שני מהנדסים מאוניברסיטת הרווארד (ארה"ב) מתכננים לרסס את האטמוספרה בחלקיקים המחזירים את אור השמש במטרה לקרר את כדור הארץ מלאכותית, ואם זה נשמע לכם מוכר או טיפה מאיים זה בגלל שכבר ראיתם את השמיים השחורים שהרסו את העולם בסרטי "המטריקס" ולמען האמת, אף אחד לא יודע איך זה ייגמר אם נתחיל לשחק עם האטמוספרה בצורה אגרסיבית כזו.

שמיים שחורים – מתוך הסרט מאטריקס
אנחנו לא מוכנים לקחת את הסיכון

לצורך המשימה החשובה של קירור כדור הארץ (או השמדתו, תלוי כמה אופטימיים אתם) הם ישתמשו בבלון שיתעופף לגובה של כ-25 קילומטרים מעל ניו מקסיקו (ארה"ב) וישחזר את התנאים הנוצרים באטמוספרה אחרי התפרצות געשית, שזה אומר פליטת המון חלקיקים קטנים החוסמים ומחזירים את קרני השמש.

בניסוי הגיאוסולארי הזה הם ישתמשו בתרסיסי סולפטים ולדברי דייויד קית', אחד החוקרים, השיטה הזו ודומות לה עשויות להיות פיתרון זול יחסי להאט את ההתחממות הגלובלית. מדענים אחרים מזהירים שתוצאות לא צפויות עלולות לקרות כמו בכל ניסוי מדעי, בטח בקנה מידה כזה גדול.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

פעילי איכות סביבה חוששים שפיתוח התחום הזה כסוג של תכנית ב' לשינוי האקלים מעשה ידי אדם יסכל את מאמציהם להפחית את פליטת גזי החממה בעולם. קית' מנהל קרן מחקר בתחום הגיאו-הנדסה הסולרית הממומנת על ידי ביל גייטס (ששופך שם מאות מיליוני דולרים) מתכנן לקיים את הניסוי בעוד כשנה.

דייויד קית'
בטוח בעצמו וממומן בטירוף. דייויד קית'

לניסוי של קית' שותף גם ג'יימס אנדרסון האמריקני והם מתכננים לשחרר בין עשרות למאות קילוגרמים של חלקיקים גופרתיים על מנת לבדוק את השפעתם על הכימיה באוזון וכדי לבחון מה הגודל הנכון של החלקיקים שצריכים להיפלט.

מפני שאין דרך לשחזר את התנאים בסטרטוספרה (השכבה השנייה באטמוספרה שלנו, אחרי הטרופוספרה ומעל העננים) במעבדה, קית' אומר שהניסוי יפתח חלון הזדמנויות לשפר מודלים קיימים לשינוי שכבת האוזון על ידי ריסוס מאסיבי יותר של סולפטים.

"היעד שלנו הוא לא שינוי אקלימי אלא פשוט לחקור את התהליכים בקנה מידה מיקרוסקופי", הוא מסביר. "הסיכון הישיר מאוד קטן". אבל גם אם הניסוי לא יחריב את הפלנטה שלנו, פעילים סביבתיים רבים טוענים שיש עוד סיבות נוספות לחשוש מהן.

"בין ההשלכות הפוטנציאליות, פרט לנזק נוסף ומתמשך לשכבת האוזון, קיימת אפשרות של שיבושים בגשמים במיוחד באיזורים טרופיים וסובטרופיים, מה שמאיים על אספקת המזון של מיליארדי אנשים", מזהיר פט מוני, מנהל קבוצת המעקב הקנדית ETC.

שדות ושמיים זרועי עננים לבנים (צילום: Shutterstock)
למה שמישהו בכלל ייקח סיכון כזה?|צילום: Shutterstock

"זה לא יפחית במאום את כמות גזי החממה באטמוספרה ועלול להוביל לסכסוכים בינלאומיים על רקע אקלימי, כיוון שכל המודלים מראים שחצי הכדור הדרומי ייפגע יותר". מסקנותיו של מחקר מדעי שפורסם בחודש שעבר מאשרות שניהול קרינת השמש באופן הזה יכול להביא לירידה של 15% בקרינה באזור צפון אמריקה ובחלק ממדינות צפון אירופה ואסיה, בעוד שבדרום ומרכז אמריקה מדובר על הפחתה של 20% לפחות.

בסתיו האחרון, ניסוי בריטי דומה עורר גם מחלוקת. בפרוייקט "ספייס", שמומן על ידי ממשלת בריטניה תכננו להעלות לסטרטוספרה מתקן דמוי בלון עם צינור שישאב מים ויתיז אותם ברום אך הפרוייקט בוטל בשל תביעות על פטנטים ומחאות של ארגונים סביבתיים.

חלק מהארגונים טענו שהמטרה היחידה של פרוייקט היא להכניס לשימוש מלא טכנולוגיות בעייתיות בדלת האחורית וגם קית' התנגד אז לפרוייקט בטענה שהוא לא יתרום דבר לחקר הגיאו-הנדסה הסולארי, בניגוד לניסוי שלו. "אני מצדיע לממשלת בריטניה על המאמץ והנסיון לעשות מעשה", אמר קית'.

(מקור)