אז הלילה עברנו לשעון קיץ. רק מה, אנחנו לא בדיוק בקיץ. קור, שלג, גשם – וממש תכף אפריל. נראה מוזר? מתברר שיש תופעות טבע הרבה הרבה יותר מוזרות. לא מעט מהן קשורות להתחממות הגלובלית, אבל יש גם כאלה שהן פשוט חלק מהטבע המופלא שלנו - ואולי הן סיבה ממש טובה לנסות ולעשות כל מה שאנחנו יכולים כדי לשמור עליו.
38 מעלות בסיביר
יולי הוא חודש חם. מאוד. לפחות אצלנו. אבל בסיביר הממוצע בחודש זה הוא 17 מעלות. ב-20 ביוני 2020 נמדדה ביישוב ורחויאנסק, הממוקם בצפון סיביר, טמפרטורת שיא של כל הזמנים: 38 מעלות צלזיוס. לשם ההשוואה, אפילו תל אביב הייתה פחות חמה באותו היום והיו בה רק 27 מעלות. שנה לפני כן פרצו שרפות ענק בסיביר ובאזורים נוספים במזרח רוסיה, וביוני 2020 הוכרז על מצב חירום ברוסיה בגלל דליפת סולר חמורה לנהר האמברניה. על פי המומחים קיים קשר בין כל האירועים והוא כמובן – משבר האקלים.
ורחויאנסק הוא בין המקומות המיושבים הקרים ביותר בחצי הכדור הצפוני עם טמפרטורה ממוצעת של 50 מעלות מתחת לאפס. חורף 2019 היה חם ב-2-3 מעלות מהממוצע מה שגרם להפשרת קרחונים, שבתוכם נמצא גז מתאן. כשהוא קפוא הוא לא בעייתי, אבל כשהוא מפשיר הוא נחשב לגז חממה חזק מאוד.
כדורי ברד באילת
ואם בסיביר קר, אז באילת חם. חם מאוד. גם בחורף. ולמרות זאת במהלך נובמבר 2020 תועדו בעיר הדרומית כדורי ברד עצומים בגודל של כדורי טניס. הברד העצום הגיע לאחר קיץ שרבי במיוחד ובחורף קר מאוד. בחלק מהצילומים נראו כדורי ברד בגודל של ארבעה סנטימטר. באותה השנה בחודש ינואר תועדו גם כדורי ברד עצומים במדינת ויקטוריה שבאוסטרליה, שגרמו לנזקים משמעותיים. התושבים דיווחו שהברד שבר חלונות של בתים וכלי רכב, ובעקבות מזג האוויר הקיצוני גגות של מרכזי קניות קרסו. גם באוסטרליה הדבר התרחש לאחר שריפות עצומות, שגרמו גם הן לנזקים משמעותיים.
Got hit on the arm by one of these monsters. The sound on the tin roof was like bricks dropping from the sky. The weather is nuts. #hail #climate pic.twitter.com/R52A3Sy9F6
— Colin Fairweather (@colfai) January 19, 2020
שלג שחור
אנחנו נשארים עם רוסיה, שבחודש פברואר השנה דווח על תופעה מטורפת: תושבי כמה כפרים במחוז מגדן, המזרח הרחוק ברוסיה, התעוררו בבוקר וראו שהשלג שירד במהלך הלילה השחיר. ברשויות המקומיות הדגישו שלא מדובר בתופעת טבע, אל תופעת לוואי מצערת של אחד המפעלים באזור לחימום מים שממנו נפלט פיח.
נד מים אשדוד
בחודש ינואר השנה נראה משהו מדהים בחופי אשדוד: נד מים שהופיע מול חופי העיר. נד המים, שנראה כמעין עמוד מים שמזדקף מתוך הים, הוא תופעה שמתרחשת כאשר נוצרות ערבוליות של עננים מעל גופי מים גדולים, בשילוב של זרמי אוויר. במהלך החורף זה די שכיח לראות אותם, אבל במקרה הזה הוא היה גדול מאוד וקרוב לחוף – מה שיצר את ההתרגשות הגדולה.
גלים זוהרים
שנת 2020 הייתה כנראה מאוד פורה, רק שהפעם הדיווח דווקא מראה כמה הטבע שלנו יפהפה. אנשים שפסעו ברצועת החוף פוארטו מרקז באקפולקו שבמקסיקו זכו לחזות בתופעת טבע נדירה ומרהיבה, שהתרחשה לראשונה מזה 60 שנה: הגלים שהתנפצו אל החוף נצבעו בצבע כחול זוהר, כאילו היו שורה של נורות פלורסנט או פנסי תאורה בהפקה מושקעת במיוחד.
ההסבר לתופעה אפילו הרבה יותר מדהים: לא מדובר בחומרים רדיואקטיביים מסוכנים או בסטיקלייטים שנשפכו, אלא בתוצר של פעולה ביוכימית טבעית לחלוטין, שנוצרה על ידי המפגש בין מיקרואורגניזמים (פלנקטון) לבין גלי הים, כתוצאה מחוסר ההתערבות של יד האדם. מה שמראה לנו שאם אנחנו נותנים לטבע לעשות את שלו – יוצאים דברים ממש טובים.