לפני כשלושה שבועות התבקשו הורי הילדים בבית ספר יסודי בשרון בוואטסאפ לשלוח עם ילדיהם 5 שקלים לבית הספר כתרומה למסיבת הסיום של כיתות ו' – בכסף ייקנו פיצות שיחולקו למי ששילם, והכסף הנותר ישמש כדי לממן את מסיבת הסיום. "מזה מספר שנים מתקיימים בבתי הספר היסודיים אירועי התרמה וגיוס כספים עבור מסיבת סוף השנה של כיתות ו'", סיפרה הבלוגרית "אורנה חושפת", שגרה בסמוך לבית הספר, "לרוב גיוס הכספים נעשה בשיתוף בין ועד ההורים המוסדי והנהלת בית הספר. [...] עיקר גיוס הכספים למסיבת הבוגרים נעשה במכירות מזון, מכירת עוגות ומאפים שנתרמו על ידי ההורים, או אירועי מכירת פיצות ושתייה שהכנסתם נתרמת להפקת המסיבה".

השנה הוחלט שהכסף יגויס דרך קניית הפיצות. "למה אני צריכה לשלם על כיתה אחרת? למה אני צריכה לדאוג לילדים שהם לא שלי?", תהתה אחת האימהות שילדיה לומדים בבית הספר, אך לא בכיתה ו'.

אלא שכאן המחדל רק התחיל. "שני ילדיי לומדים בבית הספר בכיתה א' ו-ב'", סיפרה אימא אחרת בשיחה עם mako, "כל שנה עושים מכירות שתילים או סוכריות או נרות חנוכה, אז מיד עניתי בקבוצה שזה לא הגיוני שיעשו דבר כזה, כי לא לכולם יש אפשרות לתת לילד כסף, וילד שלהורים שלו אין הרי לא יישב ויסתכל על הילדים האחרים בכיתה אוכלים פיצה". בוועד של בית הספר הבטיחו לה בתגובה שלא ייווצר מצב כזה, וגם הילדים שלא יעבירו כסף יקבלו פיצה. "אמרתי סבבה, ונתתי לבן שלי כסף להעביר, אבל הוא שכח לתת אותו למחנכת כמה פעמים, אז ביום שישי שבו היו אמורים לחלק את הפיצות הגעתי, שילמתי למזכירה עבור שני הילדים שלי".

אבל מסתבר שזה היה מאוחר מדי. בפועל הסתבר שמחנכת הכיתה הגישה משולשי פיצה לפי רשימה שנסגרה כבר, וילדים שהוריהם לא העבירו תשלום נאלצו לצפות בחבריהם אוכלים – וכך גם אחד מילדיה. "הילדים הגיעו הביתה אחרי בית הספר ושאלתי אותם אם הם אכלו פיצה. הילדה שלי ענתה שכן, אבל הילד אמר שלא קיבל כי לא שילם", מספרת האם, "הייתי בהלם. בשוק. לא עיכלתי את זה. הוא סיפר לי שלא כולם אכלו, אלא רק מי שהיה ברשימה. מיד התקשרתי למחנכת. שאלתי אותה למה הילד לא אכל פיצה, והיא אמרה ששאלה אותו אם ההורים שלו שילמו, והוא ענה שלא, כי שכח שלקח את הכסף לבית הספר. כעסתי שהיא לא סימסה לי באותו רגע. בסופו של דבר כולם אכלו את הפיצה מלבד חמישה ילדים, כולל הבן שלי, ששילם אבל לא היה רשום".

גם בנו של אב אחר לא קיבל פיצה בגלל חוסר תיאום בין המזכירה למורה. אך כשניסה לפצות על המקרה, התגלה גודל המחדל. "שאלתי את המנהלת אם אני יכול לקנות פיצה לכל התלמידים, והיא ענתה לי – אתה יודע כמה פיצות צריך לקנות? מלא ילדים לא אכלו", הוא סיפר ל-mako, "אני בכלל לא מבין למה אני צריך להתנדב לכיתות אחרות, ומקווה שלא יהיו יותר מכירות בעתיד, כי יש ילדים שאין להם את היכולת לשלם. היו גם תלמידים שרצו לשלם באותו יום, ואמרו להם שזה מאוחר מדי. לא צריכה להיות אפליה בין הילדים. לא הגיוני שיש כיתה עם 30 תלמידים, וחמישה מתוכם נאלצים לשבת כמו מסכנים ולהסתכל על האחרים אוכלים. בעיניי זו אלימות, זה להשפיל ילד, לעשות לו צלקת לכל החיים. צריך וכדאי לזכור שיש משפחות שגם את זה אין להם".

"זה סיפור על מערכת שבה ערך הכסף גובר על ערך האדם", אומר פיצ'י דובינר, מוביל המאבק לחינוך חינם שוויוני ואיכותי לכל ילדי ישראל, "המעשה לא מוסרי, אבל יותר מזה, הוא פשוט לא חוקי. אני לא מבין איפה הפיקוח של משרד החינוך. היכן החינוך היהודי? היכן שר החינוך  מטה המאבק לחינוך חינם מתכוון להפגין מול אותו בית ספר ולדרוש ממשרד החינוך נקיטת צעדים נגד מנהלת בית הספר, האחראית הישירה על המעשה הלא חוקי, הלא חינוכי והלא ערכי הזה".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "במשרד החינוך הצרו על האירוע והבהירו כי יש להקפיד על שוויוניות בין התלמידים. האירוע עצמו טופל והוא לא ישנה שוב בעתיד".