1. צריכת החשמל בישראל עולה בשנים האחרונות בהדרגה אך בצורה ברורה. משפחה ממוצעת צורכת חשמל בגובה של 300- 500 שקל בחודש.
2. מה עושים כדי לצמצם את צריכת החשמל? היפרדו מנורות ההלוגן שצורכות הרבה מאוד חשמל והעדיפו נורות פלורוסנט או נורות חסכוניות, שמחירן מעט יקר אולם הן חוסכות ב- 60 אחוזים מצריכת החשמל ומשך חייהן ארוך פי 3 מנורות רגילות. בחדרים קטנים הסתפקו בנורות של 40-60 וואט.
3. בפינת העבודה הציבו נורת שולחן שתחסוך את השימוש בתאורת החדר כולו.
4. אם אתם מתגאים בעובדה שמוצרי החשמל בבית שלכם מחזיקים מעמד הרבה שנים כדאי שתשקלו שוב האם הם כדאיים לכם. מוצרי חשמל ישנים צורכים הרבה יותר חשמל מאשר מוצרי חשמל חדשים, ולעיתים ההחלפה של הישן בחדש יכולה להחזיר את ההשקעה תוך 3- 4 שנים בשל צמצום צריכת החשמל. יש להקפיד לשים לב ל"כוכב האנרגיה" על כל מוצר חשמלי אותו אתם רוכשים המציין כי המכשיר שרכשתם אכן חסכוני בחשמל.
5. הקפידו לצמצם את צריכת הרפאים- מכשירים המבזבזים לנו חשמל מבלי שנשים לב כמו: השעון הדיגיטלי של מכשיר הווידיאו, המיקרוגל, מכשיר הפקס, נורת ההמתנה של הטלוויזיה, ה- DVD, הטלפונים האלחוטיים, המחשב ועוד מגוון מכשירים שלכולם צריכת המתנה גם כאשר הם לא בשימוש.
6. מזג האוויר החורפי הדורש חימום מעלה את השאלה באיזה אמצעי חימום מומלץ לבחור? בחברת החשמל טוענים כי המזגן היה ונשאר אמצעי החימום הזול ביותר, בהשוואה לכל אמצעי חימום חשמלי או כזה המופעל על-ידי מקור אנרגיה אחר כמו גז, סולר או נפט. צריכת החשמל של מזגן לחימום עומדת על כשליש מצריכת החשמל של כל מכשיר חשמלי אחר לחימום אותו חדר. כאשר המזגן מיועד לחימום החדש ודאו כי הטמפרטורה נעה בין 18 ל- 20 מעלות ולא יותר. כל מעלה נוספת מייקרת את עלות הפעלת המכשיר ב- 5 אחוזים. כמו כן התקינו מדי חום בחדרים וכך תוכלו להתאים את פעולת מכשירי החימום לטמפרטורה המבוקשת גם במכשירים ללא תרמוסטט.
אם אתם עומדים לפני רכישת מזגן חדש, כדאי לבחור כזה עם התווית האנרגטית הקרובה ביותר ל- A. כך נהנים מהמכשיר החסכוני ביותר והקנייה משתלמת לאורך זמן. חימום ברדיאטור מומלץ במיוחד לחדרי ילדים בשל היותו בטיחותי ביותר, ובשל היכולת לבחור דרגות חימום שונות. ככל שיש לרדיאטור יותר צלעות גדל שטח הפנים ועולה מידת פיזור החום, ולכן במידה ורדיאטור נופל פוחת הסיכון ליצירת שריפה. חסרונו של הרדיאטור הוא במשך הזמן הארוך שלוקח לו להתחמם ומסיבה זו, מומלץ להפעילו עוד בטרם נכנסים לחדר, מה שגורם לזלילה משמעותית של חשמל.
7. ומה עם דוד החימום? הפעילו אותו רק בסמוך למועד השימוש במים. בדוד המופעל תמיד המים מתחממים ומתקררים ללא צורך ואנרגיה יקרה מתבזבזת. כמו כן, מומלץ להשתמש בטיימר אשר מאפשר להפעיל אותו בשעות קבועות מראש. כדאי לכוון את וסת החום של הדוד ל-60 מעלות - טמפרטורה גבוהה יותר גורמת להצטברות מוגברת של אבנית בדוד ופוגעת ביעילות החימום. אם נגעתם בדוד כשהוא מלא במים חמים והמעטפת שלו חמה, סימן שקיימת בריחת חום והדוד מבזבז אנרגיה. הפתרונות האפשריים: התקנת בידוד תרמי לדוד ולצנרת המים החמים החשופה לאוויר בחוץ, או התקנת מחמם מים מיידי - מחמם רק בזמן השימוש במים. החיסרון בכך הוא עומס גבוה על המעגל החשמלי. רצוי להתקין טיימר עבור דוד המים. מומלץ לפצל את זמני הדלקות הדוד והמקלחות של בני הבית ,לדוגמה: במקום להדליק את הדוד לשעתיים רצופות שיספיק לכל בני הבית, כדאי לפצל ולהדליק למשך שעה, ובהמשך לשעה נוספת.
8. את מכונת הכביסה, המייבש ומדיח הכלים הפעילו רק בקיבולת מלאה; כשמפעילים מכונה אחת מלאה במקום שתיים בתכנית חסכונית, חוסכים 40 אחוזים מצריכת החשמל.
9. ניתן לחסוך בתשלום חשבון החשמל חשמל גם בעזרת חברת החשמל; כל צרכן רשאי להתקשר למוקד 103 של חברת החשמל, ולבקש לעבור למסלול תעו"ז – כלומר, למסלול שבו התשלום על החשמל יהיה צמוד למחיר ההפקה של החשמל, ולא סתם מחיר קבוע. לחשמל יש מחיר ייצור שונה בזמנים שונים, לדוגמא: בשעות הצהריים של הקיץ, כאשר כל המדינה מדליקה מזגן, נאלצת חברת החשמל לשרוף המון פחם ולהפעיל המון טורבינות, מה שמייקר את ייצור החשמל ומעלה את מחירו לצרכן במסלול תעו"ז.
לעומת זאת, בכל הלילות והבקרים המוקדמים, בחגים ולכל אורך סופי השבוע, אין כל עומס על מערכת החשמל ואז צונח התעריף לצרכן במסלול זה. אם לאורך כל הלילה הפעלת המקרר שלכם תעלה פחות מחצי-מחיר, על כל שעת עומס תשלמו פי 2. אחת לכמה זמן מפרסמת חברת החשמל מחירון תעו"ז עדכני שמראה מתי שעות העומס ומתי שעות השפל, ומזמינה את כל המעוניין לחשב האם כדאי לו לעבור מסלול, או לא.
10. ולא פחות חשוב הקניית הרגלים נכונים כמו- כיבוי האורות ביציאה מהבית, סגירה של חלונות בחדרים ממוזגים והוצאת המטען של הנייד מהחשמל כאשר הנייד לא מחובר אליו, וסגירת הממיר של הכבלים או הלוויין.
סייעו בהכנת הכתבה: חברת החשמל, בסט ביי והום סנטר