לדברי חוקרים ממכון קרנגי בארה"ב, יהלומים הם כבר לא צורת הפחמן הקשה ביותר בעולם. הצורה החדשה של היסוד, המשלבת מבנים גבישיים ומבנים כאוטיים, שנוצרה במעבדה עשויה ליצור מהפכה מבחינה תעשייתית. זו הפעם הראשונה שהחומר הזה נראה אבל מינרלוגים העריכו שהוא קיים בתיאוריה.
פחמן היסוד הרביעי הנפוץ ביותר ביותר ביקום הידוע, והוא מגיעה במגוון רחב של צורות - מחוד של עיפרון ופחם למנגל ועד יהלומים. כדי לייצר חומר חזק יותר מיהלום החוקרים יצרו מבנה המכונה פחמן-60, המורכב מכדוריות שביניהן התרכובת קסילן (ממס אורגני ), ולאחר מכן הפעילו על החומר המון לחץ.
רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק
בלחץ עצום, פי 320,000 מהלחץ האטמוספרי בכדור הארץ, חלק מהכדוריות קרסו ויצרו צבירים של אטומי פחמן בעוד כדוריות אחרות שמרו על המבנה שלהן וכך נוצר מבנה סריג סופר-חזק. התוצאה הייתה צורה חדשה של פחמן המשלבת מבנים מסודרים ולא מסודרים.
מכאן המבחנים היו די פשוטים - החוקרים, שטרם נתנו שם לחומר החדש, גילו שהוא חזק יותר מיהלום באותה דרך שאתם מגלים שהשולחן בסלון חזק יותר מהאצבע הקטנה בכף הרגל; בכל פעם שהם יצרו את החומר הוא סדק את סדן היהלום שהם השתמשו בו כדי ליצור ולדחוס את החומר.
"מרגע שהוא נוצר בלחץ קיצוני, החומר הזה יכול להתקיים בתנאים רגילים", הצהירו החוקרים. "כלומר הוא יכול לשמש למגוון רחב של יישומים מעשיים".