Are patients aware during cardiac arrest? https://t.co/2UbSMZRHAd
— Felipe Teran (@FTeranMD) November 26, 2015
Come hear Sam Parnia https://t.co/nzEkc9RZWL pic.twitter.com/PgdmbWoCJm
מחקר חדש במדעי המוח הסעיר את הרשת לאחר שהוא קבע כי המוח האנושי מסוגל להיות פעיל גם אחרי שאדם הוגדר כמת. ממצאי המחקר מרמזים על כך שתאי מוח מסוימים מסוגלים להמשיך בפעילותם במשך כמה שעות אחרי שהלב הפסיק לפעום – מה שגורם לתודעה להמשיך להתקיים ולמעשה, לכלוא אותה בתוך הראש עד להפסקת פעילות המוח.
ד"ר סם פרניה, חוקר מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת סטוני ברוק בניו יורק, הוא שהחליט לבחון מה קורה לתודעה האנושית לאחר המוות. לצורך העניין, הוא בדק שורה של תקריות דום לב באירופה ובארה"ב לאורך השנים, בהן אנשים ששרדו העידו על יכולת לשמוע מה קורה סביבם – על אף העובדה שהם אובחנו עם מוות קליני.
Well, that's absolutely terrifying https://t.co/xbgEWD9nbm
— Metro (@MetroUK) November 24, 2018
"ישנן עדויות על מטופלים שהיו מסוגלים לתאר את הרופאים והאחיות שטיפלו בהם בחדר הניתוח", סיפר ד"ר פרניה בריאיון, "הם תיארו שיחות מלאות של אנשי הצוות, כמו גם פעולות שבוצעו עליהם. חלק מהאנשים העידו על דברים שקרו להם, בזמן שלא הייתה להם בכלל את היכולת הפיזית לחוות אותם" – ואם הממצא הזה לא הבהיל אתכם מספיק, חכו.
ישנן מספר עדויות מאנשים ששמעו כיצד הרופא הבכיר בחדר מכריז על מותם ומבקש להפסיק את מאמצי ההחייאה. באופן כללי בתחום הרפואה, זמן המוות נקבע אחרי היעדר פעילות לבבית של יותר מ-30 דקות (חשוב להדגיש כי ישנם מקרים יוצאי דופן כמו החייאה של ילדים או אנשים עם טמפרטורת גוף נמוכה, אבל חצי שעה זה לרוב הזמן המקסימלי שרופאים יבצעו עיסויים והנשמות). ד"ר פרניה מסביר שכאשר זה קורה, תפקוד המוח שלנו נעצר כמעט מיד – בדגש על "כמעט".
Sam Parnia – the man who could bring you back from the dead http://t.co/gcJOTNcisy @timaobserver @NourFoundation pic.twitter.com/vT50wwrt3i
— Ervin Juresa (@ervinjuresa) April 26, 2013
"אם תצליח לאתחל את פעילות הלב, שזה מה שמנסים לעשות בזמן CPR, ניתן גם להפעיל מחדש את פעילות המוח – בהנחה שנשאר עדיין מה להפעיל", מסביר ד"ר פרניה. "ככל שעושים החייאה למשך זמן ארוך יותר, כך המוח האנושי 'מת' בצורה איטית יותר".
ד"ר פרניה מסביר שקליפת המוח (או ה-"חלק החושב") מאטה את פעילותה בשלב הזה, אבל תאי המוח עדיין יכולים להיות פעילים שעות לאחר שהלב נדם. לטענתו, בזמן ההחייאה (CPR), עיסויי החזה מסוגלים לספק למוח כ-50 אחוז מכמות הדם שהוא צריך בשביל לתפקד – מה שמאפשר את תפקודן של פונקציות מסוימות בזמן מוות קליני. מה שאולי מסביר את העדויות של אנשים שהיו מודעים להתרחשות בזמן ההחייאה שלהם.