הנה שוב הגיע הזמן בשנה בו אנחנו אוכלים את הלב שאין לנו חג מולד ומקנאים בחברינו הנוצרים על החג שנראה הכי חמים, נעים וטעים בשנה. אלא שהחג בצורתו הנוכחית עם עצי האשוח וסנטה קלאוס השמנמן והאדום הוא מנהג די חדש, וקדמו לו מנהגים הרבה יותר ביזאריים מעוגות ג'ינג'ר בצורת אדם, חלקם מתקיימים עד היום במקומות שונים בעולם – אז אם זה מנחם אתכם איכשהו, הרשימה הבאה היא בשבילכם:
אוסטריה: קראמפוס – השד הנוראי שיפחיד ילדים כדי שיתנהגו יפה
תחשבו על המפלצת הכי נוראית שאתם יכולים לדמיין, מין שילוב מזעזע של עז ושד, ועכשיו ספרו על כך לילדיכם. ככה חוגגים בארצות הגרמניות את חג המולד, וזה לא מפתיע בהתחשב שאלו הארצות שהביאו לנו את סיפורי הדמים של "יהושע הפרוע" ו"מקס ומוריץ". הקראמפוס הוא סוג של אנטי-סנטה קלאוס, חיה נוראית עם קרניים, שיער כהה, ניבים חדים ושרשרת עם פעמונים. להשלמת הלוק הוא מסתובב עם אוסף של מקלות שנועדו לחבוט בילדים שובבים. את הרעים שבהם הוא גורר עמו חזרה לשאול. הוא נוצר בפולקלור הגרמני כדי לגרום לילדים לפחד, אם סנטה קלאוס מרעיף בממתקים על הילדים שהתנהגו טוב השנה, אך לא עושה כלום לרעים, קראמפוס הוא זה שבא ללמד לקח את השובבים – בדרך אכזרית במיוחד ולצמיתות.
במשך שנים ארוכות אסרה הכנסייה הקתולית על חגיגות חג המולד עם דמותו של קראמפוס, אך בשנים האחרונות הוא עושה קאמבק. תחפושות, מסיבות נושא, בובות ואפילו סרט אימה, מחזירים את קראמפוס למעמד הנפלא שהוא ראוי – מייצר הסיוטים מספר אחת לילדים. חג שמח ילד, הנה טראומה שתסבול ממנה לכל החיים!
גרמניה וארה"ב: חפשו את המלפפון החמוץ
קצת כמו אפיקומן, רק עם מלפפון חמוץ. בעבר היה נהוג עם מלפפון חמוץ אמיתי, אך מפאת החשש שיאבד ויירקב, הפך המללפון החמוץ לקישוט בדמות מלפפון חמוץ אותו מחביאים בעץ חג המולד. המוצא הישר זוכה בפרס או במזל טוב (מעדיפים פרס כמובן). אף אחד לא בטוח מה מקור המסורת, יש שמשארים שזה התחיל כמו סנטה קלאוס – פשוט מהלך שיווקי שנועד להגביר מכירות של משהו, כנראה מלפפונים חמוצים.
יוון: קאליקאנטזארוס – גובלינים עם שם מלחיץ
גזע של גובלינים (שדונים) שחי מתחת לאדמה שם הם מנסרים כל השנה את "עץ העולם" במטרה למוטט את כל העולם איתו. לפי האגדה בבוקר חג המולד, רגע לפני שהם מצליחים לכרות את העץ, הם יכולים לעלות לפני האדמה והם זונחים את ניסור העץ ושוכחים ממנו לטובת עשיית נזקים לבני האדם. במשך 12 ימים הם יכולים לשוטט על פני האדמה, כשבשישי בינואר הם חייבים לחזור אל מתחת לאדמה ולהתחיל מחדש את מלאכת הניסור של העץ, שבהעדרם כבר החלים לחלוטין.
קטלוניה, ספרד: קקי מולד
הקאגנר היא דמות של אדם שפושט את מכנסיו ועושה את צרכיו. הקאגנר, או בתרגום פשוט: "המחרבן" היא מסורת קטלונית שמקורה עוד מהמאה ה-18 לפחות, והוא משמש כקישוט לגיטימי מאוד בקטלוניה וברחבי ספרד. כחלק מסצנת לידת ישו, בספרד נוהגים לשחזר את כל העיר בית לחם ולא רק את האוהל בו ישו התינוק נולד. אפשר למצוא שם כובסת, רועה צאן, וכמובן את דמות המחרבן שזכתה לפופולריות אדירה. גם בחג המולד, ובמיוחד בו לנוכח המאכלים הרבים, לא שוכחים את המקום שהכי כיף להיות בו.
אוקראינה: בואו נחגוג עם עכבישים
"האגדה על עכביש חג המולד" היא מעשייה מזרח אירופאית שנועדה להסביר מדוע אנו מקשטים את עץ האשוח. אלמנה ענייה חיה בבקתה עם ילדיה, כשיום אחד אצטרובל נפל על רצפת הבקתה והכה שורש. הילדים שמחו שסוף סוף יהיה להם עץ אשוח לחג המולד בבוא החורף וטיפלו בעץ במסירות. אך כשחג המולד הגיע הם נעצבו כי אין להם כסף כדי לקשטו כראוי. הם הלכו לישון, וכשקמו גילו שכל העץ כוסה בקורי עכביש. כשפתחו את חלונות הבקתה ואור השמש הכה בקורים, הם הפכו לזהב וכסף, ומאז הם חיו באושר ועושר. ובגלל זה האוקראינים מקשטים את העץ בקורי עכביש ובעכבישי צעצוע.
איטליה: בפאנה המכשפה
תחשבו שבמקום סנטה קלאוס מגיעה מכשפה על מטאטא, ובאיחור של 11 ימים. ככה חוגגים ילדי איטליה את חג המולד, ב-5 בינואר מגיעה המכשפה בפאנה על מטאטא. היא מכניסה ממתקים לגרבי המתנות של הילדים הטובים, ופחם או מקלות עץ לגרבי הילדים הרעים. לטובים במיוחד היא אף מנקה את הרצפה, וזה מסמל שהיא מטאטא את כל הצרות של השנה החולפת. אישה חמודה בסך הכל.
איסלנד: חתול חג המולד יהרוג אתכם ככל הנראה
באיסלנד קיימת אגדת עם אכזרית במיוחד, חתול חג המולד, או בשמו האיסלנדי "יולהקוטור", הוא מפלצת ענקית דמוית חתול שאורבת בערבות השלג העצומים ובבוא חג המולד מוחצת וטורפת את אלו שלא קיבלו בגדים חדשים כמתנת חג. אנחנו חושדים שמדובר בקונספירציה של רשתות הביגוד, אך האגדה נוצרה למעשה על מנת לזרז את עיבוד הצמר שנגזז בסתיו עד בוא חג המולד. אלו שיסיימו את המלאכה יזכו בבגדים חדשים, ואלו שלא, החתול הענק יגיע לטרוף אותם.
חג מולד שמח לכולם, מוחות מעוותים שכמותכם.