקתק שפרסמה חברת הפייסבוק שלכן לא בטוח שיתאים לבית שלכן, וחבל שתרגישו מתוסכלות... סדר היום נועד לעשות סדר ולא להלחיץ או לתסכל, לכן כדאי להכין אותו עם בני הבית ולראות שהוא יעיל ומותאם.
  7. והכי חשוב – אל תשכחו לעודד את עצמכן, כל יום, ובמיוחד ברגעים קשים. הכל נראה לכן כעת איום ונורא ומתיש, אבל תעצרו רגע ותזכירו לעצמכן שאתן כן יכולות להתמודד. הרי בסך הכל אתן יופי של אימהות.

את הספר "יופי של אמא" שכתבה מיה מיטב ניתן להשיג באתר "עברית" כספר דיגיטלי ובאתר "אייקסט" כקובץ שמע