חומרים סינטטיים המתקנים את עצמם היו שייכים עד עכשיו למחוזות המדע הבדיוני, אבל כמו המצאות רבות שנהגו במוחם של סופרים ותסריטאים, גם זה הפך כעת למציאות. הפולימר החדשני, כשנחשף לקרינה אולטרה סגולה (אור כחול), מתקן את עצמו ומעלים כל שריטה כבדרך פלא. כל מה שצריך זה להאיר על המשטח השרוט באור חזק לכמה דקות והוא כמו חדש.

חדש: פלסטיק בלתי ניתן להריסה (צילום: יוטיוב)
חדש: פלסטיק בלתי ניתן להריסה |צילום: יוטיוב

בסוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) כבר מתכננים לפתח את החומר ולעטוף איתו כלי טיס מתישהו בעשרים השנים הקרובות. אולם, בנוסף לכלי טיס ושאר הדברים הגדולים, שיתאפשרו רק בעוד כמה שנים, יש לפולימר הזה שימושים רבים גם בחיי היומיום. דמיינו עולם בלי שריטות על עדשות המשקפיים והמצלמות, עולם בלי שריטות באוטו; עולם בו סדקים מתקנים את עצמם, צינורות דולפים נאטמים לב והזגוגיות בבית וברכב תמיד מבריקות.

חדש: פלסטיק בלתי ניתן להריסה 2 (צילום: יוטיוב)
חדש: פלסטיק בלתי ניתן להריסה |צילום: יוטיוב

המנגון המיקרוסקופי, שמאחה את הפלסטיק, נקרא "הרכבה סופר-מולקולרית", והסוד שהתגלה הוא איך לגרום לאבני הבניין של החומר לחזור למקומם הקבוע ברגע שהם נפגעים. החוקרים יצרו סוג של פלסטיק עם זיכרון משולב במולקולות מתכתיות ש"מדביקות" מחדש את הכול למקום. האור הכחול מחליש את מולקולות הדבק המתכתיות ומאפשר לחומר לנוע בחופשיות ולמלא את החללים הריקים שיצרה השריטה.

חדש: פלסטיק בלתי ניתן להריסה 3 (צילום: יוטיוב)
חדש: פלסטיק בלתי ניתן להריסה |צילום: יוטיוב

פולימרים רגילים מורכבים משרשראות ארוכות של מולקולות המורכבות מאלפי אטומים הדבוקים יחד על ידי מולקולות גדולות יותר. בחומר החדש יש מולקולות מאוד קטנות שרק מתנהגות כאילו הן גדולות. ברגע שהכול חוזר למקום והאור נכבה, הדבק המולקולרי מתקשה מחדש והפלסטיק שוב מוכן לשימוש. המדענים גילו שהפלסטיק מסוגל לתקן את עצמו פעם אחר פעם מבלי לאבד חומר וכך להישאר כמו חדש לתקופה הרבה יותר ארוכה מפלסטיק רגיל. אני מוכרח לומר שגם אני לא הבנתי בדיוק איך זה עובד, אבל היי – זה עובד. צפו: