תופעת הגזים מופיעה החל מהשבועות הראשונים לחיי התינוק, ולעיתים אף ממש בימים הראשונים לחייו. לרוב היא חולפת לאחר שלושה חודשים. אז מכנים אותם "כאבי בטן".
מה הסיבה להופעתם? ככל הנראה מדובר בחוסר בשלות של מערכת העיכול אצל התינוק. שימו לב שזוהי הגדרה מספיק ערטילאית שתוכל להתאים לכל דבר כמעט. בלעז התופעה נקראת "infant colic" או פשוט - "קוליק". אנחנו קוראים להם גזים.
איך מזהים שהתינוק סובל מגזים?
בכי רצוף, שנמשך כמה שעות ביום, והתפתלויות.
יש תינוקות שסובלים מגזים בזמנים מוגדרים; לפעמים אלו שעות קבועות במהלך היום או הערב. אצל תינוקות אחרים התקפת הגזים עשויה להימשך בכל שעות היום ואצל אחרים זה קורה בעיקר סמוך לזמן הארוחות או אחריהן.
אז מה עושים?
יש שלל עצות לטיפול בגזים; תרופות, תכשירים שונים ושלל פתרונות אלטרנטיביים (צמחי מרפא, שיאצו, מטוטלת ודיקור), לרבות דיאטות שונות של האם המניקיה. למרבה הצער, אין פתרון יחיד שפועל בוודאות בכל המקרים. מה שעזר לתינוק אחד, עשוי לא להשפיע כלל על תינוק אחר. אנחנו אספנו עצות שונות, ואתם מוזמנים לנסות.
סימיקול/בייביזים - תכשירים רפואיים שסופחים את הגזים. התכשירים עובדים בצורה דומה וחשוב לתת אותם לפני כל ארוחה ולא רק סמוך להתקפות הגזים.
ההשפעה של תרופות אלו היא מצטברת; לוקח זמן עד שהן משפיעות והן לא תמיד עובדות על כל התינוקות.
תכשירים שונים:
• גליקול – תכשיר הומאופטי של הום גליל. יש שטוענים שהתכשיר גורם לנמנום יתר של התינוק. אם אכן יש תופעה כזו, מומלץ להשתמש במינונים נמוכים בלבד ולא על בסיס קבוע.
• סירופ קרמידס של הדס – תכשיר טבעי, מכיל הרבה מאוד סוכר ויש להקפיד לתת בתוך פטמה של בקבוק.
• Nurse Harvey – תכשיר טבעי מתוצרת אנגלית.
• גרייֶפוֹוטר – תכשיר טבעי. מכיל מנטה שעלולה לגרום לאי-שקט אצל התינוק.
• פלא בייבי - תכשיר טבעי מכיל שמן אניס, שמן שומר, שמן מנטה, גליצרין ומים. בגלל המנטה עלול גם הוא לגרום לאי שקט (נמכר בבית המרקחת "ישגב" בתל אביב).
• טיפות בזיליקום - מדוללות היטב במים (שימו לב: זה מר) הניתנות לתינוק או לאם (במינונים שונים - הקפידו לוודא בבית המרקחת מה המינון הרצוי).
• CALICARB – תרופה הומופאטית. כדאי להתייעץ עם הומופאט לפני שנותנים אותה.
מה עוד יכול לעזור?
• עיסויים: יש להשכיב את התינוק הפוך על גבי האמה תוך טפיחות קלות או סיבובים עם כיוון השעון על הגב. אפשר גם לעסות את כפות הרגליים של התינוק במרכז כף הרגל, להשכיבו על הגב ולעסות בסיבובים עדינים במרכז הבטן. רעיון נוסף שעוזר לפעמים: לקפל את הרגליים של התינוק לכיוון הבטן.
• שימוש במנשאים: שאו את התינוק במנשא צמוד לגוף (מנשא שבטי כזה או אחר). התנועה הקבועה והקרבה לגוף ההורה מאוד מרגיעים את התינוק. גם כשמדובר בתינוק בוכה שסובל מהתקפת גזים ודורש שישאו אותו על הידיים, קל יותר להתמודד עם השעות הקשות כשהתינוק במנשא.עוד עצה: כשמתחילה התקפת גזים, קחו את התינוק במנשא או בעגלה וצאו לטיול בחוץ. מרגיע גם את התינוק וגם את ההורה.
• קפיצה משותפת על כדור הפיזיו: יש הסבורים כי קפיצה משותפת של ההורה והתינוק, על כדור פיזיותרפיה מנופח היטב, מקלה על התקפות הגזים. גם אם לא - זו דרך נעימה יחסית להעביר את השעות הקשות האלה, המספקת אשליה של שליטה במצב.
ואפשר גם לנסות למנוע
1. אפשרו לתינוק להוציא אוויר: חלק מכאבי הבטן נגרמים כתוצאה מבליעת אוויר בזמן הנקה או ההאכלה מבקבוק. הקפידו להרים את התינוק אחרי הארוחה, ולאפשר לו לגהק. יש תינוקות שצריכים לגהק גם באמצע ההנקה או ההאכלה.
2. שימו לב לתנוחת ההאכלה: יועצות הנקה רבות טוענות כי גם לתנוחת היניקה של התינוק יש השפעה על כמות
האוויר שהתינוק בולע בזמן הנקה. שינוי של תנוחת ההנקה עשוי למנוע זאת. קשה למי שאינו מקצועי או מנוסה לזהות בעיות כאלו. אם התינוק יונק וסובל מגזים, אפשר להתייעץ עם יועצת הנקה לגבי העניין (ובאותה הזדמנות לטפל בבעיות הנקה אחרות). לתינוקות שניזונים מבקבוק, ישנם בקבוקים שונים הכוללים מנגנונים שמטרתם לשפר את זרימת האוויר ולצמצם את תופעת בליעת האוויר. למי שאינם משתמשים בבקבוקים כאלו - הקפידו לא להשתמש בפטמה בעלת חורים גדולים מדי (לתינוק קטן, פטמה מספר 0 או 1 תספיק).
3. האכילו את התינוק במידה: שימו לב שהתינוק אוכל עד לשובע – לא מעט מדי ולא יותר מדי. אם הארוחות מאוד תכופות והוא ממשיך לבכות, שווה לבדוק האם מה שמפריע זה רעב ולא משהו אחר. אחרי שאוכלים יותר מדי שוב כואבת הבטן ואר כך קצת קשה להירגע.
לפעמים להיפך: התינוק כל כך רעב והגזים כל כך מציקים לו, שהוא מתקשה לינוק. במקרה כזה, נסו לזהות את זמני הרעב והקדימו ארוחה למכה.
4. אם התינוק יונק, כדאי לשים לב לתפריט של האם: למרות שאין אף מחקר שתומך בכך, משך שנים הייתה סברה כי למזון שאוכלת האם המניקה יש השפעה על התינוק וכי הוא יכול לגרום לו לגזים. המזונות הללו הם: חלב פרה, שוקולד, אורז, בננות, פירות הדר וירקות ממשפחת המצליבים (כרובית, ברוקולי וכו'). כמו כן, הטענה היא שלוקח לגוף זמן להתנקות ממזונות שונים ולכן צריך להמתין עשרה ימים בערך כדי לדעת בוודאות.
יחד עם זאת, יש שטוענים בשנים האחרונות כי לתזונת האם המיניקה אין השפעה של ממש על הופעת הגזים אצל התינוק. ובכל זאת, אם את סבורה כי מזון מסויים משפיע באופן שלילי על התינוק - נסי שלא לכלול אותו בתפריט לפרק זמן מסוים. ניסוי וטעייה היא הדרך הטובה ביותר לאתר השפעה של מזונות שונים.
והכי חשוב, זכרו - אחרי שלושה חודשים זה בדרך כלל עובר. בינתיים, תחזיקו מעמד.
>> גם לרפואה האלטרנטיבית יש שיטות למניעת גזים והקלתם בתינוקות