תעלומת החריצים באדמת כוכב מאדים נפתרה – וזה לא בגלל חייזרים. אחרי שנים שבהן חוקרים ומדענים תהו מה גורם להיווצרותם והיעלמותם של חריצים מסתוריים על שטח הכוכב, מחקר חדש חושף כי התופעה נגרמת מגזים שנמסים לאורך העונות של מאדים.
תחילה, חוקרים סברו שמים אחראים לתופעה הזו, אבל ההיפותזה הזו ירדה מהר מהפרק בגלל תרכובת האטמוספרה של מאדים. מאוחר יותר הם גילו כי הגז שגורם לחריצים הללו הוא פחמן דו-חמצני.
לטענתם, הגז משנה את מצב הצבירה שלו ממוצק היישר לגז – בלי מצב צבירה נוזלי כתחנת ביניים. התופעה מתחילה במהלך עונת החורף של מאדים, אשר קרה כל כך שהיא מקפיאה את הגז לגושים שמתמקמים בחול. מאוחר יותר, עם בוא האביב, הגושים מתמוססים, הופכים לגז ויוצרים את החריצים על שטחי מאדים.
חוקרים ממכללת טריניטי בדאבלין ואוניברסיטת דורהאם טוענים כי מדובר בתופעה שאין כמוה על פני כדור הארץ. לורן מק'קיואן, דוקטורנטית מצוות המחקר, מסבירה: "כולנו שמענו בזמנו את החדשות על כך שמצאו ראיות לקיומם של מים על הכוכב. למרות זאת, האקלים במאדים לא מאפשרים את הימצאותם של מים במאדים, לפחות לא במצב הצבירה הנוזלי שלהם".
מק'קיואן מסבירה כי האטמוספרה של מאדים מורכבת מ-95% של פחמן דו-חמצני, אבל עדיין לא ברור איך התרכובת הזו משפיעה על פני השטח של הכוכב. לאורך חילופי העונות במאדים, הרבה מהגז באטמוספרה הופך למוצק ונוחת על הקרקע החולית – תופעה שקשורה באופן ישיר לתהליך הגאומורפי (כלומר, תהליכי היווצרות ועיצוב הנוף) של כוכב הלכת.
צוות המחקר הצליח להוכיח את הסברה כי החריצים נוצרים מגושי פחמן דו-חמצני אחרי שהם ניסו זאת בעצמם. הם בנו תא מיוחד אשר מדמה את תנאי הלחות של הכוכב. אחר כך, הם הכניסו אל התא גושים של פחמן דו-חמצני והתוצאות לא השאירו מקום לספק. הגושים השאירו מגוון של חריצים על קרקעית התא שמזכירים את אלו שנמצאים על פני מאדים.
"הבדלי הטמפרטורות בין הקרקע החולית וגושי הפחמן דו-חמצני ייצרו שכבת אדים מתחת לגוש", מסבירה מק'קיואן, "התגובה הזו מאפשרת לגוש להתרומם ולנוע על פני הקרקע החולית, בדומה לאופן שבו פאק נע על מגרש הוקי קרח. כך למעשה נוצרים החריצים הללו".
השלב הבא של המחקר יהיה להעריך את ההשפעות של תרכובת האטמוספרה של מאדים על התהליכים הגיאומורפים של כוכב הלכת. בזכות הניסוי המוצלח שלהם, צוות החוקרים הצליחו להשיג מימון מחברת Europlanet Horizon 2020 לצורך המשך המחקר.
(מקור)