הורים רבים לא יכולים לדמיין את החיים בלעדיהם, אבל לחיתולים חד פעמיים יש גם חסרונות. חוץ מזיהום הסביבה הם עשויים לגרום לתפרחת חיתולים - תופעה שגורמת לאדמומיות באזור הישבן וסבל רב לתינוק.
התפרחת היא אחת התופעות הנפוצות בקרב תינוקות ופעוטות, והיא הופכת כל החתלה למאבק עיקש. שאלנו את המומחים מה אפשר לעשות כדי להקל על התינוק ולמזער את הופעתה.
"תפרחת החיתולים מלווה תינוקות רבים לכל אורך תקופת השימוש בחיתולים", מסביר ד"ר יורם הרט, מומחה למחלות עור ועורך אתר העור הישראלי. לדבריו, הגורם העיקרי לתפרחת הוא הפרשות שונות של התינוק (שתן, צואה או זיעה) שבאות במגע עם עורו של הפעוט. כשמדובר בפרק זמן ממושך, הן עלולות לגרום לגירוי ולהופעת האדמומיות המאפיינת את התפרחת.
"תפרחת החיתולים מופיעה לרוב בגיל 4-18 חודשים ושכיחה יותר בגיל 7-9 חודשים", מציינת בלהה הראל גורן, ארומתרפיסטית ובעלת רשת "בייבי טבע". לרוב, התפרחת נגרמת כתוצאה מהאמוניה הנוצרת על ידי שתן התינוק או כתוצאה מהחום והכימיקלים הכלואים בחיתול ואחראים להופעת הגירוי. האדמומית, אליה יכולים להצטרף גם פצעונים קטנים, תופיע באזורים המכוסים בטיטול ובקפלי העור. על העור המגורה עלולות להתפתח פטריות שדורשות טיפול אנטי-פטרייתי הניתן על ידי רופא. התפרחת אמורה להירגע תוך שניים עד שלושה ימים, ולהיעלם מספר ימים לאחר מכן. אם אין שיפור, חשוב לגשת לרופא בשנית לצורך אבחון וקבלת טיפול רפואי מתאים.
כיצד מטפלים בבעיה לאורך זמן?
לד"ר הרט והראל גורן יש כמה עצות למניעת התפרחת ולהקלה:
2. בזמן ההחתלה מומלץ לרחוץ את עורו של הפעוט ולייבש אותו בעדינות.
3. מומלץ לרכוש חיתולים איכותיים שיספגו כמות נוזלים מרובה וימנעו את מגע הנוזלים עם העור.
4. לעיתים, ישנה רגישות דווקא לפלסטר המהדק את החיתול - אז תופיע התפרחת באזור המותן.
5. שימו לב, מומלץ מאוד להשתמש במגבונים שאינם מבושמים או מכילים אלכוהול, מאחר וחומרי הבישום והאלכוהול עלולים לגרום לאלרגיות.
6. השתמשו במשחות ובקרמים, עדיף טבעיים או סמיכים ונטולי בושם, כדי שיצרו שכבת מגן לעור וימנעו מגע עם ההפרשות.
7. רצוי להימנע ממכנסיים העשויים מחומרים סינתטיים.
8. אפשרו לתינוק להסתובב ללא חיתול ולאוורר את האזור ככל האפשר.
9. העדיפו חומרי כביסה אקולוגיים.
לדברי הראל גורן, אם התפרחת מופיעה כדאי להשתמש בקרם מטפל ולא בקרם מונע, ולאוורר את האזור לעיתים קרובות. לדבריה, קרמים המכילים שמנים אתריים, דוגמת קמומיל כחול ולבנדר, יתאימו לטיפול מהיר. בנוסף, היא מציעה לפדר את האזור באבקת טלק שעשויה מצמח הליקופודיום, המסייע במניעת זיהום וייבוש המקום.
לטיפול בימים הראשונים של הופעת התפרחת, מומלץ להוסיף למי האמבט שמן קלנדולה ושמנים של קמומיל ולבנדר. להראל גורן יש גם מתכון לניגוב האזור: להכין קערית עם מים פושרים ושמן קלנדולה, לטבול בתערובת צמר גפן להסרת איפור, ולנגב בעדינות את הטוסיק - במקום שימוש במגבונים.
במידה והתפרחת אינה עוברת או שהיא מחמירה, חשוב לפנות לרופא עור כדי שיבדוק אם מדובר בפטרייה שדורשת טיפול מיוחד.
בעוד שד"ר הרט סבור שלתזונת התינוק אין קשר למצב התפרחת, הראל גורן סבורה כי דווקא יש לה חשיבות והשפעה. לטענתה, רצוי להימנע ממאכלים שעלולים לגרום לגירויים בעור, כמו מאכלים אלרגניים או חומציים.