האבן שנמצא באפה של הילדה (צילום: באדיבות המשפחה)
האבן שנמצאה באפה של הילדה|צילום: באדיבות המשפחה

אם לילדה אוטיסטית בת ארבע מקריית ביאליק גילתה אבן תקועה באף בתה לאחר יום בגן תקשורת. האירוע חשף פערים בהשגחה ובדיווח על ילדים עם צרכים מיוחדים. משרד החינוך הגדיר את המקרה כ"מטריד מאוד" והורה על רענון מידי של נהלי ההשגחה.

כ', אם לילדה אוטיסטית בתפקוד נמוך, חזרה עם בתה מגן התקשורת בקריית ביאליק כשאבן תקועה באף הילדה. הילדה, שאינה מדברת ולא יכולה להביע כאב או אי נוחות, הפגינה אי שקט שהוביל את האם לבדיקה מעמיקה יותר.

זוהי השנה הראשונה של הילדה בגן התקשורת, שהוסב מגן רגיל. בגן לומדים שבעה ילדים, והצוות כולל גננת, שתי סייעות וצוות מטפלים מיוחדים שמגיע מספר פעמים בשבוע.

"הילדה שלי לא מדברת ולא יכולה להגיד שכואב לה או שמשהו מציק לה", מסבירה כ'. "שמנו לב שהיא לא רגועה, ובבדיקה בבית הבנו שמשהו לא בסדר, והוצאנו לה אבן בגודל מסוכן מתוך האף.

"זה היה עלול להיגמר בטרגדיה נוראית. האבן הזאת יכלה להיכנס למערכת הנשימה, והיא הייתה יכולה לחנק ולמות. זה לא עוד מקרה קטן, זה מחדל חינוכי, רפואי ומוסרי".

חוסר בצוות והשגחה

האירוע התרחש ביום חמישי, כשהגן סבל מחוסר בצוות. כ' הביאה את בתה לגן ברבע לתשע, מאוחר מהרגיל, וגילתה שרק סייעת אחת נכחה במקום.

"ראיתי שיש רק סייעת אחת. היא אמרה שהגננת לא הגיעה וצריך לשלוח גננת מחליפה. הסייעת השנייה מגיעה רק בעשר", מתארת כ'. היא פנתה מיד בהודעת וואטסאפ לראש העיר, שהשיב שאין גננות זמינות ושהאחריות היא של משרד החינוך.

בערב אותו יום, כ' הבחינה בנזלת מיימית אצל בתה. הילדה סירבה שהאם תקנח לה את האף. "חשבתי שזאת נזלת שהתקשתה. היא לא נתנה לי להתקרב לאף שלה, אבל לא התלוננה כשלא נגעתי".

למחרת בבוקר, כשהילדה הייתה אצל אביה, הוא הצליח להוציא את האבן. "הוא צלצל אלי בהלם ואמר 'את לא מאמינה מה שיצא לנועה מהאף'. זה בלט לה מלמטה, אז הוא לחץ כלפי מטה ממש כמו לידה והאבן יצאה".

כשכ' חזרה לגן ביום ראשון עם בתה, היא גילתה שהצוות כן הבחין במשהו חריג. "הסתבר שהרכז של הטיפול הבריאותי המקדם ראה שהיא מתעסקת במשהו באף. הם מחויבים לדווח על כל דבר. היא בכתה שמשהו מציק לה, והם מחויבים לדווח לנו שמשהו הציק לה".

האם מוסיפה שאילו הייתה יודעת על כך מראש, "אולי אם הייתי יודעת שהיא התעסקת באף בחצר הייתי בודקת יותר מקרוב. ההשגחה חייבת להיות צמודה".

הגן טען שהגיעה סייעת נוספת באותו יום, אך כ' מעירה: "אין לי דרך לדעת. הגננת שלא הייתה באותו יום הופתעה מאוד כשסיפרתי לה את הסיפור. אף אחד לא יצר איתה קשר".

לפי כ', זה לא המקרה הראשון בגן. "אני שולחת אותה עם קופסת אוכל לארוחת בוקר. היא חזרה עם קופסת אוכל שלמה. הם התנצלו, אבל זה נתן לי תחושה לא נוחה. המשרד של רכז הטיפולים נמצא ממש בשרותים, שזה לגמרי לא תקין".

כ' פנתה לרכזת החינוך של העיריה וביקשה להעביר את בתה לגן אחר. "בתגובה היא איימה עלי שאם אוציא את הבת שלי היא תעביר אותה לגן רגיל. איך גן רגיל יכול להכיל ילדה אוטיסטית בתפקוד נמוך שאינה מדברת?".

כ' פנתה גם לעמי ראובן, מנהל אגף החינוך בעיריה: "הוא הבטיח שיטפל בזה ולא חזר אלי". נכון לעכשיו, הילדה לא חזרה לגן.

עיריית קריית ביאליק מסרה בתגובה: "הנושא הובא לידיעתנו והוא נמצא בבדיקה".

עמי ראובן, מנהל אגף החינוך בקריית ביאליק, מסר בתגובה: "ראשית אפתח ואומר כי מערכת החינוך בקריית ביאליק הייתה מהראשונות לפתוח כיתות תקשורתיות בתחומה והפכה עם השנים להיות מודל ודוגמא לערים אחרות בתחום זה. יתרה מכך, נרתמנו לפני מספר שנים לפתיחתו של בית ספר תקשורתי בתפקוד נמוך על יסודי, היחיד באזור אשר נותן מענה לתושבי העיר והסביבה. כיום פועלות הכיתות התקשורתיות בכל שלבי הגיל מהגן ועד גיל 21. רוצה לומר שמבחינתנו מודל שילוב הילדים התקשורתיים במערכת החינוך הינו מפעל חיים לכל דבר".

"ולגופה של הפנייה - מקרה האבן הובא לידיעתנו ונמצא בבדיקה מקיפה אל מול הגורמים הרלוונטיים. לעיניין הטענות בנוגע לשיבוץ ולאחר בירור הפרטים אל מול רכזת החינוך המיוחד - האם הביעה אי שביעות רצון מהתנהלות הגן הנוכחי וביקשה מעבר לגן אחר. האם רצתה לבחור ולהחליט להיכן תשובץ בתה, אך בחינוך המיוחד זכות ההורה לבחור את סוג המסגרת החינוכית ולא את שם הגן. כאשר לא הסכימה בכל תוקף, הוצעה לה גם האפשרות בבחירת גן רגיל עם סל אישי. לצערנו בחרה הפונה לתקוף במילים בוטות את רכזת החינוך המיוחד ולנתק את השיחה. מאחר וטובת הילדה תמיד לנגד עיננו, אנו נדאג שהילדה תשובץ בשנה הבאה בגן תקשורתי אחר. השיבוץ יקבע בוועדות השיבוץ שיתקיימו בקיץ על פי שנתון ורמת תפקוד כפי שנקבע לכלל הילדים".

משרד החינוך מסר בתגובה: "משרד החינוך מבהיר: המקרה מטריד מאוד, ואנו רואים אותו בחומרה. לפי הדיווח שהועבר למשרד, צוות הגן לא הבחין באירוע שאירע במהלך יום חמישי, והאם עדכנה את הצוות על המקרה ביום ראשון. לאור זאת, הנהלים בגן רועננו באופן מיידי, והצוות הונחה לוודא מנגנוני השגחה הדוקים יותר, במטרה למנוע הישנות מקרים כאלה בעתיד".