אם נדמה לכם שאין מספיק זמן ביממה, הלילה מצפה לכם הפתעה קצרה במיוחד. החדשות הטובות - תרוויחו עוד קצת זמן לישון; החדשות הרעות - הלילה יתארך בשנייה אחת בלבד. לשינוי שכמעט כולנו לא נרגיש אחראי השירות הבינלאומי למערכות ייחוס וסיבוב ארצי (IERS), שדואג לתאם בקפדנות בין הזמן האטומי הבינלאומי (UT1 ,GMT) לזמן היקום (UTC).

שעון מכוון כמעט על השעה 5 ,מונח על החול בים (צילום: אור גץ)
יש אנשים שיתנו הכול בשביל עוד שנייה|צילום: אור גץ

שני הזמנים לא מתואמים לגמרי עקב תנועתו הלא אחידה של כדור הארץ ואחת לכמה שנים מוסיפים שנייה כדי למנוע מהפער לגדול מעבר ל-0.9 שניות, מה שקורה כל כמה שנים. הוחלט שהדקה האחרונה של חודש יוני, לפני שעון גריניץ', תהיה ארוכה ותכיל 61 שניות.

השעון האטומי יצביע על 23:59:60 לפני שתתחלף יממה ובישראל נחווה את הדקה החריגה בשעה 2:59 הלילה. השעון האטומי שומר על דיוק אבל כדור הארץ מאט קצב סיבובו ב-1.7 אלפיות השנייה בכל מאה שנה בגלל רעידות אדמה, גאות ועוד תופעות טבע.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

אחרי כמה ניסיונות למצוא שיטה יעילה לתיקון המדידות, משנת 1972 השעונים האטומיים מתואמים לחלוטין בשיטה אחת ומאז אותה שנה נוספה שנייה ליממה 25 פעמים. הדקות המעוברות עד היום הוכרזו במרווחים של שנה וחצי אחת מהשנייה (בערך) אבל בגלל שאי אפשר לצפות את השינויים בתנועת כדור הארץ, מכריזים על דקה מעוברת בהתרעה של לא יותר משישה חודשים.

השינוי הזה לא ישפיע על רובנו ברמה האישית כמו שהוא עשוי להשפיע מבחינה גלובלית. זמן האינטרנט, מערכות ניווט לווייני, מערכות בקרת תנועה אווירית ומחשבים של כל המוסדות הפיננסיים מתואמים באמצעות מערכת הזמן האוניברסלית של IERS.

מאוהבים ישנים על הספה (צילום: istockphoto)
אפשר לנסות לחכות לשנייה הזו יחד ועוד כל מיני שטויות רומנטיות|צילום: istockphoto

עלו קריאות לבטל את הדקה המעוברת בינואר השנה אך ועדת התקשורת הבינלאומית של האו"ם (ITU) לא הצליחה לקבל החלטה בנושא. הטיעון המרכזי של המתנגדים הוא שמערכת פשוטה יותר, שלא צריכה תיקונים מזעריים כל כמה שנים, תמנע חלק מהוצאות ותפחית את הסיכון הטמון בסנכרון מחדש של שעונים בכל העולם. בנוסף, תקני זמן חשובים לאסטרונומים שצריכים לתאם את הטלסקופים שלהם בכיוון מסוים ובזמן מסוים.

>> למה להתאמץ? מדענים חוזים שהזמן יעצור לחלוטין

אבל אם בכל זאת תהיו ערים ותרצו ליהנות מהשנייה הזו שהרווחתם, קבלו הצעות לחגוג את הדקה המעוברת בשנייה: לזפזפ (שזה כנראה מה שתעשו אם תהיו ערים), להתכסות, להתעטש, לצחוק, לבכות, לפתוח ספר, להתחיל לכתוב, לכבות טלוויזיה וללכת לישון, לטרוק דלת, להביט בשמיים, לבדוק כמה פעמים תצליחו למצמץ בשנייה אחת, לצלם תמונת פרופיל חדשה, לפרסם סטטוס, לשתות מים, לחפש בגוגל, להקיף את כדור הארץ שמונה פעמים במהירות האור, להגיד: "אני אוהב אותך", לחשוב על הסטארט-אפ הבא, להבין מי הפליל את רוג'ר ראביט, להסתכל על השנייה מתחלפת בשעון.

יש לכם עוד רעיונות? טקבקו.

(מקור)