אבולוציה, איזה טוב ונורא שהיא קרתה - מצד אחד אנחנו כבר לא קופים ויש נטפליקס וסוכריות גומי, מצד שני הכל כל כך מורכב וקשה כבני אדם, מה עושים עם כל הרגשות האלה? סרטון חדש של Vox מציג לנו את חלק משאריות האבולוציה שעוד נותרו בגופנו ושאותן ירשנו מאבות אבותינו הקדמוניים. אמנם אין לנו עוד שימוש בהם, אבל זה די נחמד לראות על גופנו את סימני העבר הרחוק עשרות ומאות אלפי שנים מאיתנו.

לדוגמא, הידעתם שישנו שריר ביד שלא קיים בכלל אצל בין 10-15 אחוזים מהאוכלוסיה? שריר הכף הארוך הנמצא בצדה הקדמי של האמה נמצא אצל חלק מבני האדם, ואצל חלק לא. אין כל הבדל בין החוזק של היד עם השריר ובלי השריר, אך מאמינים כי השריר נוצר אצל אבותינו שטיפסו על עצים והיו צריכים אחיזה חזקה. גם הצורה של השריר יכולה להשתנות מאדם לאדם, מיקומו יכול לסטות ממרכז האמה, והוא יכול להיות אפילו שני שרירים נפרדים המסובבים יחדיו.

שאריות אבולוציה (צילום: vox)
השריר פשוט לא קיים אצל 10-15 אחוזים מהאוכלוסיה|צילום: vox

השריר מראה למעשה כי מה שהיה פעם חלק חשוב וחיוני מהאנטומיה שלנו כבר ייחשב מיותר עם סגנון החיים שלנו שהשתנה. זהו הבסיס לתורת האבולוציה, הגוף שלנו מתפתח ומגיב בהתאם לסביבה המשתנה במהלך מיליוני השנים. העובדה שיש או אין לכם את השריר לא אומרת שאתם מפותחים יותר או פחות, אבל ככל הנראה במהלך מיליוני השנים הבאות השריר הזה ייעלם מהגוף של כל בני האדם.

שאריות אבולוציה (צילום: vox)
הנה שריר לא שמיש|צילום: vox

אז איך בודקים אם יש לכם או אין לכם את השריר? הצמידו את האגודל והזרת שלכם בכף היד זה לזו, והביאו את כף היד אל כיוונכם - השריר בולט החוצה מהאמה? מזל טוב, יש לכם את השריר. האמה נשארת חלקה? מזל טוב, אין לכם את השריר.

שאריות אבולוציה (צילום: vox)
מה? מה זה היה? שמעת את זה?|צילום: vox

עוד שאריות אבולוציוניות שיש לנו? שלושת השרירים המחוברים לאוזן החיצונית שלנו למשל. מכירים את האנשים שמסוגלים להזיז את האוזניים שלהם? אז זאת גם שארית חמודה, שאפשר לראות אותה יותר בשימוש אצל חברינו בעלי החיים שמזיזים את האוזניים כדי לזהות מאיזה כיוון מגיע הקול.

 

שאריות אבולוציה (צילום: vox)
עור ברווז, עור ברווז|צילום: vox

רוצים עוד שארית? עור ברווז. לא הלהיט הוויראלי של שקד פררה, אסטמה ולידוי, אלה התופעה של עור האדם כשבליטות קטנות מופיעות עליו במהלך צמרמורת או כשקר לנו. אצל קרובינו הפרוותיים, השערות הזקורות מגדילות את מרווח הבידוד וגורמות לחימום יעיל יותר אצל חיות כמו יונקים פרוותיים או עופות.

עכשיו רק צריך להבין מה זה תוספתן.