לפני כשלושה חודשים, באמצע חודש נובמבר, בעקבות ירי הטילים מעזה לאזור גוש דן והשפלה הכריז שר הביטחון באופן רשמי על מצב מיוחד למשך 48 שעות, ובהתאם להנחיות פיקוד העורף לא התקיימו לימודים בבתי ספר רבים באזורים אלו. אך להפתעתם הרבה של כמה מורים, השבוע הם התבשרו כי אותו יום, 12 בנובמבר, יוגדר להם כיום הצהרה – כלומר אחד מהמים שבהם הם רשאים להצהיר על מחלה ולהיעדר מהעבודה ללא אישור רפואי. אם לא יסכימו לקבל אותו, נאמר להם, יירד להם השכר על אותו יום רטרואקטיבית.
"בחדר מורים הופיע שלט שמודיע שאנחנו צריכים למלא טופס של יום הצהרה על היום שירו טילים על גוש דן והשפלה", סיפרה אורלי (שם בדוי), מורה בתיכון באזור השפלה בשיחה עם mako, "למורים מותר לקחת ימי הצהרה, שהם כמו ימי חופש ולא כמו ימי מחלה, רק פעמיים בשנה. הימים האלו חייבים להיות רצופים, ולא יכולים להיות צמודים לסוף שבוע, וגם אם חותמים רק על יום אחד – עדיין מורידים לך תשלום על יומיים. אלו ימי החופש היחידים שיש למורים שלא במסגרת לוח החופשות של משרד החינוך. מאיימים עליי שאם לא אקח אותם עכשיו, יורידו לי שכר מהמשכורת הנוכחית, אבל אני לא אשמה שפיקוד העורף הנחה את עיריית רחובות שמשלמת לי משכורת. בתיכון שבו אני מלמדת אין מרחב מוגן, וקרה לא פעם שכאשר הייתה אזעקה, יצאנו לחדר המדרגות. הייתה סיבה שפיקוד העורף החליט לא לקיים לימודים. לא ישבתי בבית, לא יצאתי לחופשה, היו אזעקות וקיבלתי הנחיות, ועכשיו פוגעים בנו".
"זה מצב מוזר ולא הגיוני. סגרו לנו את בית הספר, החליטו עבורנו, ולכן לא יכולנו להיות בעבודה, אבל אנחנו צריכים לשלם את המחיר", מצטרפת נעמה (שם בדוי), מורה במספר בתי ספר באזור השפלה, "אם הממשלה החליטה שאין לימודים ואין עבודה, למה העובד צריך לממן את זה? כבר שילמו לנו, אבל עכשיו הם נזכרו שהם רוצים את הכסף בחזרה רטרואקטיבית. זה אבסורד, זה לא הוגן, ויש תחושה של כאוס ושל כעס. כשמקבלי ההחלטות החליטו שבתי הספר יהיו סגורים, הם היו צריכים להבין את ההשלכות. במקום זה קיבלו החלטה שאין לה כיסוי. יש לי חברות שהן מחנכות, שכן עבדו ביום זה, הן התקשרו לתלמידים הביתה כדי לוודא שכולם בסדר, אבל הן עשו זאת בהתנדבות, בלי שכר. זה לא פייר שככה אנחנו נזרקים בין הכיסאות. מגיע לנו תשלום כמו לכולם. המורים לא זוכים לשום הערכה ואפילו מתנדבים, ואחר כך שואלים למה מורים עוזבים את המערכת".
ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה: "מרכז השלטון המקומי מחויב לפעול על פי הנחיות הממונה על השכר והסכמי עבודה בעניין זה. הממונה הנחה להעניק פיצוי עבור יום העבודה שבוטל עקב הלחימה, רק ביישובים הנמצאים בטווח 0-40 ק"מ מרצועת עזה".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "על המורה לפנות למחוז בעניין זה. אם אכן לא עבדה ביום שבו לא התקיימו לימודים, בעקבות הנחיות פיקוד העורף, הרי שמטבע הדברים מגיע לה שכר עבור יום עבודה זה".
מעיריית רחובות לא התקבלה תגובה עד פרסום הכתבה.