פרפר סגול-כחול יושב על עץ (צילום: אור גץ, iStock)
בינתיים זה רק פרפרים. אילוסטרציה|צילום: אור גץ, iStock

רעידת האדמה שהיכתה ביפן במרץ 2011 וגל הצונאמי שבא בעקבותיה גרמו לפיצוץ בכור הגרעיני בפוקשימה ונטלו את חייהם של אלפי בני אדם. כעת, כשהמדינה בעיצומו של השיקום, מופיעות גם אינדיקציות רציניות לשינויים במערכת האקולוגית בעקבות האסון. והן מטרידות.

במסגרת מחקר שמטרתו לבדוק שינויים גנטיים באיזור פוקושימה גילו החוקרים במדינה פרפרים שעברו מוטציה. במהלך המחקר נאספו מהאזור 144 זני פרפרים נפוצים ובין החריגות התגלו פרפרים עם כנפיים קטנות יותר, אנטנות מעוותות, צלקות משונות בעיניים ושינויים בתבניות הצבע שעל הכנפיים.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים? תנו לייק בפייסבוק

בתחילת המחקר רק ב-12 אחוזים מהפרפרים שנדגמו נראו שינויים בסגנון אך הנתון המדאיג הופיע כחצי שנה מאוחר יותר, כשנאספו 238 דגימות נוספות. המוטציות הופיעו ב-28 אחוזים מהפרפרים ועברו בתורשה ל-52 אחוזים מהצאצאים שלהם.

פרפרי מוטציה (צילום: popsci.com)
"ללא ספק משהו נדפק במערכת האקולוגית באזור"|צילום: popsci.com

על מנת לבדוק את השפעת הקרינה באיברים הפנימיים האכילו החוקרים פרפרים נקיים בעלים מזוהמים מקרינה וגילו שהם הצטמצמו בגודלם וסיכויי ההישרדות שלהם בטבע ירדו משמעותית. "כיוון שכל מין בטבע מגיב בצורה שונה לחשיפה לקרינה מוקדם מדי לדעת כיצד השפיעה הקרינה על שאר בעלי החיים ועל בני האדם", מנסה ג'וג'י אוטאקי, מוביל המחקר מאוניברסיטת ריוקיוס באוקינאווה להרגיע.

אוטאקי, שחקר זן פרפרים מסוים במשך עשור במסגרת מחקר על השפעות ההתחממות הגלובלית, מסביר שהם האינדיקטורים המושלמים לשינויים סביבתיים בשל העובדה שהם מאד נפוצים כמעט בכל סביבה ואורך חייהם קצר יחסית, כך שאפשר לבדוק את השינויים לאורך דורות בטווח זמן יחסית קצר.

"כיוון שללא ספק זיהינו מוטציות בפרפרים עליהם ערכנו את המחקר, קל מאוד להניח שיש שינויים גם בזנים אחרים", אומר אוטאקי. "ללא ספק משהו נדפק במערכת האקולוגית באזור. השפעות קרינה ברמה נמוכה עוברות מדור לדור, מה שמעיד על נזק גנטי, ואין ספק שניתן לראות שהמוטציות עברו בין הדורות. הוא מדגיש שקיים צורך במחקר מקיף יותר על מנת להבין את עומק ההשפעה של הקרינה על הסביבה.

(מקור)