אילו ספרי ילדים יכינו אותנו ליום הראשון של הלימודים?
הראשון בספטמבר אוטוטו כאן, אבל איך נוכל להיערך אליו בצורה המיטבית? רויטל יהלום חכמוב מציעה להתכונן לשנת הלימודים החדשה דרך ספרים, ולא רק לימודית - אלא גם ובעיקר רגשית
רויטל יהלום חכמוב
|
mako |
פורסם 09:00 28.08.23
בשבועות האחרונים הקיץ בשיא החום והילדים במסכים, או רובצים בחוף הים, או מציקים לסבא וסבתא. נראה שהחופש הגדול לעולם לא יסתיים. אבל הסתיו כבר כאן, אוטוטו נפתחת שנת הלימודים בגנים ובבתי הספר והגיע הזמן להתכונן ולחשוב יחד איך הילדים מתכוננים לצאת מחוויה של חופש ארוך, ולהכנס למסגרת החינוכית בצורה טובה ומיטיבה.
לא פשוט היה בשבועות האחרונים לשמור על גבולות וכללים, על שעות שינה והתעוררות, על אוכל בריא ומזין, על מינון זמן מסך וזמן משחק. אולי ניסינו לארגן קצת למידה, קריאה, מפגשי רבות וחברה איכותיים, אבל בטוח שלא תמיד הצלחנו. הילדים נחו, השתוללו, השתעשעו, אגרו כוחות ועכשיו אפשר להתחיל לכוון אותם לקראת ההתחלה החדשה בכיתה ובגן.
קלאסיקות שלא כדאי לפספס
שתי פעולות פשוטות ומהנות יכולות לעזור לנו לכנס את הילדים ולהתכונן יחד להתחלת השנה החדשה במסגרת הלימודית: הדבר הראשון הוא לצאת לקניות עם הרשימה ששלחה המורה, ולהתחיל לארגן את הציוד לבית הספר – ילקוט, קלמר, מחברות וכלי כתיבה. הילדים שותפים ובוחרים את הציוד שישמש אותם ביום יום בכיתה וככה מתחילים להפנים שהחופשה מסתיימת והשנה החדשה מתחילה.
הדבר השני שנמליץ לכל אמא ואבא הוא לשבת עם הילד והילדה ולקרוא יחד ספר לפני השינה, שמותאם להתחלה החדשה בגן או בבית הספר. המפגש עם הספר יכוון את מיתרי הלב ויאפשר לילדים לחלום ולדמיין את השנה החדשה, את החברים, הצוות החינוכי, המורה, המסגרת. יחזיר לילדים עוגנים של מציאות, ירגש ויכין אותם לחוויה הלימודית המצפה להם, בצורה רכה ונכונה. חשבנו על המלצות לכמה ספרי ילדים מתאימים מאוד לחוויה של חזרה לשגרה, לכניסה בריאה ל"מסגרת". נתחיל עם כמה קלאסיקות.
בספר המצחיק "חתול תעלול" של ד"ר סוס המתאם לילדים מגיל 5-8. הילדים מארחים בעל כורחם בבית חתול שובב במיוחד, שאוהב לשחק וליצור מהפכה וכאוס. הוא שובר כללים וחוקים, וחוצה גבולות של מוכר, נוח וידוע. יש בזה תעוזה, אומץ וריגוש, אבל זה גם מעט מפחיד. בסוף הסיפור הילד, גיבור הספר לוקח את העניינים לידייים ומבקש מהחתול לצאת מהבית. החתול המאוכזב יוצא, ולפני שנפרד מסדר את הכל: מחזיר לארונות, מתקן את מה ששבור, מנקה ומארגן את הבלגן. הסדר חוזר בבית, והבלגן נעלם. הספר כולו מלמד אותנו שיש מקום לאי סדר ויש מקום לסדר. כל דבר בעיתו. כמו אומר: החופש הגדול הסתיים, חברים, הגיע הזמן לחזור לשגרה רגועה ונינוחה. הכנה נפשית ורגשית מצויינת לילדים בגן ובגילאי היסוד.
ספר אחר הוא "אהרון והעפרון הסגול" הקלאסי של קרוקט ג'ונסו ןהמתאים גם הוא לילדים בגילאי 5-8. אהרון (הרולד בגירסה המקורית) יוצא למסע קסום של יצירה במרחב שלם של אי ודאות. הוא בורא את עולמו בעזרת העפרון הסגול: מצייר בחלל שביל וירח, יער וים, ספינה וכדור פורח. הוא יוצא להרפתקאות ונקלע לסכנות. פוסע במרחבים עצומים של חופש פעולה, חופש מחשבה ואפשרויות רבות. אולם באמצע הסיפור אהרון מתעייף. הוא מתגעגע הביתה, למקום בטוח, שיש בו גבולות וסדר. הוא יוצא למסע חזרה למסגרת. הסיפור מסתיים כשאהרון מבין שהמסגרת נדרשת כדי לחזור הביתה למנוחה ולשלווה. סיפור המאפשר לילדים לחוות הקלה ותחושת בטחון עם החזרה למסגרת (הלימודים).
ספר מפורסם נוסף הוא ספרו של מוריס סנדק "ארץ יצורי הפרא" מושלם לילדים בגילאי 4-7. בספר הגיבור שובר כללים וגבולות ויוצא למסע פראי אל ארץ דמיונית שבה יצורי פרא מפלצתיים (וחביבים למדי). הוא הופך למלך שלהם, ויחד הם מרעישים ורוקעים ברגליים, נתלים על עצים ונוהמים, משתוללים. כשהילד מתעייף הוא יוצא חזרה למסע אל חדר השינה שלו. אל הארוחה המחכה לו ליד המיטה. אל השקט והבטחון שבבית ובמסגרת. חזרה לשגרה.
שלושת הספרים הללו נותנים לגיטימציה לחופש וגם לגבולות. נותנים מקום להרפתקאות הפראיות, ולמרחבי החיפוש והגילוי של הילדים, וגם מקום לחזרה לביטחון ולשגרה, למסגרת. שני המרחבים הללו מאזנים ונחוצים בעולם ההתפתחות הילדי. והם לא ספרים דידקטיים המכוונים בצורה פשטנית את הקורא הילד. אלו ספרם המכוונים את הלב והחשיבה, כיוון מיתרים מדויק, עדין ואפקטיבי. המיטיב עם הנפש והרוח, רגע לפני החזרה של הילדים והילדות ללימודים.
וקצת ישראליים לאוסף
נסיים ברשימה של ספרי ילדים ישראלים, העוסקים בתחילת שנת לימודים וכניסה לגן ולכיתה. כל הספרים הללו הם המלצות של חברות הצוות המומחיות של המרכז לספרות ותרבות ילדים ע"ש מרים רות במכללת אורנים. הספרים הללו נלמדים בתואר הראשון, ובתואר השני להוראה רב תחומית במסלול התמחות בספרות ותרבות ילדים וילדות במכללה.
"רותי תישן ותישן" דויד גרוסמן מספר על רותי שלא רוצה לקום לגן "אני רוצה להישאר במיטה רק היום". לגודל הפליאה, אביה לא מתנגד. הוא אפילו משתף פעולה. השניים יוצאים למסע הרפתקאות בדמיון שבו הם נשארים במיטה והעולם בחוץ ממשיל בשלו ורותי מבינה את כל הדברים שהיא מפסידה כשהיא נשארת מתחת לשמיכה. ספר חכם שמדגים כיצד אשפר לשכנע את הילדים לצאת מהמיטה וללכת לגן, לא מתוך חובה, אלא מבחירה. מתאים לילדים בני 5-7.
"איתמר פוגש ארנב" גם הוא של דוד גרוסן מספר על איתמר הבטוח שארנב הוא חיה מסוכנת, שכולה מלאה שיניים, אפילו בזנב. איתמר לא מוכן להסתכל על שום ארנב, אפילו לא בספרים. בטיול עם אבא ואמא הוא פוגש יצור חמוד עם אוזניים ארוכות שמפחד מילדים. יחד הם לומדים להכיר יותר ולפחד פחות. ספר המדגיש את חשיבות הלמידה וההכנה (גם בדמיון) המפחיתים את החשש והפחד מהלא ידוע.
"לחש הקסמים", שכתבה ליהיא לפיד הוא ספר המאפשר לנו ההורים להמציא עם הילדים לחש העוזר במעבר מרעשי היום אל השקט. הספר מתמקד ברגעים של לפני השינה, אך חשבו כמה חשוב לתת לילדים שלנו כלים שיעזרו להם להירגע גם באמצע היום. מתאים לגילאי 5-7 וגם לנו ההורים.
"ילד של אמא", שכתבה צרויה שלו, מפגיש את הילדים ואותנו ההורים עם אחד החששות המרכזיים שבחזרה למסגרת: "מה אם לא יראו את הילדים שלנו בדרך שבה אנחנו רואים אותם ? ומנקודת המבט של הילד הפוגש את המציאות שבו יש עוד ילדים אהובים ומיוחדים מלבדו. הספר עוסק בניסיון לשלב בין תחושת היחוד והבטחון לבין המתח המכאיב שמעוררת התחרות בחברת הילדים. ספר חשוב לגילאי 5-7.
"פודי הקיפוד" – מרים רות. אמא קיפודה שולחת לראשונה את בנה פודי בלילה להשיג מזון בכוחות עצמו. על מנת להתגבר על הפחד הוא שר לעצמו שיר מעודד המאדיר את כוחו. לשמע השיר נסות מפחד כל החיות הגדולות ופודי נהנה מארוחה טעימה ומשעשעת. סיפור של יציאה לעצמאות והתגברות על פחד לגילאי 4-6.
"עוד נשיקה ודי" – נאווה גינצבורג מאפשרת לילדים ולהורים לחשוב על דרכים נפלאות מלאות באהבה, בהומור ובמשחק להיפרד. ספר המוכיח לנו שחשוב ללמוד איך להיפרד, זה לא מובן מאליו ואיך פרידה אפילו לכמה שעות היא הזדמנות לחזק את הקשר. מתאים לילדים בני 4-6.
"תגידי איך קוראים לך" של נירה הראל. ספר מתאר את הכניסה של תמי לגן בפעם הראשונה ומתמקד ברגעי ההכרות הראשוניים של הגננת ותמי. הגננת שואלת אותה לשמה ותמי עונה שיש לה הרבה שמות ואז הגננת משתפת גם היא בשמותיה הרבים. מתאים לגילאי 4-6.
כל לאחד מהספרים הללו רלוונטי לקראת האחד בספטמבר, ונותן נקודת מבט המאפשרת הזדהות ועיבוד רגשי וחווייתי, לקראת הכניסה לגן ולכיתה. קריאה משותפת מכינה את הילדים והילדות לחוויית הכניסה, לאתגרים ולהזדמנויות שהשנה הזו יוצרת ומביאה איתה, בהתחלה החדשה.
שנת לימודים נפלאה לכולם, לקטנים וגם לגדולים ולהורים.
הכותבת היא מנהלת המרכז לספרות ותרבות ילדים ע"ש מרים רות, מכללת אורנים.