מדענים הודיעו לאחרונה כי נמצא כוכב הלכת הכי חם עד כה, עם טמפרטורה על פני השטח שלו שמרקיעה אפילו יותר מגופי פלזמה אימתניים בחלל החיצון. בעוד שהחיפוש אחר כוכבי לכת בעלי תנאים לחיים מחוץ למערכת השמש שלנו ממשיך, קהילת המדע נתקלה לא פעם בעולמות רחוקים עם היבטים מאוד קיצוניים שמייחדים אותם מכל שאר כוכבי הלכת – מטמפרטורות לא שגרתיות ועד לגדלים עצומים.
במילים אחרות, לאורך השנים נתגלו לא מעט כוכבי לכת שונים ומשונים, אבל אלו חייבים להיות העולמות הכי קיצוניים שהמין האנושי יודע עליו:
החם ביותר
באופן עקרוני, הטמפרטורה של כוכב תלויה במרחק שלו מכוכב אחר שבוער – במקרה שלנו, זה השמש. מהבחינה הזאת, יום נורמלי על כוכב חמה, שנמצא במרחק יריקה של 57.9 מיליון ק"מ מהשמש, יהיה 430 מעלות צלסיוס ביום – שזה חם, אפילו בקנה מידה ישראלי.
למרות זאת, ישנם מקומות חמים יותר. כוכב הלכת KELT-9b מגיע לטמפרטורות של למעלה מ-4,300 מעלות וזה בגלל שהשמש שלו (הכוכב HD 195689) בוערת בטמפרטורות של 10,000 מעלות – פי שתיים מהשמש שלנו. מעבר לזה, הוא גם הרבה יותר קרוב לשמש שלו, בהשוואה לכוכב חמה. כתוצאה מכך, ככל שהזמן חולף KELT-9b הולך ונעלם. ככה שכנראה לא יהיה זמן לקפוץ לבקר.
הקר ביותר
הכוכב הקר ביותר שהתגלה על ידי קהילת המדע הוא OGLE-2005-BLG-390Lb – אבל רוב האנשים פשוט קוראים לו הות', על שם כוכב הלכת הקפוא ממלחמת הכוכבים: האימפריה מכה שנית. אם תבואו בשיא העונה שלו, תתמודדו עם טמפרטורות של 223- מעלות צלסיוס, אז רצוי להביא חרמונית.
בנוגע למרחק שלו מכוכב בוער, הוא לא רחוק במיוחד. בהשוואה למערכת השמש שלנו, הוא פחות או יותר באותו מרחק כמו שמאדים מהשמש. אז למה הוא כל כך קר? כי הכוכב שמחמם אותו הוא למעשה ננס אדום בעל מסה נמוכה למדי. כלומר, הוא לא פולט יותר מדי חום לכיוון הכוכב.
הגדול ביותר
ככל שידוע לקהילת המדע וחקר החלל החיצון, הכוכב הגדול ביותר שאי פעם נתגלה הוא לא אחר מאשר DENIS-P J082303.1-491201 b ומבחינת המסה שלו הוא גדול פי 28.5 מצדק שנמצא במערכת השמש שלנו.
למעשה, הוא כל כך גדול שהוא הצית ויכוח פנימי בין חוקרי החלל בנוגע לשאלה האם הוא כוכב לכת או שהוא בכלל ננס חום? אם אתם תוהים מה זה ננס חום, אז מדובר באופן עקרוני בכוכב מסיבי כל כך שהוא יכול להצית בתוך עצמו תגובת היתוך ובעצם להפוך לסוג של כוכב. מה שאותנו מעניין זה מה יש לכל האסטרופיזיקאים האלה עם ננסים?
הקטן ביותר
אם כבר בננסים עסקינן, אז הכוכב הכי קטן שמוכר לנו הוא Kepler-37b. כמה קטן? מבחינת הגודל הוא איפשהו בין הירח שלנו לכוכב הלכת חמה. מדובר בכוכב סלעי שקרוב לשמש שלו אפילו יותר מכוכב חמה. משמע, אין אפשרות לאגור עליו מים, לתחזק חיים או לטוס לשם לטיול אחרי צבא. לא נורא, גם בהודו חם נורא.
הישן ביותר
PSR B1620-26 b הוא לא המק"ט של הפלאפון שלכם, אלא הכוכב הישן ביותר שמוכר לנאס"א. מדובר בענק גזים שמבחינת המסה שלו הוא גדול פי 2.5 מכוכב צדק. הוא קיים למעלה מ-12.7 מיליארד שנים – שזה מיליארד שנים פחות מהיקום עצמו, אבל אחרי גיל 60 כבר לא סופרים ימי הולדת.
מבחינת התנאים על כוכב הלכת, אי אפשר לתחזק עליו חיים תקינים. למעשה, הכוכב כל כך ישן, שהוא התגבש עוד לפני היווצרותם של יסודות כמו פחמן וחמצן.
הצעיר ביותר
גם כן, צעיר. הכוכב V830 Tauri נמצא במערכת שמש שקיימת רק 2 מיליון שנים. השמש שלו היא עם מסה זהה לזו שלנו, אבל היא פי שתיים ברדיוס – שזה אומר שהיא עדיין לא בגודל הסופי שלה.
כמו כן, גם הכוכב עצמו ככל הנראה עדיין גדל. כלומר, הוא צובר יותר מסה על ידי התנגשויות עם עצמים מהחלל, כמו אסטרואידים שנקלעים בדרכו. מה שהופך את המקום ללא ממש סיפמטי, בלשון המעטה.
מזג האוויר הכי גרוע
אפרופו לא סימפטי, כוכב הלכת עם מזג האוויר הכי גרוע הוא לא אחר מאשר נוגה – כן כן, נוגה שלנו. ממש פה מעבר לפינה במרחק 261 מיליון קילומטרים. רק כדי שתבינו מה הבעייתיות עם נוגה, את פני השטח של הכוכב מכסים עננים מחומצה גופרתית.
כמו כן, על הכוכב ישנן סופות רוח שיכולות להגיע למהירויות של 360 קמ"ש, בשני הקטבים של נוגה ישנן סופות ציקלון שמשתוללות ללא הפסקה והאטמוספרה שלו מורכבת כמעט כולה מפחמן דו-חמצני מה שגורם לטמפרטורה להרקיע ל-462 מעלות – בקיצור בלתי נסבל.
(מקור)