— BioLogos (@BioLogosOrg) May 10, 2019
קהילת המדע המומה לאחר פרסום ממצאי המחקר הבריטי באוקיינוס ההודי, שקבע כי זן של ציפורים שנכחד לפני מאות אלפי שנים (כן-כן, מאות אלפי שנים!) "קם לתחייה" ויישב את האזור בשנית. על פי הדיווחים, רלית לבנת הגרון (White-Throated Rail) הופיעה מחדש באטול אלברדה, אשר שוכן בין מדגסקר לאיי סיישל, למרות שמחקרים מצביעים על כך שהיא נכחדה לפני יותר מ-136 אלף שנים.
באשר לסיבת ההכחדה שלה, הסברה הרווחת גורסת כי היא טבעה באטול האלמוגים בגלל עלייה של מפלס המים. למה היא לא עפה לאיים שכנים? ובכן, חוקרים טוענים כי רלית לבנת הגרון התפתחה לציפור ללא יכולת תעופה, אחרי שהיא הפכה לטורף העיקרי על אטול האלמוגים. מהסיבה הזו, היא לא יכלה בעצם להתחמק מהעלייה במפלס המים והיא נכחדה באופן טבעי. איך היא חזרה לחיים? לא בעזרת כישוף, זה בטוח.
מדענים סבורים כי הציפור חזרה ליישב את אטול האלמוגים כתוצאה מתהליך אותו הם מכנים אבולוציה איטרטיבית. נסביר: איטרציה (או "חִזְרוּר" בעברית תקנית) היא בעצם פעולה החוזרת על עצמה. המושג הזה רווח כיום לרוב בעולם המתמטיקה ומדעי המחשב, אך מסתבר שהוא בה לידי ביטוי גם באבולוציה כאשר זנים מוכרים מתפתחים דרך זנים קיימים - במקרה הזה, הזן המוכר הוא בעצם זן שנכחד.
חוקרים מאוניברסיטת פורטסמות' הבריטית טוענים שהרלית למעשה התפתחה מזנים דומים לה שעברו ליישב את אטול אלברדה לאורך השנים מהאיים בסביבה. לא ברור למה זה קרה, אבל מה שבטוח זה שמדובר בתופעה יוצאת מן הכלל שהדהימה את קהילת מדעי החיים ברחבי העולם.
פרופסור דיוויד מרטיל, החוקר הראשי, התייחס אל התגלית בריאיון לכלי התקשורת והגדיר אותה כראשונה מסוגה. "אנחנו לא מודעים למקרה אחר של תהליך אבולוציוני שכזה", הוא סיפר והוסיף, "מדובר באחת התגליות המשמעותיות ביותר בכל התחום של חקר עופות".