זה קרה לפני כמה ימים בבית ביישוב אורנית; בעלת הדירה, אם לילדים קטנים, הייתה בעיצומה של שיחת טלפון כאשר לפתע היא הבחינה בנחש צפע גדול זוחל לו בסלון הבית. "נשמתי עמוק. שמרתי על קור רוח. ניתקתי את השיחה והתקשרתי ללוכד נחשים", סיפרה בעלת הדירה.
גלעד שטרן, לוכד נחשים מיומן, קיבל את הקריאה והגיע במהירות לבית המשפחה ללכוד את נחש הצפע. "הנחש היה בסלון. לקח לי כמה דקות לאתר את מיקומו וללכוד אותו. בני המשפחה היו רגועים, דבר שלא נתקלים בו בכל יום. אחרי שלכדתי את הצפע, שהיה באורך של 80 ס"מ, הם ביקשו ממני לקבל הסבר על הנחש ועל העבודה שלי ובכלל כיצד להתנהג כשנתקלים בנחש ולמה לא צריך להרוג אותו", סיפר שטרן ל-mako. "צריך להבין שנחש זה לא כלב. נחש שמשחררים בטבע כמו שאנחנו עושים כלוכדי נחשים לא חוזר לאותו המקום".
לדברי שטרן, בגלל החורף הממושך שהיה בארץ, הנחשים יוצאים בהמוניהם אל הטבע למצוא מזון או להזדווג ולהקים להם קינים חדשים.
"יש עלייה גדולה מאוד במספר הקריאות של אזרחים ללוכדי נחשים לעומת השנה שעברה. גם בגלל החורף הארוך יחסית וגם בגלל העובדה שאנשים היו חודשיים בסגר בבבתיהם בגלל הקורונה ולא יצאו כמעט לחצרות, לגינות הפרטיות שלהם, לא טיפלו בהם ולא ניקו את המחסנים, והנחשים יצאו החוצה לחפש מזון ולכן יש עלייה בהכשות ובהיתקלויות עם נחשים", הסביר שטרן.
הנתונים מצביעים על עלייה של למעלה מ-90 אחוז בהכשות לעומת חודש מאי שנה שעברה. במד"א מדווחים על עלייה דרמטית של 91 אחוז במספר האנשים שפונו לבתי חולים עקב הכשת נחשים והעדיפו להתפנות על ידי ניידות טיפול נמרץ ולא בכלי רכבם הפרטי. מנגד, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בלכידת נחשים, רובם ארסיים, לעומת אותו חודש שנה עברה: 200 מקרים לעומת 50 בלבד. הייתה עלייה של עשרות אחוזים במקרי ההכשה של כלבים על ידי נחשי צפע בעיקר.
הנחשים השנה הגיעו לחדרי שינה, חדרי ילדים, חניונים תת קרקעיים, למקלחות, מזגנים, אסלות בתים דרך צינורות ביוב ישנים, פירי מעליות, כיתות בתי ספר, חצרות בתים, מכונית, מלונות כלבים ואפילו מצאו מסתור בתוך גלגלי מטוס ומנחתי מטוסים, שנותרו נטושים בתקופת הסגר.
"השנה בגלל הקורונה היינו בפיגור של חודשיים. אנשים הסתגרו בבתים בגלל הנגיף והנחשים כבר היו בחוץ והחלו לחפש מזון מכל הבא ליד", הסביר לוכד הנחשים, ארז שמש, "היה לי מקרה לפני כמה ימים של נחש צפע באורך של יותר ממטר שחדר לחצר במושב אביגדור וטרף אווזה קטנה ואפרוח", ציין שמש, "בעלי הבית הזעיקו אותי ולכדתי את הנחש תוך כדי שהוא פולט את הברווז ושחררתי לטבע. או מקרה של נחש צפע שחדר למלונת כלב. הכלב לא היה במקום. יש המון קריאות ולדעתי זו תהיה שנה עם המון התקלויות בין נחשים לבני אדם. הכי חשוב לגלות קור רוח ולא לפגוע בנחש או להרוג אותו כי הוא בעל חיים מוגן והוא עלול להכיש בחזרה אם תוקפים אותו וכבר נתקלתי בכמה מקרים כאלה בזמן האחרון שאנשים הוכשו כי ניסו לפגוע בנחש. הכי טוב להזעיק איש מקצוע - לוכד נחשים, ולא להסתכן. צריך להעלות את המודעות ואת ההסברה בקרב אנשים בארץ שלא להרוג נחשים ולהיות כמה שיותר רגועים. לא לפחד ולהמתין עד להגעת הלוכד".
גם גדעון דעבול מפתח תקווה, הוזעק עשרות פעמים ללכוד נחשים בתקופה האחרונה, כולל אחד שהכיש כלב וצפע שהסתתר במכונית. את הרכב היו צריכים לפרק כדי לשלוף את הנחש החוצה. גם אלעד צ'פוני, לוכד נחשים ותיק השייך אפילו למשפחה שלמה של לוכדי נחשים (עם האב אליהו, הבן אלעד והאחיות סמדר וחנית), כבר התחיל לקבל קריאות על נחשים. באחרונה קיבל קריאה בבית שאן של נחש צפע גדול שהסתנן למקלחת דרך צינור חיצוני. "האישה הייתה בהיסטריה", שחזר צ'פוני, "טיפסנו דרך המרזב למזגן ואיתרנו את הנחש במקלחת. בגלל החום הנחשים מחפשים מקומות לחים וקרירים. היו מקרים גם בתוך אסלות אבל זה נדיר מאוד. הצנרת הייתה ישנה והנחש זחל פנימה".
צ'פוני מוסיף ואומר כי "הנחשים השנה נמצאים בהרבה מקומות בגלל הקורונה שגרמה לסגר. אנשים יוצאים מהבתים מנקים חצרות וגינות שהזניחו ומגלים נחשים שכבר התמקמו בהם. זו הולכת להיות שנה קשה עם הרבה הכשות, אבל הכי חשוב לא להתעמת עם נחשים ולהיות גיבורים גדולים".
אבל אם כבר נחשים בישראל, אז כדאי לדעת שבבקעת הירדן ובמדבר יהודה ממוקם הנחש המסוכן בארץ, שרף עין גדי. לרוב הוא מתמקם במטעי התמרים ולעיתים סמוך לבתים בישובים ובתי ספר. לשרף עין גדי אין נסיוב וההכשה שלו היא קטלנית.
"יש עלייה גדולה מאוד לעומת שנה שעברה במספר הקריאות ללכידת שרף עין גדי בעיקר וגם נחשים אחרים של צפע ואפעה", ציין הלוכד אלי גלעד. "שרף עין גדי זה נחש קטלני ביותר שאין לו נסיוב וקשה ללכוד אותו. אנשים נלחצים באופן טבעי".