אחד הציורים הנפוצים בקרב ילדים הם ציורים של משפחות. זה די טבעי, שכן אחת הסביבות הרגשיות המשמעותיות בחייו של הילד היא הסביבה המשפחתית. כאן הוא לומד לראשונה על יחסים עם בני גילו או קטנים ממנו, לומד לתקשר עם מבוגרים, וכמובן לומד המון על אהבה.
ציור של משפחה הוא הזדמנות מצוינת ללמוד על האופן בו הילד חווה את היחסים בתוכה. מן הסתם, זו רק אפשרות אחת וכשבודקים ציורי ילדים בוחנים את עולמו הפנימי של הילד מנקודות מבט נוספות ושונות – כיצד הוא חווה את המצב החברתי, מהו הדימוי הקוגניטיבי שלו בעיני עצמו, האם הוא מאושר ועוד. אולם עדיין, הציור המשפחתי יכול ללמד אותנו הרבה.
מי דומה לאבא?
אחד המפתחות העיקריים באבחון ציורי משפחה קשור לאיתור המכנה המשותף בין בני המשפחה השונים. חפשו בציורים דברים כמו צבע זהה, טכניקת ציור דומה, פריטי לבוש זהים ועוד. אם מסתכלים על זה מנקודת המבט הזו, מגלים שהילד כאילו מצוות דמויות מסוימות ביחד, גם אם אינן עומדות אחת לצד השנייה. מה הם אותם ציוותים? במילים פשוטות הם מסמלים את מערכות היחסים בתוך המשפחה – הדמות שדומה לאופן שבו הילד צייר את עצמו זו הדמות שהילד מרגיש קרוב אליה יותר מבחינה רגשית.
אבל רגע, לפני שתקפצו למסקנות חפוזות מדי חשוב להדגיש - האופן בו הילד מצייר את משפחתו אינו משקף בהכרח את המציאות הממשית בה הוא חי. לעיתים ילדים מייפים את המציאות או מציירים את יחסי הכוחות שהיו מעוניינים שישלטו במשפחה. בכל מקרה, הציורים מאפשרים להבין כיצד היחסים במשפחה מצטיירים בעיני הילד ומתוך כך להסיק על התנהגותו הכוללת.
כאשר משפחה פונה לתהליך של פענוח ציורי ילדים, מוצלבים הנתונים העולים מתוך ציורי הילד עם הנתונים העולים מתוך ציורי בני משפחה אחרים (אחים אחיות ואף הורים). ההצלבה הזו מאפשרת להבין טוב יותר את החלקים המשותפים בתפיסה של כולם, ואת החלקים הייחודיים לכל אחד מבני המשפחה.
בציור מספר 2, ניתן לראות ציור של ילד בן 3 ותשעה חודשים שחי במשפחה חד הורית מבחירה. דמות האם המצוירת במרכז לא רק מרכזית אלא גם גדולה ומשמעותית. בשונה ממשפחה עם שני הורים, במשפחה חד הורית יש דמות סמכות אחת ועיקרית. מעבר לה קיימות דמויות נוספות שתומכות ועוזרות, אבל האמא היא הדמות המשמעותית והמרכזית עבורו והיא גם כזו בגודל ובשטח שהיא תופסת על הדף.
מי בא לאמא?
המשמעות הרגשית של ההורים בעיני הילדים לא נמדדת רק בדמיון בין הדמויות אלא גם במיקום שלהן על הדף – מי קרוב למי? מי רחוק ממי? עם איזו דמות הילד התחיל את הציור שלו?
במבט ראשוני על ציור מספר 3, למשל, נראה כי כל בני המשפחה מצוירים בצבע אחיד וכולם בעלי גובה זהה, אבל התבוננות על יחסי הגובה של הדמויות על הדף (כלומר הקרקע עליה הן ניצבות) מראה כי בכל זאת קיימות קבוצות בתוך המשפחה. לפי הציור הבן הבכור נמצא באותו מישור יחד עם הוריו, ואילו הילדה המציירת (בת חמש וחצי) ואחיה הקטן, נאלצים למקם עצמם על מישור אחר, תוך ציור תוספת של דשא כפיצוי והגבהה במטרה להגיע 'לגובהם' של האח הבכור וההורים. במקרה הזה, הגובה משול לדומיננטיות והובלה במשפחה.
הכלים הללו, הם כלים בסיסיים לאבחון ציורי משפחה. בעידן של היום, יש יותר ויותר הרכבי משפחות ייחודיים - לצד משפחות ברוכות ילדים שנפוצות יותר בקרב אוכלוסיות של שומרי דתות שונים בעולם, יש משפחות חד הוריות, חד מיניות והרכבים חדשים לאחר גירושין. הנקודות בהן מתמקדים בפענוח ציורי משפחה הן בחלקן הנקודות שצוינו עד כה, ולהן מתווספות נקודות שמאפיינות באופן ספציפי מבנה משפחתי מסוים.
הנה עוד כמה כלים שיעזרו לכם להבין את הציור המשפחתי מעט טוב יותר:
1. שימו לב האם הילד צייר את עצמו. השמטה של הילד את עצמו מהציור היא יוצאת דופן בגיל הילדות ומעידה בחלק מהמקרים על דימוי עצמי נמוך.
2. כיצד הילד מצייר את ההורים לעומת הילדים? חייבת להיות הפרדה ברורה בסגנון הציור בין שתי היחידות (ציור 1). ציורים בהם ההורים מצוירים כמו הילדים או אפילו קטנים מהם יעידו על נוכחות הורית נמוכה בחוויית הילד.
3. מהו המרחק בין הדמויות המצוירות? דמויות שמרוחקות זו מזו, מעידות ברוב המקרים על מרחק רגשי.
4. מיהי הדמות שהילד צייר ראשונה? דמות זו היא דמות דומיננטית בעיניו מבחינה רגשית - ייתכן שזוהי דמות שקשה לו איתה מבחינה רגשית, אך זה יכול להיות גם המצב ההפוך. אפשר לדעת על הכיוון רק באמצעות השוואה לציורים נוספים.
5. מה לא כדאי לעשות? אל תשאלו את הילד למה צייר כך את אבא או למה לא צייר את אמא – האופן שבו הילד מצייר הוא לא מודע, אם הילד מצייר כך הוא משקף מציאות רגשית מסוימת שהוא חווה.
הבשורות הטובות: גם אם ראיתם בציור משהו שהעציב אתכם, בהדרכת הורים טובה ובשינוי של דרכי החינוך, אפשר תוך זמן קצר לראות שינוי ממשי גם באווירה בבית וגם בציורים עצמם.
* מיכל וימר היא תרפיסטית בהבעה ויצירה, מומחית לפענוח ציורים וכתבי יד של ילדים, בני נוער ומבוגרים, ומחברת הספר "המדריך השלם לפענוח ציורי ילדים".
* המדור אינו מתיימר לתת את כל הכלים לפענוח ציורי ילדים, אלא מספר טעימות מהתחום בלבד. אין להסתמך על ציור בודד על מנת לקבוע את מצבו של הילד, ובפענוח נבדקים בין 30 ל-50 ציורים שונים מתקופה של חצי שנה.
>> רוצים לזכות בזוג כרטיסים לתערוכת האמנות לילדים ארטלנד? שלחו לנו לכתובת המייל family@mako.co.il ציור של ילדיכם בו הוא מצייר את המשפחה שלו ותוכלו לזכות