עולמה של כריסטינה (צילום: אנדרו ואיית')
הייתה שכנתו של הצייר שדגמנה לרבות מיצירותיו|צילום: אנדרו ואיית'

אנחנו קראנו את "ורוניקה מחליטה למות" של פאולו קואלו רק בגלל התמונה על הכריכה, וזה היה בערך הדבר הכי טוב בספר הזה. על הכריכה הישראלית מופיע ציורו של אנדרו ואיית' משנת 1948, "עולמה של כריסטינה". הוא הפך לציורו המפורסם ביותר של ואיית' ומוצג במוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק. אך לא רבים יודעים שהאישה המוצגת בציור, כשהיא זוחלת באמצע שדה, בעצם סובלת ממחלה נוירולוגית חמורה. כעת, 68 שנים אחר כך, נוירולוג ילדים טוען כי הצליח לאבחן את מחלתה המסתורית של האישה.

האישה שבתמונה היא אנה כריסטינה אולסן, שהייתה שכנתם של ואיית' ואשתו בטסי. היא שימשה לעתים קרובות כמודל לצייר, יחד עם אחיה הצעיר. כשואיית' צייר את "עולמה של כריסטינה", היא הייתה בת 55, משותקת מהאגן ומטה. ואיית' צפה בה כשהיא חוצה בזחילה את השדה והחליט לתפוס את הרגע הזה בציור. היא נפטרה 20 שנים לאחר מכן, בגיל 74.

אנה כריסטינה אולסן (צילום: אנדרו ואיית')
אנה כריסטינה אולסן בציור של ואיית' משנת 1967|צילום: אנדרו ואיית'

מחלתה של אולסן מעולם לא אובחנה, אך כעת טוען הנוירולוג מארק פטרסון כי לאחר עבודת מחקר רבה גילה מאיזו מחלה סבלה. בעקבות עיון במסמכים הרפואיים של אולסן, ובדיקה של הציורים שתועדה בהם, מסיק פטרסון כי אולסן סבלה ממחלת "שארקו-מארי-טות" (CMT), מחלה גנטית הפוגעת במערכת העצבים ההיקפית, ומתבטאת באיבוד תחושה ויכולת ההפעלה של שרירי הגפיים. המחלה אינה ניתנת לריפוי.

אין תמונה
רק בגלל הכריכה

"זה אחד הציורים האהובים עלי זה זמן רב, ותעלומת מחלתה של כריסטינה היא חידה רפואית מסקרנת", אמר פטרסון. "אני חושב שהפרופיל של המחלה הזו הכי מתאים למקרה שלה".

(מקור)