1. עיסוי תינוקות הוא מסורת עתיקה ברחבי העולם. בהודו, לדוגמה, העיסוי הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול שהתינוק מקבל לאחר הלידה. הטכניקה הובאה לארה"ב בשנות ה-70 על ידי וימאלה שניידר מק'קלור, שהתגוררה בהודו והתרשמה מאוד מתוצאות העיסוי על בנה. בשלב מאוחר יותר בחייה ייסדה מק'קלור את הארגון הבינלאומי לעיסוי תינוקות - IAIM.
2. עיסוי תינוקות לא דומה כלל לעיסוי מבוגרים. המטרה אינה שחרור מתחים וכאבים בשרירים, אלא יצירת קרבה, חיזוק האהבה והשריית ביטחון. עוצמת העיסוי שונה בין תינוקות, ומשתנה גם אורך זמן העיסוי ורצף התנועות. בעיסוי תינוקות משתמשים בשמנים ללא ריח כדי לא להחליף את ריח האם.
ככלל, התנועות צריכות להיות רכות ועדינות, להתבצע ללא הפעלת לחץ ותוך שימוש בכפות הידיים והאצבעות. ככל שהתינוק גדל משך העיסוי עשוי להתארך מכמה דקות בודדות ועד 15-20 דקות. את אזור הבטן, החזה, הגב, חגורת הכתפיים, ואת הרגליים והידיים אפשר לעסות בתנועת חליבה. את הפנים יש לעסות בעדינות ובקרב תינוקות קטנים אין לעסות את עמוד השדרה. ככל שהתינוק גדל יש להתרחק יותר ויותר מאיברי המין.
כדאי לנסות לשמור על רצף תנועות וקצב קבועים, כמעט כמו מדיטציה. שימרו על קשר עם התינוק באמצעות דיבור ושירה לאורך כל העיסוי. היו קשובים לתינוק וחושו מתי הוא מרוצה ומתי לא. תינוק יסמן בבירור כשהעיסוי לא נוח לו.
אין לעסות את התינוק כשהוא חולה, כשיש לו חום, כשהוא סובל משלשולים או הקאות או כשהוא סובל מפצעים או שברים. אסור לעסות תינוק כשהוא בוכה או בזמן שהוא ישן.
4. לדברי העוסקים בתחום, יתרונות העיסוי רבים מאוד. מדובר בחוויה מעגנת עבור האם וגם עבור התינוק - העיסוי מחזק את הקשר בין ההורה לתינוק באמצעות מגע, מבט, צלילים, זמן איכות משותף וריח. העיסוי גורם לתינוק להרגיש נאהב, תורם להרגעת התינוק, ממריץ את מחזור הדם, תורם לחיזוק המערכת החיסונית ומסייע לתינוק להכיר טוב יותר את גופו. עבור ההורה מדובר בזמן הירגעות והחוויה העוזרת לו להכיר את תינוקו, את הצרכים והרצונות שלו.
5. עד איזה גיל ניתן לעסות תינוק? אין מניעה לעסות בכל גיל, אך יש לקחת בחשבון שבשלב שבו התינוק הופך פעיל יותר ומתחיל להתהפך ולזחול (גיל ארבעה חודשים עד חצי שנה בערך), ייתכן שיהיה פחות סבלני לקבל עיסוי.
6. כיצד העיסוי יכול להקל על בעיות רפואיות? עיסוי הוא לא טיפול רפואי ולא מחליף אף תרופה או טיפול. עם זאת, הוא עשוי לעזור בריפוי בעיות מסוימות. עיסוי מומלץ במיוחד לתינוקות שנולדו לאחר ניתוח קיסרי ולא זכו לעבור בתעלת הלידה. הוא עשוי לעזור במקרים של תינוקות עם מתח נמוך בשרירים (טונוס שרירים נמוך) או בעיות של רגישות יתר חושית. הוא טוב במיוחד לפגים אך כיוון שהם רגישים יותר כדאי להיעזר בהדרכה מיוחדת לעיסוי שכזה.
ישנו גם עיסוי מכוון מטרה שנועד להקל על תופעות כמו כאבי בטן ובעיות גזים. כמו כן, העיסוי מסייע לשינה רגועה וטובה יותר, מקל על כאבי שיניים ומשפר את תפקוד מערכת העיכול.
7. מהם התנאים הדרושים לעיסוי? החדר צריך להיות מחומם מספיק בחורף ומאוורר מספיק בקיץ. מומלץ להפחית עד כמה שניתן את הגירויים הסביבתיים: לעמעם את האורות ולכבות את הטלפונים. אפשר לנגן ברקע מוזיקה נעימה. עדיף אם גם המעסה תהיה רגועה ומנוטרלת מלחצי היומיום. בעיסוי עצמו עדיף להשתמש בשמן איכותי שיוצר בכבישה קרה כמו שמן שקדים או שמן זרעי ענבים. שמנים תעשייתיים וסינטטיים כמו שמן תינוקות או שמן מינרלי פחות מומלצים. חשוב להקפיד לעסות את התינוק על משטח קשיח ולא על משטח רך.
8. מתי יש לבצע את העיסוי? בזמן שמתאים לתינוק על מנת שהוא יהיה רגוע ויוכל להתרכז בעיסוי. לא לבצע את העיסוי כשהתינוק רעב או עייף אלא כשהוא עירני ורגוע ומוכן לתקשר. אם אתם מעוניינים לבצע את העיסוי לפני השינה שימו לב שהתינוק לא תשוש מדי. אין טעם להתעקש על עיסוי אם זו לא השעה המתאימה ואין להעיר את התינוק משינה כדי לבצע את העיסוי. נסו לבצע את העיסוי בשעה קבועה ביום משום שהתינוק לומד לזהות את הסימנים המקדימים, מתרגל לעיסוי ומצפה לו. אם אתם מעסים בשמן, היזהרו לא להכניס את התינוק לאמבטיה לאחר מכן.
9. בקשו את רשותו של התינוק לפני שאתם מעסים אותו. הביטו בעיניו וגעו רכות בצידי גופו. עם הזמן התינוק אמור לזהות את הפנייה שלכם ולהגיב לה. יש להקשיב לאיתותים חיוביים מצד התינוק כמו גרגורים, חיוכים, מלמולים, ופתיחת הזרועות לצדדים, ולאיתותים שליליים כמו בכי, פיהוקים, אי נוחות או הפניית המבט ולפעול בהתאם. כלומר, להמשיך בעיסוי או לדחות אותו.
10. בתום העיסוי יש לסיים את הטקס כמו שצריך; עטפו את התינוק היטב, חבקו אותו והודו לו.
השתתפו בהכנת הכתבה: יעל טל, מדריכת עיסוי תינוקות מוסמכת מטעם העמותה הבין-לאומית לעיסוי תינוקות ומקימת פרויקט תינוקימא; תלמה העליון, מטפלת שיאצו, תומכת לידה ומדריכת עיסוי תינוקות מוסמכת מטעם העמותה הישראלית לעיסוי תינוקות.