החור בפבוניס מונס על מאדים (צילום: nasa.gov)
מה גרם למכתש?|צילום: nasa.gov

מה יצר את החור הלא שגרתי הזה על פני השטח של מאדים? לפי הפרסום באתר של נאס"א, הוא התגלה במקרה במדרונות מאובקים של הר הגעש "פבוניס מונס" וצולם על ידי גשושית MRO המקיפה את כוכב הלכת האדום. "החור נראה כמו פתח למערה תת-קרקעית ומואר בחלקו לפי זווית הצל", אומרים בנאס"א אבל אפשר כבר לצנן את ההתלהבות.

מהתמונה הסיקו בסוכנות החלל האמריקנית שהחלל התת-קרקעי הוא בעומק של כעשרים מטרים ורוחב הפתח כ-35 מטרים. לא ברור עדיין למה יש מכתש עגול סביב החור, וגם לא ידוע עדיין מה עומק המערה, אבל ההערכה היא שהפתח נוצר כנראה על ידי זרימה של לבה בעבר.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

פבוניס מונס התגלה בשנת 1971והוא ניצב במרכז שרשרת של שלושה הרי געש ומערכות תת קרקעיות כאלה הן מוקדי עניין מרכזיים במאדים מפני שהן מגנות מפני התנאים הקשים על פני השטח של הפלנטה, "מה שהופך אותם למועמדים מעולים להכיל חיים", לדברי האתר של נאס"א.

הכוונה כמובן היא לבני אדם חיים שיגיעו לכוכב הלכת וזו גם הסיבה שהאתרים האלה מושלמים להיות נקודות פתיחה של מסעות חקר על מאדים בעתיד אבל מי שמאמין שחוצנים ממאדים מתחבאים מתחת לאדמת מאדים, הרמיזה הזו היא כמו אוויר לנשימה.

וכשבנאס"א מתחילים לדבר על מערכות תת-קרקעיות תומכות חיים, אי אפשר שלא לחשוב על מנהרות הזכוכית שתועדו בתמונות לווין בשנת 2000. מנהרות ארוכות ושקופות מחוזקות במה שנראה כמו צלעות פנימיות. בחלק מהתמונות נראה שהמהמנהרות מתחברות אחת לשנייה בצמתים וחלקן אף נעלמות לתוך האדמה. בנאס"א טוענים שמדובר בסימני רוח על דיונות, באנומליות גיאולוגיות או באשליה אופטית.

מנהרות הזכוכית
יש מבנים מסתוריים יותר במאדים

(מקור 1מקור 2)

 

>> התעלומות הגדולות במאדים