פסח עוד רגע כאן ואם עוד לא התחלתם במרתון הקדחתני של ניקיון הבית, סביר להניח שבימים הקרובים תתחילו לשפשף גם באותן פינות שלא הספקתם להגיע אליהן כל השנה. על ריחות האביב ישתלטו ריחות האקונומיקה, מסירי השומנים ושאר חומרי ניקוי, שאולי עושים את העבודה, אבל תסכימו איתנו שהם לא נעימים, ובעיקר לא בריאים.

מסתבר שאפשר לנקות כמעט כל לכלוך וכתם, ובצורה טובה לא פחות, באמצעות חומרים בסיסיים שיש לנו בבית – חומץ, לימון, סודה לשתיה ואפילו משחת שיניים. אספנו עבורכם שלל טיפים מהרשת של תרופות סבתא כאלו לבית, אז תפשילו שרוולים וקדימה לעבודה. אגב, זה לא אומר שאפשר לוותר על כפפות בעת הניקיון, במיוחד כשאתם משתמשים בסודה לשתיה שעלולה לצרוב את העור.

אישה מנקה רצפה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חומץ? יש. סודה לשתיה? יש. לימון? יש. אפשר להתחיל לעבוד|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

במטבח

1. סיר שרוף - שפכו לסיר כף אבקת כביסה, הוסיפו מים והרתיחו. חכו שהמים יתקררו, שפשפו מעט והלכלוך הקשה ירד בקלות. אם עדיין נשאר משהו, חזרו על הפעולה פעם נוספת.

2. ספל עם כתמי קפה - שפכו לספל מעט סודה לשתיה עם מים רותחים, והשרו לילה שלם.

3. אבנית בקומקום חשמלי – מלאו מים בקומקום כך שיכסו את האבנית, והוסיפו חומץ. תנו לקומקום לרתוח, שפכו את המים ושטפו אותו שוב כמה פעמים עם מים קרים. ניתן גם לשים תבלין מלח לימון במקום החומץ. את המים שרתחו ניתן לשפוך על כיור מלוכלך או אסלה שהצטברה בה אבנית, וכך על הדרך לנקות עוד משהו.

4. ניקוי דפנות המקרר – כדי שהן יבריקו ממש, מרחו מעט משחת שיניים לבנה על גבי סמרטוט לח ושפשפו.

5. הסרת שומנים מהכיריים – פזרו סודה לשתיה ולאחר מכן נגבו במטלית לחה. לכתמים עקשים יותר, שפכו גם חומץ, תנו לחומר לתסוס מעט ולאחר מכן נגבו עם מטלית.

6. הסרת שומנים דביקים – בכדי להסיר שומנים המצטברים לעתים באיזור המטבח (על החלונות, מכשירי חשמל וכו'), שפכו מעט אלכוהול 70% על צמר גפן ועברו על מקומות הדביקים.

7. נטרול ריחות בישול – אם תניחו ליד הכיריים קערית עם חומץ, ריחות הטיגון והבישול ייספגו ולא יתפזרו לכל הבית.

8. ניקוי כפות עץ – בכדי לנקות היטב את כפות העץ ואת הנקבוביות שלהן משאריות מזון, מומלץ כל כמה שבועות להניח אותן בתוך תמיסת מי סודה לשתיה למשך שעות אחדות.

9. ניקוי ומניעת עובש בכלי מטבח – מקומות כמו מגירת הירקות במקרר או ארגז הלחם עלולים לצבור עובש עם הזמן. בכדי למנוע זאת וגם כדי להסיר כתמי עובש שכבר נוצרו, מומלץ לנקות אותם אותם במים עם חומץ. אם כבר נוצרו ריחות לא נעימים של עובש, ניתן להוסיף מעט סודה לשתיה לתערובת שתעלים אותם.

10. אוכל שנשפך בתנור – כאשר התנור עודנו חם (יש להזהר מכוויות!) פזרו מלח על הכתם. תנו לכתם ולמלח להתקרר, ולאחר מכן גרדו אותו בעזרת כף טיגון מפלסטיק.

11. ניקוי המקרר, המקפיא, השיש, קרש חיתוך, תבניות או סירים שרופים – השרו סודה לשתיה במים רותחים למשך כחצי שעה. לאחר שהתערובת התקררה נקו בעזרתה את האיזורים הרצויים במטלית או סקוטשברייט.

ביגוד

12. הסרת כתמים צהובים מבגד ששכב בארון – מרחו עת הכתמים משחת שיניים לבנה, המתינו מעט והכניסו למכונת הכביסה. אם הבגד בצבע לבן ניתן להשרות אותו במים פושרים בתוספת חומץ או מיץ לימון כחצי שעה, ואז להכניס למכונת הכביסה.

13. נטרול ריח רע מהנעליים – פזרו סודה לשתיה בתוך הנעליים והכניסו אותן לתוך שקית סגורה במשך לילה שלם. בבוקר פתחו את השקית ופשוט נערו את הסודה לשתיה מהנעליים.

14. שימוש חסכוני באבקת כביסה – הכניסו למכונה חצי מכמות האבקה שאתם משתמשים בדרך כלל והוסיפו אותה כמות של אבקת סודה לשתיה.

15. מרכך כביסה אקולוגי – כדי להימנע משימוש במרככים הקונבנציונאליים הכניסו לתא המרכך רבע כוס חומץ הדרים, והוסיפו שמן אתרי בריח שאתם אוהבים.

16. הסרת כתמים מבגדים – מרחו סבון כלים על הכתם והכניסו למכונת הכביסה.

17. הסרת מסטיק מבגד - הקפיאו את הבגד לכמה דקות וקלפו את המסטיק. את השאריות ניתן להוריד עם מעט טרפנטין וצמר גפן. הכניסו למכונת הכביסה.

חדר הרחצה

18. מניעה וניקוי עובש מווילון המקלחת – רססו את הווילון בחומץ מפעם לפעם, וכבסו אותו עם אבקת כביסה ומעט חומץ. ניתן לשים בתא המרכך גם מספר טיפות של שמן עץ התה (מחטא ונוגד פטריות) ושמן אתרי לפי הריח האהוב עליכם כדי שהווילון לא יצא מהכביסה עם ריח של חומץ.

19. ניקוי האסלה - פזרו סודה לשתיה וקצת חומץ בתוך האסלה ושפשפו עם מברשת.

20. פתיחת סתימות והפגת ריח רע מכיורים – שפכו מעט סודה לשתיה (2-3 כפיות) לתוך פתח הביוב בכיור ומייד לאחר מכן שפכו חומץ. חכו לשמוע תסיסה, ולאחריה שפכו קומקום מלא של מים רותחים. שימו לב ששיטה זו מתאימה לסתימות קטנות ולסתימות גדולות יותר יש לקרוא ל שרברב. מעט סודה לשתיה בשילוב מים רותחים טובים גם לנטרול ריחות לא נעימים מפתחי הניקוז.

21. ניקוי מראות וכיורים מנירוסטה – ערבבו סודה לשתיה עם מים עד שתיווצר מעין משחה. מרחו אותה על הכתמים, השאירו לחצי שעה ונגבו עם סמרטוט לח.

בחורה בורוד מחייכת עם סינר אדום וחומרי ניקוי מחזיק (צילום: lisegagne, Istock)
את ממש לא צריכה את כל אלו|צילום: lisegagne, Istock
ניקוי כללי

22. שטיפת הרצפה – שפכו לתוך דלי עם מים חמים כפית סבון כלים וחצי כוס חומץ. הרצפה תהיה מבריקה לא פחות משימוש באקונומיקה ושאר תכשירי ניקוי המיועדים לרצפות

23. הסרת מדבקת – בכדי להסיר מדבקות ולכלוך דביק מצנצנות שפשו קולה עם מטלית או סקוטשברייט.

24. הסרת כתמי רטיבות מהקירות – כתמי רטיבות הם עיקשים במיוחד, ולכן הפתרון הטוב ביותר הוא בכל זאת אקונומיקה שגם מחטאת מעובש. שפכו מעט אקונומיקה על מטלית ושפשפו - העובש יורד בקלות והצבע לא ייפגע.

25. ניקיון צעצועים – בובות פרווה כבסו במכונה בתכנית לכביסה עדינה ללא סחיטה וייבשו בתלייה או במייבש בחום נמוך. צעצועי פלסטיק ניתן לכבס בתכנית עדינה בתוך ציפית.

26. הפגת ריחות לא נעימים ברחבי הבית – הניחו בחדר צלוחית עם סודה לשתיה או צלוחית עם קפה שחור טחון.

27. ניקוי כתמים משטיחים - ערבבו ליטר מים עם כף אבקת סודה לשתיה וכף נוזל כביסה. טבלו מברשת בתערובת והברישו את הכתמים.

28. ניקוי כתמי חלודה ממרצפות קרמיקה לבנות - שימו מספר טיפות לימון על האיזור והמתינו כדקה (לא יותר מכיוון שהלימון עלול לפגוע במרצפת). פזרו מלח על איזור החלודה, קחו צמר פלדה, שפשפו ונגבו במטלית לחה.

29. ניקוי סימני טושים וצבע מהקירות – שפשפו עם אלכוהול 70% או עם אציטון.

30. ואם כבר השתמשתם באקונומיקה – שפשפו את הידיים במעט לימון שיוציא את ריח האקונומיקה מהידיים.

>> נעזרתם בטיפים? תעשו לייק ושתפו את החברים בפייסבוק
יש לכם טיפים נוספים? טקבקו לנו

>> תכירו את האתר שיחסוך לכם כסף בקניות לחג