אחת התלונות הקבועות של המפגינים נגד המהפכה המשפטית היא מיעוט הצעירים במחאה. בין אם מדובר באמת סטטיסטית או בעימות בין דורי קבוע, אי אפשר לקבוע שבני הנוער לא מושפעים באופן עמוק מהמאבק שמתחולל במדינה בחודשים האחרונים.
שוחחנו עם בני ובנות נוער חניכי וחניכות עמותת יוניסטרים, אשר נוגעת מדי שנה באלפי בני ובנות נוער מכל רחבי הארץ ומכל המגזרים – יהודים וערבים, דתיים וחילונים, דרוזים ובדואים, אשר מקבלים כלים ומיומנויות להגשים השאיפות המקצועיות שלהם ולקבל הזדמנות שווה להצלחה בחיים.
בני ובנות הנוער עמם שוחחנו, הינם ממגזרים שונים בחברה הישראלית, מכל קצוות הארץ - מהיישוב כחל שבצפון ועד היישוב שחרות שבדרום, לכל אחד ואחת מהם דעה והשקפה שונה, אבל מה שמאחד ביניהם הוא הרצון העז לחיות במדינה שקטה ושלווה.
"אני מרגישה שאני לא מבינה מספיק" | מור לוי (17) מהיישוב כחל
איך את מרגישה בעקבות המצב במדינה?
"אני מרגישה שאנחנו הנוער נסבול בגלל המתרחש עכשיו, ואני חוששת בעוד כמה שנים הנוער של היום כבר לא יחיה במדינה שלנו" .
מה היית רוצה שיקרה?
"הייתי רוצה שהממשלה תקשיב לנוער שלה, לצעירים, ולהסביר לנו מה הם מנסים לעשות בשביל המדינה שלנו, ולדבר איתנו הנוער בגובה העיניים, ושלא רק יגידו שהם עושים את זה בשבילנו".
איך המצב משפיע על חיי היום יום שלך?
"המצב משפיע עליי בכך שאני מפחדת ממה שיקרה וקורה במדינה, והפילוג הגדול שיש לנו כרגע. אני בוחרת שלא ללכת להפגנות כי אני מרגישה שאני לא מבינה מספיק, אבל אני כן מדברת על המצב עם משפחה וחברים שלי וכמובן שזה מפחיד לשמוע מה קורה לאנשים שהולכים להפגנות, ובגלל זה אני בוחרת שלא ללכת להפגנות".
האם ישנם נושאים שהמדינה הייתה צריכה להתעסק בהם, אבל מתעלמת?
"לדעתי המדינה מתעסקת יותר במי יחליט על החוקים מאשר איך אנחנו מגנים על העם שכבר מפולג וכבר בחרדה מהמצב בגבולות, נותנים לנו לפחד, ללכת לרחוב כי משהו יכול לקרות לנו. חוץ מזה אני חושבת שהמדינה צריכה לדבר יותר על דברים שקורים ביום-יום, כמו איך אפשר לעזור יותר להלומי קרב, אנשים בגיל השלישי, לדבר יותר על החינוך, לעזור למי שנמצא מתחת לקו העוני וגם להעלות את שכר המינימום".
"עם אופטימיות ואמונה במדינה ובממשלה יהיה בסדר" | יהלי ורדי (15) מנתניה
איך את מרגישה בעקבות המצב במדינה?
"קצת מלחיץ, שר ביטחון זה לדעתי תפקיד נורא משמעותי ועם מצב האלימות והרציחות במדינה כרגע זה נורא מפחיד שזה המצב ואנחנו בלי שר ביטחון".
מה היית רוצה שיקרה?
"לצמצם משמעותית את מקרי האלימות במדינה, כי סך הכול כולנו עם אחד שצריך להיות מאוחד".
איך המצב משפיע על חיי היום יום שלך?
"המצב קצת מתוח ואני כן קצת חוששת מכך ויצא לי לשוחח המון על זה. זה בעצם הנושא הכמעט יחיד שיוצא לי לדבר עליו, ואני צופה בחדשות ובאתרי אינטרנט להתעדכן במצב המדינה. אבל אני מאמינה שעם אופטימיות ואמונה במדינה ובממשלה שלנו הכי יהיה בסדר".
האם ישנם נושאים שהמדינה הייתה צריכה להתעסק בהם, אבל מתעלמת?
"כן. הומופוביות. כולנו מדינה אחת! אנחנו לא אויבים, למה אנחנו צריכים להגיע למצב שאנחנו זורקים אבנים ומתעללים פיזית בבני עמנו בגלל נטייתם המינית?"
"המדינה צריכה לחשוב על העתיד שלה" | יאיר חנימוב (14) מקריית שלום, תל אביב-יפו
איך אתה מרגיש בעקבות המצב במדינה?
"המצב במדינה שלנו מתחלק לכמה נושאים: פוליטיקה, ביטחון אחדות המדינה. בפוליטיקה יש הרבה סכסוכים ואי הסכמות כמו שיש בכל פוליטיקה, אבל הפוליטיקה במדינה שלנו מגיע למצב שהיא פוגעת באחדות של העם. העם נהיה מפולג בגלל דעות שונות, העם נהיה עוין אחד לשני. לצערי זאת המציאות כיום וגם התקשורת מראה את זה, כמו בהפגנות למשל. היו הפגנות בתל אביב נגד הרפורמה המשפטית ובעד הרפורמה. מלמעלה הרחפן מצלם אותנו מחולקים לשני עמים. א' מגדיר את זה "טוב ורע" וב' מגדיר את זה כ "דמוקרטיה נגד דיקטטורה". זה לא יכול להמשך ככה יותר. בנוסף לגבי הביטחון של המדינה שלנו, במדינתנו יש הרבה חששות לגבי העתיד הביטחוני של המדינה. יש הרבה מאוד טרוריסטים שיעשו הכול כדי שלא נהיה במדינה שלנו וזה מביא הרבה אנשים בכל הגילאים ללחץ ופחד. המצב במדינת ישראל צריך להשתנות ומהר!"
מה היית רוצה שיקרה?
"הייתי רוצה שמדינת ישראל תפסיק לעסוק בדברי שטות שמפלגים אותנו אלא תחשוב על העתיד של המדינה ועל נקודות שצריך לשפר במדינה שבאמת תיתן גב לכל אזרח במדינה שלנו ולא משנה באיזה נושא (כלכלי, חינוכי ועוד...). שיהיה טוב ואפשרי לאזרחים לחיות פה וכמובן צריך שיוקר המחיה ירד במדינת ישראל".
איך המצב משפיע על חיי היום יום שלך?
"המצב משפיע על חיי היום-יום שלי בכך שאני מוצא את עצמי מדבר יותר על הפוליטיקה עם המשפחה שלי ולמרות שעולות מחלוקות אנחנו תמיד מכבדים אחד את השני. בנוסף המצב די מתוח מכיוון שאני גר בתל אביב ובחיי היום יום של אני משתמש באוטובוסים ומפני כך אני חושש שלא תהיה הפגנה שתעכב אותי".
האם ישנם נושאים שהמדינה הייתה צריכה להתעסק בהם, אבל מתעלמת?
"כן, המדינה צריכה לחשוב על העתיד שלה. החינוך היא דוגמא אחת למשל, אני בתור תלמיד חווה המון דברים שהמדינה צריכה לשפר במערכת החינוך. בתקשורת הייתה כתבה מעניינת על מערכת החינוך שממש הזדהיתי איתה, הכתבה דיברה והראתה איך התלמידים 'שמים פס' על המורים, את אי ההקשבה למורים, את דיכוי המורים, את חוסר התפקוד של מערכת החינוך ואת חוסר החינוך שיש לילדים בישראל. אני התחברתי מאוד לכתבה מפני שאני תלמיד במדינת ישראל ואני חווה את זה על בסיס יומי. ובנוסף צריך לשפר את הכדורגל הישראלי זה לא יכול להמשך ככה".
"המיעוטים חשופים לאפליה ורדיפה" | מייס סובח (16) מג'וליס
איך את מרגישה בעקבות המצב במדינה?
"אני מאוד מודאגת וחוששת לגבי העתיד שלי ועתיד ילדיי במיוחד שאני ישראלית בת מעוטים, כי בהעדר מערכת משפטית עצמאית, המיעוטים חשופים לאפליה ורדיפה".
מה היית רוצה שיקרה?
"הייתי מצפה שחילוקי הדעות ייפתרו על ידי הידברות ומשא ומתן, ובכל מקרה שיש בו צורך לעשות רפורמה בבתי המשפט, לא תהיה פגיעה ביסודות הדמוקרטיה ובמגילת העצמאות".
איך המצב משפיע על חיי היום יום שלך?
"המצב במדינה מעסיק אותי ואת החברים שלי וגם המשפחה. כל הזמן מדברים על המצב ועוקבים אחרי החדשות בדאגה רבה. אני מאוד רוצה להשתתף בהפגנות נגד המהפכה הזו, אבל מעדיפה להישאר בבית מחשש שיהיו כאלו שיטענו כי מתנגדי המהפכה הם אינם יהודים והמדינה היא מדינת היהודים, ובכך יצרו תמונה שמתנגדי המהפכה הם נגד מדינת היהודים".
ישנם נושאים שהמדינה הייתה צריכה להתעסק בהם, אבל מתעלמת?
"בוודאי, הממשלה הבטיחה להוריד את יוקר המחייה, לקדם הסכמי שלום, לפתח התחבורה הציבורית, להשקיע בחינוך ובמערכת הבריאות ולטפל באלימות ובעיקר המופנית נגד נשים ועוד לטפל בפשיעה. אני חושבת שהמדינה עכשיו צריכה לטפל במיוחד במה שקורה במערכת החינוך כי העיצומים וההשבתות פוגעים בתלמידים שהם דור העתיד".
האם ישנה דמות עמה את מזדהה לאחרונה?
"הזדהיתי מאוד עם היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, שמגלה נחישות ומקצועיות ועמוד שדרה חזק בהגנה על יסודות הדמוקרטיה ועצמאות בתי המשפט".
"הממשלה מתעלמת מאזהרות של סכנות לעתיד" | דורון רוטפלד (15) משחרות
איך את מרגישה בעקבות המצב במדינה?
"המצב במדינה לא משפיע עליי ספציפית בגלל שאני חיה באזור מבודד יחסית, אבל כן אני רואה את המהומות בחדשות ואת איך שזה משפיע על המשפחה במרכז וגם על ההורים שלי, שפתאום חשוב להם ללכת להפגנות".
מה היית רוצה שיקרה?
"הייתי רוצה כמובן שכולם ישלימו והכל יהיה בסדר, אבל אם אני יותר ספציפית אז הייתי רוצה שבעתיד שלי יהיו לי את אותן זכויות כמו היום".
איך המצב משפיע על חיי היום יום שלך?
"האזור שאני גרה בו הוא לא כזה בוער יחסית, אבל כן יש הפגנות פה ושם וההורים שלי משתדלים ללכת כי זה נושא שחשוב להם, ולפעמים גם אני מצטרפת".
האם ישנם נושאים שהמדינה הייתה צריכה להתעסק בהם, אבל מתעלמת?
"הממשלה מתעלמת מאזהרות של סכנות לעתיד ומכל מיני טיעונים עניינים של יועצים מקצועיים בנושא העתיד שלנו".
"זה בסדר להביע דעה ואפילו נחוץ - אבל יש דרך" | איתי בוכריס (16) מצפת
איך אתה מרגיש בעקבות המצב במדינה?
"אני מרגיש שהמצב במדינה מרתיע לא בגלל הרפורמה, אלא בגלל המתח והשנאה שיש בין שני הצדדים".
מה היית רוצה שיקרה?
"הייתי רוצה שאנשים יביעו את הדעה שלהם בלי לריב ולכעוס, ובלי לשבש את חיי היום-יום של כולם. זה בסדר להביע דעה ואפילו נחוץ, אבל יש דרך".
איך המצב משפיע על חיי היום יום שלך?
"ברמה הלאומית כולנו יודעים איך זה משפיע. ברמה האישית, אני דווקא בעד הרפורמה אבל זה לא אומר שאי אפשר לחיות עם אנשים שיש להם דעה מנוגדת לשלי. היום יותר מתמיד מפחיד להביע דעה כי אתה לא יודע איך האדם שבצד השני יקבל אותה. בהזדמנות הזו אני ממליץ לכל האנשים לשבת ולדבר עם חברים, משפחה או פרטנרים שלהם בלי לצעוק או להתלהם".
האם ישנם נושאים שהמדינה הייתה צריכה להתעסק בהם, אבל מתעלמת?
"אני חושב שהמדינה והאנשים בה מתעסקים יותר מידי ברפורמה, בגלל שיש נושאים חשובים כמו נושאי הביטחון, ניצולי שואה, הלומי קרב ועוד שלא מעניקים להם מספיק יחס ותשומת לב".
האם ישנה דמות עמה אתה מזדהה לאחרונה?
"דמות שהזדהיתי איתה בחודשים האחרונים היא אהרון הכהן. אהרון הכהן היה ידוע כאדם ששוכן ורודף שלום. אני חושב שכל אדם לא משנה מאיזה צד של המפה הפוליטית צריך תמיד לזכור שהאדם שמפגין בצד השני הוא עדיין אדם והכוח שלנו הוא שאנו מאוחדים אז דווקא בימים האלה תהיו סבלניים".
"בני הדור שלנו חייבים לנקוט צעדים ולפעול" | רינאל שמא (16) יאנוח ג'ת
איך את מרגישה בעקבות המצב במדינה?
"אני מרגישה שהמצב במדינה הולך לכיוון מדאיג ובמיוחד אחרי הצעת הרפורמה המשפטית החדשה. אני חושבת שצעד זה תהיה לו השפעה שלילית ישרה עלינו אנחנו הדור הצעיר כך שנגדל במדינה מלאה שסעים חברתיים ולאומיים וזה גורם לי להרגיש תסכול".
מה היית רוצה שיקרה?
"הייתי רוצה שכל המצב הבלתי נורמלי הזה במדינה ישתנה. הפערים החברתיים גדלו וישנו פילוג במדינה, יש הרבה אנשים שמרגישים שהם סוג ב' למרות שהם נאמנים ונותנים את הכל למען המדינה. אני מאמינה שצריך להיות שוויון בין כל התושבים והחוק יחל על כולם ללא כל התייחסות למעמד, לרקע חברתי או דת".
איך המצב משפיע על חיי היום יום שלך?
"אני לא מרגישה בינתיים שהדבר משפיע עליי באופן ישיר כי אנחנו קצת רחוקים מלב העניינים, אין הפגנות בכפרים שלנו. לעומת זאת אני מכירה הרבה אנשים מהעדה שלנו אשר משתתפים בהפגנות. אני חושבת שגם אנחנו הדור הצעיר חייבים שניקח חלק כי המצב הזה ישפיע עלינו יותר מההורים שלנו, ובמיוחד אנחנו הלא יהודים כי אנחנו מיעוט. העדה שלי, העדה הדרוזית, מקיימת גיוס חובה לצה”ל וגם יש הרבה אנשים אשר עובדים במשטרה ומוסדות ממשלתיים ותורמים למדינה על בסיס יומי, אבל לצערי החקיקה החדשה עלולה להשפיע עלינו מאד לרעה אז בוודאי שאני דואגת לעתיד שלי במדינה הזאת".
האם ישנם נושאים שהמדינה הייתה צריכה להתעסק בהם, אבל מתעלמת?
"ישנם הרבה נושאים שהמדינה צריכה לטפל בהם בדחיפות, כמו ההרג הבלתי פוסק. כמעט כל יום אנחנו שומעים על בן אדם שנהרג מסיבה כלשהי ולפעמים ללא סיבה. המדינה חייבת לפעול על מנת למגר תופעה זו בנוסף נושא האלימות נגד נשים, שמתחילת השנה שמענו על הרג 8 נשים על ידי בן זוגם או בן משפחה שלהם והמדינה לא עושה כלום בעניין זה. כמו כן נושא מאוד חשוב הוא הגזענות והשוני בין ערבים ויהודים, הפגנות, פיגועים. זה רק מגביר את הפערים באוכלוסייה. לכן אני חושבת שלמדינה יש תפקיד מאוד חשוב בצמצום הפערים החברתיים".
האם ישנה דמות עמה את מזדהה לאחרונה?
"הדמות שהזדהיתי איתה בתקופה זו היא מורה בבית ספרי, כאשר היא סיפרה לנו על הרפורמה המשפטית שהציעו בכנסת ועל כל ההפגנות שברחבי הארץ ובמיוחד כשהיא אמרה: 'הנזק על הדור שלנו לא יהיה כמו שלכם כי אנחנו קנינו אדמות ובנינו בתים ואתם ובמיוחד אחרי חוק הלאום תיתקלו בהרבה קשיים'. אני דואגת מאד לעתיד שלנו ולעתידה של המדינה וחושבת שבני הדור שלנו חייבים לנקוט צעדים ולפעול על מנת ולשנות המציאות, כדי שנזכה לעתיד יותר טוב".
"כל השביתות וההפגנות הורסות את סדר היום שלי" | ירין דרעי (16) צפת
איך אתה מרגיש בעקבות המצב במדינה?
"ההרגשה האישית שלי בעקבות המצב במדינה היא מאוד מסובכת ולא מובנת. אי אפשר כבר לדעת מה יקרה מחר ואפילו בעוד כמה שעות קדימה, המצב פשוט גורם לתחושת חוסר ביטחון ואי שקט במדינה שאנו חיים בה שדברים אלו הם הדברים אשר מובילים לפילוג ולקרע בעם בעיניי".
מה היית רוצה שיקרה?
"הדבר שאני הכי רוצה שיקרה הוא שהאנשים אשר מנהיגים את העם שלנו, ידעו למצוא את המקום בו כולם מבינים את כולם, מקום בו אף אחד לא מלכלך על השני ומשמיץ אותו אלא מקום שבו אדם יוכל להבין את נקודת המבט של אדם אחר אשר הוא מדבר איתו ולכבד אותו. ברגע שהמנהיגים שלנו יבינו את זה שהאחדות שלנו היא המפתח למדינה חזקה ומגובשת, הם יעבירו את המסר הזה לאזרחים וכך גם האזרחים יתחילו להפנים ולקבל את זה ולאט לאט הקרע אשר נוצר במהלך החודשים האחרונים יתחיל להתאחות".
איך המצב משפיע על חיי היום יום שלך?
"המצב אכן משפיע על חיי היום-יום שלי מפני שכל השביתות וההפגנות הורסות את סדר היום שלי ושל עוד הרבה אנשים ותלמידים במדינת ישראל, אני באופן אישי לא הולך להפגנות מפני שאני לא מאמין שאם אנשים יפגינו או יעצרו את התנועה אז כל העולם ישתנה בין רגע. על המצב יוצא לי לדון בעיקר בבית הספר עם המורים שלי, גם עם החברים שלי יוצא לי לדבר על המצב והם אומרים לי גם הם איך כל עניין השביתות הורסות גם להם את סדר יומם".
האם ישנם נושאים שהמדינה הייתה צריכה להתעסק בהם, אבל מתעלמת?
"לדעתי, הנושא החשוב ביותר אשר המדינה צריכה להתעסק בו אך היא מזניחה אותו מתעלמת ממנו הוא תחום החינוך. החינוך הוא הדבר שצריך להיות בראש סדר העדיפויות של המדינה מפני שכל עתידה של אזרחיה מבוסס על החינוך אשר קיבלו במשך 12 שנים. בסופו של יום שיטת החינוך נשארה אותו הדבר כבר הרבה מאוד שנים, היא מבוססת רק על העניין של לדחוס הרבה מאוד חומר בלא כל כך הרבה זמן וזה דבר שהוא לא כל כך אפקטיבי. אני חושב שהמדינה צריכה להפוך את דרך הלימוד לדבר שהוא יותר חוויתי ואינטראקטיבי מבחינת התלמידים, שגם הם יוכלו להתחבר לעניין של לימודים בצורה יותר מתאימה לדורם מאשר לשבת בכיתה סגורה שש שעות ואפילו יותר בכל יום מחדש"
"יוניסטרים היא עמותה המקדמת ערכי שוויון, רעות, דמוקרטיה ואהבת אדם והיא השתקפות נפלאה ויפה של החברה הישראלית, של חברה מאוחדת", מסכמת יפעת בכור, מנכ"לית עמותת יוניסטרים, "הכנות של בני ובנות הנוער בתשובותיהם, המשקפות את הכמיהה לשקט ושלום תוך דאגה לעתיד, הן מעוררות תקווה ואני מאחלת ומתפללת שמקבלי ההחלטות במדינתנו יקבלו השראה ויקשיבו גם לבני הנוער. יוניסטרים פועלת מיום הקמתה לאחדות החברה הישראלית ולבניית עתיד משותף וחזון חיובי בין כל הקהילות והאוכלוסיות בישראל. כולנו ישראלים וכולנו ביוניסטרים נמשיך לעמוד כזרם מאוחד ולהיות מקום מחבק ובטוח לבני הנוער שלנו במטרה לשמור על החברה הישראלית מאוחדת, לחזק ולהתחזק, למרות הקשיים".