בחירת שם לתינוק, שם אחד שכולם יסכימו עליו, היא אחת המשימות הסבוכות ביותר העומדות בפני זוגות שמצפים לתינוק. שם הוא דבר חשוב, על כך יסכימו כולם, ושם, לרוב תסתיים תמימות הדעים. האבא ירצה שם אחד, האם אחר, לכל זוג הורים, מצדי החתן והכלה, יהיו שלוש דעות שונות, וגם לדודים, לדודות ולחברים הקרובים יהיה מה להגיד על השם שילווה את הרך הנולד בחייו, לאן שלא יפנה. ובכן, כשסוף כל סוף מגיעים להסכמה על שם אחד, צץ לו לפתע קונספט מוזר, שתופס בשנים האחרונות פופולריות מתגברת: שם אמצעי. לאחרונה נדמה שילד שאין לו שם שני הוא ממש לא מעודכן, ואנשים נוהרים אל יועצים נומרולוגיים וקבליים על מנת להוסיף לעצמם או לילדם חיזוק בתעודת הזהות. אם כך, מה יש בו, בשם השני? מה משמעותו בחיי האדם, ואיזו השפעה יכולה להיות לו על הגורל? התייעצנו עם שלושה מומחים לנושא, וחזרנו עם מסקנות.
"לא כדאי להעניק שם שני על שם אדם שנפטר"
"הוספתי במסגרת עבודתי שמות שניים, אבל רק במקרים של חולי, ולרוב אצל תינוקות", אומרת רונית בן דוד, נומרולוגית קבלית. "אני עובדת בשיטה שנקראת 'עץ החיים', ובה אני מכינה מפה שמראה לי איפה ייתכנו בעיות בבריאות הגוף והנפש של אדם, ומהן האותיות להן יזדקק על מנת לחזק אותו. אני מייעצת להורים רק אחרי שנולד התינוק. לא מדברים על השם לפני בוא התינוק. בדרך כלל אמליץ להוסיף שם שיש בו את האותיות שהתינוק יזדקק להן, וחשוב שהילד יהיה מודע לשמו השני, אחרת יהיה חסר משמעות. גם אצל מבוגרים, אם מוסיפים שם, חשוב שלפחות פעם ביום האדם עצמו יכנה את עצמו בשמו הנוסף".
לדבריה, להורים יש נטייה להעניק לתינוק שם שני על שמו של אדם יקר, חי או מת, אך היא אינה ממליצה על כך."אני לא רואה טעם לשחזר קארמה של אדם אחר, אהוב ככל שיהיה. מדובר באדם חדש ובדרך חדשה, והכי חשוב בעיני זה שאדם יתחבר לשמו וישא אותו בגאווה. אם אדם מתבייש בשמו, זה בעייתי. היו אצלי שתי בחורות צעירות בשם חולדה וחיה, שמאוד סבלו משמותיהן, ולבסוף החליפו אותם. פה אין בעיה של גורל, אלא מדובר בשינוי קוסמטי לכל דבר. זה כמו ניתוח אף, אין מה לצפות שהוא ישנה את החיים אם לא עושים פעולות נוספות".
"אין משמעות לשם שני אם לא משתמשים בו"
"מבחינה נומרולוגית אין כל משמעות לשם אלא אם כן משתמשים בו לפחות חצי שנה", מבהירה הנומרולוגית ציונה אבירם. "ואני, באופן אישי, לא בעד כל התוספות האלה שאנשים מוסיפים לאחרונה. אני מעדיפה לעסוק בכאן ועכשיו, ובשם השימושי אותו בחרו ההורים. אם כן נותנים לילד מראש שני שמות ומקפידים להשתמש בשניהם, תהיה לכך השפעה גדולה על חייו, על הייעוד שלו בחיים, על השאיפות שלו, על הרושם הראשוני שיתקבל ממנו ועל דרכו בחיים. צריך לקחת בחשבון שלוקח חצי שנה עד שהאנרגיות שבאותיות השם נטמעות באדם ובייעוד שלו.
"גם הנטייה של אנשים לקרוא לילדיהם על שם קרובי משפחה שנפטרו אינה מוצלחת בעיני. האדם שעל שמו נקרא הילד משפיע מאוד. האנרגיה שלו ממשיכה הלאה, על כל רבדיה, כולל הדרך שבה מת. אם מת ממחלה או בתאונה, זה עלול להשפיע בצורה מאוד לא רצויה".
"בחירת שם שני זה פאזל מורכב"
"בתורת הקבלה מייחסים משמעות עמוקה ועוצמה אדירה לשם האדם", אומר יצחק אהרון, מייעץ, חוקר ומרצה של תורת הקבלה, ראש מרכז חכמה. "ככל שהשם איכותי יותר כך תהיה השפעתו חיובית על המזל המלווה את האדם בשנות חייו בעולם הזה. שמות ואותיות מעבירים אנרגיות שונות. יש הנוהגים לתת שני שמות לילד אך אין חובה או צורך בדבר.
"על פי הקבלה, האותיות המרכיבות את השם מחברות בין העולם הגשמי לרוחני. הקבלה מסבירה כי המילה נשמה נושאת בתוכה את המילה שם, כי השם הוא החיבור של האדם לשורש נשמתו, מכאן שהשם הוא הצינור המעביר את האנרגיה, שלילית או חיובית, באדם בין עולמו הגשמי ועולמו המטאפיסי. בעשור האחרון ישנה מודעות גדלה לנושא משמעות השם, וגם חילונים גמורים פונים לייעוץ בנושא. שינוי או הוספת שם הם דברים משמעותיים שחשוב שייעשו על ידי בעל מקצוע.
"הוספת שם מתבצעת בעיקר כשרוצים להנציח אדם. בעדות המזרח מנציחים אדם בעודו בחיים. אצל האשכנזים, מנציחים כך את המתים. כך או כך, עניין זה מחייב הסתכלות מעמיקה ושיקול דעת הכרחי. אם מושא השם היה אדם מצליח וחיובי אשר נפטר בשיבה טובה, העמיד צאצאים וחייו התנהלו בנחת, טוב לקרוא על שמו, אך אם היה אדם שחייו היו קשים ורצופי כישלונות או אם נפטר באופן טראגי, או שהתאבד, לא מומלץ כלל לקרוא על שמו.
"יש באמת אופנה כזאת, של הוספת שמות, אך חשוב לזכור שכוחו של שם שני יתבטא רק אם יהיה בשימוש מפעם לפעם, וחשוב שלא לזנוח אותו. אצל החרדים מקובל לתת שני שמות מההתחלה, כמו למשל יוסף-חיים, וזאת על מנת לחזק את כוחו של אותו אדם. אני, באופן אישי נמנע מאוד משינוי או הוספת שמות, אלא במקרים מאוד קיצוניים. ישנם ארבעה דברים שיכולים לשנות את הגורל: צדקה, צעקה - שמשמעה תפילה מעומק הלב, שינוי מעשה, ושינוי השם. שינוי השם מגיע אחרון, אחרי השלושה האחרים, ויש לכך סיבה. אנשים נוטים לרצות לקפוץ מהסוף להתחלה. בית לא בונים מהגג, ויש מעט מאוד שמות שהם רעים באופן מובהק. אם מחליטים באמת להוסיף שם או לשנות את השם הקיים, צריך לקחת בחשבון גם את שם האם, תאריך הלידה, החודש העברי, היום בשבוע בו נולד האדם, ועוד המון דברים. זהו פאזל מורכב מאוד".