אחד מהענפים שנפגעו קשות במשבר הקורונה הוא ענף הגנים הפרטיים. גנים פרטיים לא כפופים לרגולציה של החינוך הציבורי, ולכן זכאות ההורים להחזרי תשלומים תלויה בהסכם עם הגן. יחד עם זאת, ההנחיה שניתנה לגנים המפוקחים להחזיר את התשלומים עבור התקופה בה הגנים סגורים, מפעילה לחץ גם על הגנים הפרטיים.

למרות המשבר, גנים פרטיים רבים ממשיכים לשלם חלק ניכר מההוצאות השוטפות כמו דמי שכירות, שיכולים להגיע ל-15,000 שקלים בחודש. כעת נמצאים רבים מהם בסכנת קריסה, וחלקם מסרבים לחלוטין להחזיר תשלומים – או מבקשים מההורים תרומות ומקדמות כדי להציל את הגן.

בעקבות המצב צמחה תנועת מחאה חדשה, "אין גנים – אין שגרה", שמלווה גם בקבוצת פייסבוק תחת אותו השם. סגנית ראש עיריית תל אביב ציפי ברנד כבר הביעה את תמיכתה במאבק, ולקבוצה הצטרפו כבר יותר מ-2,000 חברים, ביניהם חברי כנסת ואנשי חינוך חשובים.  היום (שלישי) התכנסה ועדת הכנסת להיערכות מערכת החינוך והחינוך המיוחד בנוכחות מובילי המאבק, בה דנו במתן פטור מארנונה למשך שלושה חודשים – והסכימו על חבילת סיוע רלוונטית.  

"בין היתר ביקשנו פטור מתשלומי ארנונה, הפחתה של מע"מ וסיוע כלכלי מהמדינה בשיעור של בין 25% ל-30% מההכנסה החודשית עבור כל חודש של השבתה", אמרה ל-mako הורים טל רום בן ארי, אחת ממובילות המאבק ומנכ"לית חברת אינפוגן, שמפעילה אתר אינטרנט המרכז מידע על גנים.

"חשוב להבין שאם הגנים לא יחזרו לפעילות, תיווצר תגובת שרשרת שתשפיע על כל המשק". לדבריה, יו"ר הוועדה ח"כ כניצן הורוביץ תמך בעמדת המאבק, וציין כי הוקצו 90 מיליון שקלים למוסדות החינוך הציבוריים מבלי שהייתה התייחסות למצב הגנים הפרטיים.

"הסטטוס של גני הילדים הפרטיים בישראל בעייתי ומעמדם לא מוסדר", הוסיף צחי חנניה, מיוזמי המאבק. "המדינה מתייחסת אליהם כמו לכל עסק רגיל. זו טעות קריטית שיש לטפל בה בדחיפות. הגנים הללו משרתים 60% מהילדים מגיל לידה ועד גיל 3 והם חיוניים לתפקוד המשק".