תמונה של פסל גס במיוחד בגרמניה הפכה לוויראלית ברשת לאחר שהיא נתנה הצצה אל העולם המופלא של מחאות אומנותיות בימי הביניים. התמונה צולמה מחוץ לבניין העירייה של העיר קולון, מערב גרמניה, ובה ניתן לראות דימוי שנוי במחלוקת של גבר נמוך שמבצע לעצמו מין אוראלי - ואתם חשבתם שלגרמנים אין חוש הומור.
התמונה עלתה לחשבון הטוויטר Whores of Yore, שם נוהגים להעלות דימויים פרובורקטיביים מעולם האומנות. בתיאור התמונה נכתב: "על קירות בניין העירייה של קולון, מתחת לפסל גדול של הארכיבישופ קונרד פון הוכסטאדן, יש פסל של גבר שמבצע לעצמו מין אוראלי. הפסל נחצב בסביבות שנת 1410 ואף אחד לא יותר בדיוק יודע למה הוא שם". כפי שכבר ציינו, התמונה הפכה עד מהרה לוויראלית, עם כמעט 40 אלף לייקים, 11 אלף שיתופים ויותר מ-1,100 אלף תגובות - חלקן, מסתבר, מאנשים שיודעים מה פשר הפסל הפרובוקטיבי.
On the walls of Cologne City Hall, hidden under a larger statue of Archbishop Konrad von Hochstaden, is a carving showing a man giving oral sex to himself. It dates to around 1410 and no one really knows why it’s there. pic.twitter.com/fiCi5UkX6j
— Whores of Yore (@WhoresofYore) March 28, 2019
אוריך קרינגס, אוצר אומנות מקומי, התייחס לציוץ ואמר כי הסיבה שבגללה בנו את הפסל לא מורכב כמו שאולי נדמה. לטענתו, הדימוי השערורייתי היה מוטיב חוזר בעולם האומנות דאז ולמעשה, היה הדרך של האומנים להביע מחאה כלפי האוטוריטה השלטונית.
"זאת הייתה בעצם הדרך שלהם להגיד לשלטון שהוא שווה לתחת", הוא אמר. "באמצעות דימויים גסים ומיניים, הם בעצם הראו לאוטוריטה שהערכים והתפיסות שלהם לא מעניינים אותם". וולטר גייס, פעיל בוועדה לשימור קולון, הוסיף כי אותם פסלי מחאה לרוב הציגו דימויים של שבעת החטאים על פי הנצרות - ובמקרה הזה, תאווה.
Quite possibly. Apparently, the good bishop increased taxes on beer. I don’t know if that’s really true or a myth - but I really hope it’s true.
— Whores of Yore (@WhoresofYore) March 29, 2019
הייתם מצפים שפסלים כאלה ירתיחו מזעם נציגים של הכנסייה, האצולה או המלוכה, אבל אתם תטעו. על פי הדיווחים בכלי התקשורת המקומיים, הפסלים הללו הותרו על ידי המשטר בתנאי שהם לא יהיו מוצגים באופן גלוי לעין. על כן, ניתן למצוא אותם בדרך כלל על בניינים גבוהים, בפינות חשוכות או במקרה הזה, מתחת לפסלים גדולים יותר.
עלתה גם סברה לפיה הפסל בעצם מהווה מחאה ישירה כלפי הארכיבישופ פון הוכסטאדן. עורך החשבון Whores of Yore כתב כי ישנה שמועה שהארכיבישופ לא היה אהוד כל כך בקרב האוכלוסייה המקומית, בגלל שהוא העלה את המיסים על הבירה. לא ברור אם זה נכון, אבל אם כן - אז המחאה בהחלט מוצדקת מבחינתנו.