אישה מאכילה בכפית תינוק מחייך לבוש ירוק (צילום: Damir Cudic, Istock)
למזון המוכן אין טקסטורה והוא מגיע בטעמים דומים |צילום: Damir Cudic, Istock

בדיוק אספתם מגוון צנצנות של מזון משומר לתינוקות מהמדף בסופר? אולי כדאי שתחזרו לאחור, תחזירו את המחיות למקומן ותוציאו את הבלנדר הידני מהבוידעם ותתחילו לרסק. מחקר חדש ורב משתתפים מראה שתינוקות שאכלו מחיות ירק ופרי ביתיות גדלו להיות ילדים שאוכלים יותר ירקות לעומת אלה שגדלו על מחיות משומרות למיניהן.

המזון שתינוק אוכל משפיע על הרגלי האכילה שלו כילד

במחקרה של ד"ר הלן קולהרד מאוניברסיטת דה מונטפורד שבלסטר, ובשיתוף עם אוניברסיטת בריסטול ואוניברסיטת בירמינגהם, שלושתן בבריטניה, נותח מידע שנאסף בתכיפות מהורים ל-7,500 ילדים שנולדו בשנים 1991 ו-1992. התגלית העיקרית מהמחקר היא כי נמצא קשר בין צריכה מוקדמת של פירות וירקות לא מעובדים או מבושלים בבית, לצריכה גבוהה של ירקות ופירות כשאותם ילדים הגיעו לגיל שבע. לעומת זאת, ילדים שאכלו מזון תינוקות מצנצנות לא הראו את אותה נטייה.

"ילדים כיום לא צורכים מספיק ירקות ופירות, וזו עובדה מדאיגה", מזהירה ד"ר קולהרד. "בשנת 1998 התצרוכת היומית הממוצעת של הילדים במחקר עמדה על שתיים וחצי מנות פרי או ירק ביום. מאז יצאו לא מעט פרסומים ומודעות שעודדו אכילת חמש מנות ביום, אך הנתונים לא משתפרים.

"מעניין שלמזון שתינוק בן חצי שנה אוכל ישנה השפעה כל כך חזקה על המשך חייו. מדובר בדבר מאוד משמעותי לבריאותו. את ההבדל שמצאנו אנו משייכים לעובדה שהאוכל שמגיע מוכן בצנצנת לא באמת דומה לירקות ולפירות טריים. יש שם פירות וירקות שברוב הבתים בכלל לא מגיעים אל השולחן, אין טקסטורה ולכל המחיות טעמים מאוד דומים. מסיבה זו לאותם ילדים יהיה יותר קשה להסתגל בהמשך לירקות ולפירות, מכיוון שיהיו חדשים וזרים להם. עוד סיבה שאנו מאמינים שעומדת מאחורי השוני הזה, היא שהורים שנסמכים על מזון מוכן אוכלים בעצמם פחות אוכל ביתי ויותר מזון תעשייתי וקנוי".

גם הגיל קובע

ממצא נוסף שעלה מהמחקר הוא שגם הגיל בו מתחילים להאכיל את התינוק ירקות משמעותי להסתגלות ולהטמעה שלהם בתפריט העתידי. תינוקות שנגמלו מוקדם מחלב ועברו לאכול מזון מבושל בבית, בין גיל ארבעה לשישה חודשים, צרכו בהמשך יותר ירקות. אלה שהתחילו לשלב ירקות ופירות אחרי גיל חצי שנה אכלו בהמשך התפתחותם פחות ירקות ופירות.

ד"ר קולהרד מציעה להורים שהתחילו מאוחר להגביר את כמויות המזון הביתי שהם נותנים לילדיהם. בכך, היא טוענת, אפשר להשוות את כמויות צריכת הירקות והפירות בהמשך הדרך. "מצאנו גם שצריכת מזון התינוקות המוכן הביאה בהמשך להתנגדות לירקות ירוקים אצל אותם תינוקות, לכשגדלו. לירקות ירוקים יש נטייה להיות מרים, וזהו טעם שלוקח לילדים זמן להתרגל אליו, ואינו קיים במחיות שבצנצנות".

"למזון המוכן יש טעם אחיד"

"מגיל ארבעה חודשים כדאי להתחיל להגיש לתינוקות טעימות של מזון מוצק ולמזון הביתי יש טעם הרבה יותר מגוון מלמזון המוכן, שהוא כמעט אחיד בטעמו", אומרת גאיה פינקל כהן, תזונאית קלינית הוליסטית. "טעמים חזקים של מזון טרי מאפשרים לילד להכיר טעמים שונים. ככל שמגוונים יותר בטעמים, הילד יהיה יותר פתוח. חשוב לזכור לא להתייאש, ולחזור ולחשוף כל טעם חדש בין 16 ל-20 פעמים בלי להתייאש, עם מרווח של כמה ימים בין כל טעימה כזאת. עוד פעם ועוד פעם להציע, ולהשאיר את הדברים תמיד על השולחן. יש מזונות כמו חצילים, אבוקדו, ברוקולי וטחינה שהם בריאים ומצויינים, אבל לפעמים צריך להתרגל אליהם בהדרגה. כמובן שכל זה תלוי גם בילד, אבל ככלל, ככל שתזונת ההורים יותר בריאה ומגוונת, כך יהיה גם עם הילדים".

>> איך לזהות אלרגיה למזון אצל ילדים?