מטבח עם שולחן בר ופינת מנוחה (צילום: עדי רם)
שילוב בין נוסטלגיה למראה מעודכן|צילום: עדי רם
מדובר בקאמבק של העשור: אחרי שעשתה שמות בתחום הביגוד, טבעי לחלוטין שאופנת הרטרו והווינטאג' תחלחל גם לתחום עיצוב הבית. זה בהחלט לא טרנד חדש אבל עדיין דומיננטי בסגנונות עיצוב פנים בארץ, בעיקר כשהוא משולב עם סגנונות נוספים.

סבתא-שיק

ההגדרה מעט חמקמקה, אבל כשאומרים וינטאג' מתכוונים למה שמוכר כ"סבתא-שיק"; מראה רטרו עתיק ונוסטלגי, עם דגש על שנות ה-50 עד ה-70. הסגנון, שעשוי להיתפס כתגובת נגד למינימליזם ולסגנון ההיי-טקי של שנות ה-90, מתאפיין בבדי ריפוד כמו קורדרוי וקטיפות, צבעים דהויים כמו צהוב, כתום, ירוק וחום, ודוגמאות של פרחים וצורות גיאומטריות ופסיכדליות.

כמו כן, וינטאג' כולל שימוש בחומרים כמו פלסטיק, שילובים של עץ ומתכת ופריטי קרמיקה מסוגננים, כשקווי המתאר הם בדרך כלל עגולים. את הסגנון הזה אפשר למצוא בכורסאות וכיסאות, שידות, גופי תאורה וגם באביזרים נלווים כמו כריות, וילונות, שעונים, מסגרות לתמונות ואפילו באביזרים למטבח עם לוק של פעם כמו קומקום או מקרר.

ֹהדר דור, מעצבת פנים, טוענת שאת פריחתו של הוינטאג' אפשר לייחס בעיקר לטפטים שחדרו לחיינו ולבתינו לפני כשלוש-ארבע שנים, ומאז ממאנים לפנות את מקומם. "אין כמעט בית או משרד שאני לא מכניסה בו משהו מהסגנון הזה", היא אומרת, "אבל זה לא אומר שאנשים בהכרח מודעים לכך שמדובר בווינטאג'".
לפי מעצבת הפנים שרון דוד, סוד הקסם של הווינטאג' הוא שילוב בין נוסטלגיה למראה מעודכן ברוח התקופה הנוכחית. דוד: "זה תחום שניתן לפרש בהרבה דרכים וכיוונים. הרבה אנשים אוהבים את הלוק המודרני והמינימליסטי, אבל לא רוצים ליצור מראה קר ומנוכר, לכן הם משלבים פריטים ישנים שמחממים את האווירה. בית בסגנון מודרני, למשל, יכול לשבור את הלוק עם מראה ענתיקה שעושה את ההבדל".

 סגנון הוינטאג' בולט במיוחד בעיצוב של מנורות וגופי התאורה. "מספיק שיש אפילו גוף תאורה אחד כזה בבית שמעוצב בסגנון מודרני, וכבר נוצר האפקט" אומרת הדר. בדרך כלל מדובר בניפוח של זכוכית בצבעים שונים, וגם שנדלירים הם סוג של אלמנט שחוזר עכשיו לחיינו. "בכל בית של סבתא תמיד היו שנדלירים מאד יפים מקריסטלים שלא ידענו להעריך אותם. עכשיו אלו בדיוק הפריטים שאני קונה ללקוחות".

דבר אליי בפרחים

ואכן, אין צורך לרהט את כל הבית בסגנון וינטאג', נגיעות קטנות יספיקו. "זה מה שעושים רוב המעצבים", אומרת דוד. "הרעיון הוא לשלב פריטי וינטאג', כי כשכל הסלון הוא בסגנון רטרו, למשל, זה עלול ליצור מראה סתמי של רהיטים ישנים מדי. 

הרעיון הוא לשלב רק פריטים מסוימים - הסלון למשל יכול להיות בקווים נקיים לגמרי, אבל עם ריפוד עם בד רטרו, למשל. או להניח לצד ספה מודרנית, שתי כורסאות בסגנון וינטאג'. ואפשר גם לשים על קיר מסוים טפט רטרו". פריטים משלימים נוספים שבאים בחשבון: שידה בכניסה, ארון בסלון או שולחן פינת אוכל של פעם עם כיסאות מיוחדים.


ולדור יש המלצה יותר ספציפית לכל מי שרוצה לתת כבוד לרטרו בלי להפוך את כל הבית לעתיק: השקיעו במערכת סלון בסגנון מודרני עם פריטי רטרו מסוימים כמו "כורסת לואי", מראה עם מסגרת זהב בחדר האמבטיה וקרמיקה מיוחדת בעבודת יד במטבח.


"שם המשחק הוא ססגוניות כמו כתום עם סגול או ירוק למשל, וגם שילובים של לבן, שחור ואפור באים בחשבון. "חדר המשפחה או חדר טלוויזיה, לדוגמה, יכולים להיות מאוד סגנוניים, במיוחד אם הבית רגוע וכולו על טהרת השמנת והלבן. אבל אם מדובר בבית שבו העץ הוא דומיננטי או שישנה רצפת הפרקט, אפשר למשל להכניס וינטאג' בצבעי אפור, כסוף, שחור ולבן".

ספה פרחונית עם כריות (צילום: עדי רם)
שם המשחק הוא ססגוניות|צילום: עדי רם

אביזרים משלימים שונים כמו ווילונות או כריות יכולים להיות תוספת וינטאג' מוצלחת, בדרך כלל בדוגמאות פרחוניות, לא מוגדרות או פסיכודליות. כריות צבעוניות בצבעי כתום, ירוק למשל, יחד עם ווילון רומאי בפסים של פעם או פרחים וכריות תואמות יכולות להוות שילוב מצוין. אפשר לשלב רטרו אפילו בחדרי ילדים באמצעות כריות, וילונות, שידות או ארונות: "אם החדר של הילדה הוא בצבעים ורודים או בסגנון לילך, בהחלט אפשר להדביק טפט של פעם בצורות יותר פסיכודליות או ססגוניות על קיר אחד. מספיק שיהיה בחדר גם כיסא מיוחד משוק הפשפשים, שידה או שולחן כתיבה עתיק וכבר קיבלנו לוק וינטאג'י מדופלם".

איפה קונים?

ועכשיו, שאלת מיליון הדולר: איפה מוצאים את כל הדברים האלה? ובכן, ממש לא חייבים ללכת לאיבוד בסמטאות שוק הפשפשים כדי למצוא ריהוט בסגנון רטרו; אפשר להשיג גם בחנויות שמתמחות בו כדוגמת "גלריית וינטג'" ביפו, "In and Out" ברמת השרון או "רטרו" בתל-אביב. משתלם גם לנבור בעליית הגג של סבא וסבתא בחיפוש אחר פריטים אותנטיים, או אפילו להפשיל שרוולים ולהפוך פריטים שהתיישנו לעכשוויים יותר באמצעות ריפוד, שיפוץ וחידוש. מראה עתיקה בצבע זהב, לדוגמה, אפשר לצבוע לשחור, וגם שידה עתיקה משנות החמישים יכולה לשנות צבע לוורוד ולהתמקם בקלות בחדר הילדים. הכל שאלה של כמה אתם מוכנים להשקיע וכמה אבק אתם מוכנים לסבול.