תינוק בהתקפת בכי בלתי פוסקת מצליח להוציא כמעט כל הורה משלוותו. מה עושים?
אחרי שווידאתם שהקטנצ'יק לא רעב, צמא, רטוב, איבד את המוצץ או חש ברע, עומדת בפניכם המשימה המאתגרת: להרגיע אותו.
"חשוב שנבין כהורים שבכי הוא עניין חיובי, טבעי והישרדותי", אומרת אלי זוהר-ניב, יועצת משפחתית, מנחת קבוצות הורים ומנהלת פורומים של הורים במרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים. "בכי מעיד על אי נוחות שלתינוק אין שום דרך אחרת להביע. זה לא אומר שאנחנו הורים רעים או שהילד במצוקה נוראה, זאת הדרך השכיחה שלו לתקשר איתנו בשלב זה".
כדי להקל עליכם את המשימה קבלו דרכים שכדאי לנסות בעת התקפת בכי (לגזור ולשמור לשעת חירום):
לפתוח זרם מים. רעש המים מרגיע, לא לחינם מוכרים לנו דיסקים עם מוזיקת גלים או ישיבה על חוף הים. גם עבור הצאצא המים הזורמים עשויים להפסיק את הבכי. אם יש זמן וחשק, אפשר למלא אמבטיה או אפילו גיגית עם מים, ולטבול בה את התינוק.
עיסוי. מגע זה תמיד רעיון טוב, גם לגדולים אבל בעיקר לקטנים שמעריכים מגע הרבה יותר ממילים. עסו את הבטן של התינוק, את כפות רגליו או אפילו את כל הגוף. אפשר להוסיף שמן שקדים, שמן זית או אפילו קרם גוף ולהפוך את העיסוי לחוויה חלקלקה ונעימה.
שיר. זה לא חייב להיות שיר ערש מרגיע או שיר ילדים קונבנציונלי, זה יכול להיות גם להיט קצבי ועכשווי שמתנגן בלופ בתחנות הרדיו ונתקע לכם בראש. כמו מים ומגע, גם למוזיקה יש אפקט מרגיע. אם יש לכם את "השיר שלכם" כדאי לשיר אותו, המנגינה המוכרת תרגיע את התינוק.
רעש מפתיע. לפעמים כל מה שהילד צריך בשביל להפסיק לייבב זה הסחת דעת טובה. ומה יותר טוב מרעש פתאומי? נביחה, הפעלת שואב אבק, הפעלת מייבש שיער או אפילו מחיאת כף עלולה להפתיע את התינוק הבוכה ולייבש באחת את הדמעות.
תעבירו את זה הלאה. אם יש מישהו אחר בסביבה, נסו לתת לו את התינוק. לפעמים פנים אחרות יסקרנו אותו ויפסיקו את הבכי. לפעמים לתינוק "לא יהיה נעים" לבכות בזרועותיה של השכנה או של הסבתא. לעתים לילד לא יהיה טעם לעשות קונצים למישהו אחר, כי הסצינה קורעת הלב מיועדת לאמא או לאבא. בכל מקרה, גם אם הבכי לא נרגע, לפחות הרווחתם כמה דקות של שקט לפני שאתם מתמודדים עם זה שוב.
טיול אתגרי בעגלה. קחו את התינוק לטיול שטח בעגלה, סעו על דשא או על חצץ. הקפיצות, הטלטולים וחוויית הלונה פארק הקלה יכולה להרגיע. ובכלל, משנה מקום משנה מזל: לפעמים רק היציאה מהבית ושינוי התפאורה יעשו את ההבדל בין תינוק בוכה לתינוק רגוע.
תעשו פרצוף מצחיק. גם שינוי במצב הרוח עשוי לחולל את ההבדל. במקום לכעוס, להיחלץ או להתבאס פשוט תעשו פרצוף משוגע. המשקיענים יכולים להוסיף אביזרים מצחיקים.
בקבוק חמים על הבטן. הסבתות כבר חשבו על זה קודם - בקבוק עם נוזל חמים על הבטן יעשה פלאים.
התבוננות בכלב. לא כדאי לאמץ כלב רק כדי שיפסיק את הבכי של התינוק אבל בהחלט כדאי לצאת לטיול ולחפש כלב חמוד להתבונן בו. חיות בכלל וחיות חמודות בפרט ממיסות כל לב, גם אם הוא קטנטן.
כדור פיזיו (פילאטיס). תינוקות אוהבים תנועה, לכן מומלץ לקפץ עם התינוק על הכדור. התנודות המונוטוניות יסייעו להרגיע את התינוק.
מנשא. להניח את התינוק בתוך מנשא בד ולהצמיד אותו לחזה כדי שיחוש את חום הגוף שלכם, יריח את הריח שלכם וישמע את פעימות הלב.
עיטוף. תינוקות ממש קטנים כדאי לעטוף בשמיכה או בחיתול בד, כמו שמגלגלים אגרול או טורטייה. העיטוף מדמה רחם, הוא מגונן, נותן תחושה של גבולות ותמיכה לתינוק שמרגיש אבוד בחלל הגדול.
בכי? טבעי, הישרדותי והכרחי
"להורים יש פחד מבכי של תינוק והם פועלים מתוך לחץ אדיר לנסות להפסיק את זה", מוסיפה זוהר-ניב. "אני מציעה לאפשר לתינוק לבכות קצת ופשוט להיות איתו. כל הורה מכיר את הילד שלו ויודע מה מכל הטיפים האלו יעזור – יש ילדים שצריכים חיבוק חזק וקרבה פיזית ויש ילדים שלא אוהבים מגע. יש ילדים שאפשר להסיח את דעתם בקלות על ידי משהו מסקרן. הכי חשוב לא להילחץ כי כשילד חש שההורים לחוצים, זה מלבה את הבכי. לא לחפש מיד פתרון, לאפשר לפרוק, בכי זו מערכת ניקוז".
לדברי זוהר-ניב, צריך לקחת בחשבון שלפעמים יש לילד יום נאחס שבו הוא בוכה על כל דבר. "לא להילחם בזה, אלא להבין שזה קורה בדיוק כמו אצל מבוגרים.
"עוד נקודה חשובה היא בכי מחוץ לבית; החברה הישראלית מאוד חודרנית ויש תחושה שהילד שלנו הוא נחלת הכלל. מאוד קשה להורים להתמודד עם בכי במקום ציבורי, בייחוד כשמדובר בילד ראשון. אבל הנכון הוא לתת לגיטימציה לתופעה טבעית שאין לה שום משמעות על כישורינו כהורים. אם לא ניבהל זה יתחיל וייגמר מהר".