תחנת החלל הסינית טיאנגונג 1 בדרך למטה. סוכנות החלל האירופית צמצמה את חלון ההזדמנויות להתרסקות וכעת מעריכה שהתחנה תיפול לכדור הארץ לא לפני שעות הבוקר של ה-31 במרץ ולא אחרי שעות הצהריים של ה-1 באפריל. עם זאת, טווח הפגיעה לא הצטמצם כמו עיתוי הפגיעה, וכל שידוע הוא שהתחנה תיפול איפשהו בין קו הרוחב 43 דרום לקו הרוחב 43 צפון – אזור שמכסה את היבשות אפריקה, דרום אמריקה ואוסטרליה, את דרום אירופה ודרום אסיה, את ארצות הברית וכן, גם את ישראל.
ב-2011 שוגרה תחנת החלל הסינית טיאנגונג 1 ("הארמון השמימי"). זוהי תחנת החלל הסינית הראשונה והיא הוכיחה את היכולת של הסינים לעגון ולעבוד בתחנת חלל משלהם. מספר מעבורות חלל בלתי-מאוישות ומאוישות מסוג שנג'ואו ("ספינה אלוהית") עגנו בטיאנגונג 1, כשהטייקונאוטים (אסטרונאוטים סינים) האחרונים עזבו את התחנה ב-2013. בשלב הזה הסינים היו אמורים לרסק אותה באופן מבוקר, אבל הם רצו לבדוק את עמידות המערכות לאורך זמן – והמשימה הוארכה בשנתיים וחצי. זה כנראה היה יותר מדי, כי ב-2016 הודיעה סוכנות החלל הסינית שהיא איבדה שליטה על תחנת החלל.
אובדי עצות? לא יודעים לאן לפנות? הכנו לכם תשובות לכל השאלות:
אם טיאנגונג 1 תפגע בי – זה ייכאב?
מאוד. תחנת החלל הסינית היא בגודל של אוטובוס קטן. היא הרבה יותר כבדה מכל אוטובוס. התחנה שוגרה במשקל 8.5 טונות, ולמרות שרוב הדלק שלה נשרף במהלך השיגור עצמו – עדיין לא מדובר במטוס נייר. במהירויות האדירות הללו, גם חתיכה קטנה מטיאנגונג 1 תהרוס לך את החג.
איפה טיאנגונג 1 נמצאת עכשיו?
בערך כמו המרחק בין חיפה לבאר שבע. נכון לתחילת השבוע, תחנת החלל מסתחררת לה בגובה 224 קילומטרים מעל פני הים, כשהיא הולכת ומאבדת גובה. אחרי שהחללית תחצה את קו קרמן, הגבול הרשמי של החלל ב-100 קילומטרים מעל פני הים, היא תתחיל להישרף.
מה הסיכוי שטיאנגונג 1 תתרסק דווקא עליי?
מכון המחקר איירוספייס מעריך שהסיכוי להיפגע משברי טיאנגונג 1 נמוכים מ-1 לטריליון. בערך כמו הסיכוי שלך לוותר על הקינוח השני בליל הסדר.
שברים מטיאנגונג 1 ניפצו לי את השמשה של הקנגו ושרטו לי את החתולה. אפשר לתבוע?
בהחלט. אמנת החלל החיצון כוללת סעיף המתייחס לנזקים הנגרמים מפעילות בחלל. ככלל, אם מדינה או חברה מסחרית משגרים משהו לחלל, והמשהו הזה הורס משהו בחלל או בכדור הארץ, הגוף המשגר – והמדינה שהשיגור נערך משטחה – חשופים לתביעות פיצויים. כך היה ב-1979, כשתחנת החלל האמריקנית סקיילאב יצאה מכלל שליטה ונשרפה מעל האוקיינוס ההודי. השברים ששרדו את הכניסה לאטמוספרה נפלו בעיר האוסטרלית אספרנס – והעירייה שם החליטה לתבוע מנאס"א 400 דולר בדמי ניקיון. לכלכת? שילמת.
לפחות אראה משהו יפה לפני הסוף המר?
יכול מאוד להיות. טיאנגונג 1 תהפוך לכדור אש יפיפה שיחצה את השמיים. כמובן, כדור האש לא ייראה מכל נקודה בכדור הארץ.
ככה זה ייראה פחות או יותר - החללית ז'ול ורן נשרפת באטמוספרה:
האם נדע מראש איפה ומתי היא תיפול?
לא ממש. מספר שעות לפני ההתרסקות סוכנויות החלל ידעו להגיד אם נוכל לראות את כדור האש מישראל, אבל השברים מהחללית עתידים להתפזר על פני שטח של כמה אלפי קילומטרים. פשוט אין דרך לדעת לאן יעוף כל לוח ברוח.
אבל מה עשיתי רע? אי אפשר פשוט להעיף את החללית לחלל?
חלליות שיוצאות מכלל שימוש במסלול סביב כדור הארץ מהוות סכנה רצינית – לא רק לך, אלא בעיקר לחלליות אחרות הנמצאות במסלול סביב כדור הארץ. אם הדלק טרם אזל והקשר עמן טרם אבד, מפעילי החללית ינסו להרחיק אותה ל"מסלול בית הקברות", שנמצא כמה מאות קילומטרים הרחק מהמסלולים הרגילים של לוויינים, מעבורות חלל ותחנות חלל. הבעיה: על מנת לשלוח חללית למסלול הזה צריך שיהיה לה מספיק דלק כדי להגיע לשם. אם לחללית אין מספיק דלק, המפעילים ינסו לרסק אותה בכדור הארץ, אבל באתר מוסכם שנקרא "בית הקברות לחלליות" – נקודה באוקיינוס השקט, שנמצאת הרחק מכל יישוב אנושי. מאות חלליות קבורות בבית הקברות לחלליות, וביניהן תחנת החלל הרוסית מיר.
אבל כאמור, כל האפשרויות האלה אינן אפשרויות במקרה של תחנת החלל הסינית, מאחר שסוכנות החלל הסינית איבדה את השליטה עליה. בשלב הזה, רק צוות קודחי נפט בהנהגתו של ברוס ויליס יכולים לעצור את טיאנגונג 1.
האם ניתן להבריז מהטיול המשפחתי לבניאס בטענה שעליי לתפוס מחסה?
לא. החוקרים תמימי דעים שהפגיעה בדודה מינה תהיה עוצמתית בהרבה.