עבור רבים מאיתנו חיסונים נתפסים כחידוש מהפכני של העשורים האחרונים. עבור חלק מהחיסונים זה אולי נכון, אבל חיסוני שפעת, למשל, ניתנו על ידי הצבא האמריקאי לחייליו עוד במהלך מלחמת העולם השניה, לפני כ-80 שנה.

עם השנים, חיסוני שפעת הפכו לנפוצים ביותר. על פי נתונים רשמיים, קרוב ל-190 מליון חיסוני שפעת ניתנו בארה"ב בעונת החורף 2020-21. לצד הגידול העצום בתפוצת חיסוני השפעת, ישנם גם חידושים בולטים בסוג החיסונים, ובראשם החיסון המרובע, שמחסן נגד ארבעה זני שפעת בעת ובעונה אחת ואושר על ידי ה-FDA בשנת 2012.

"למרות שחיסוני השפעת כבר הפכו לחלק מהשגרה של מליוני אנשים בעולם, ישנם מי שעדיין לא מתחסנים באופן עונתי לשפעת. ההשלכות של אי התחסנות, או של מחלת השפעת, עלולות להיות חמורות ואף קטלניות", מסביר פרופ' אייל לשם, מומחה בכיר למחלות זיהומיות מהמרכז הרפואי שיבא בתל השומר.

לא רק חום וחולשה: שפעת מכפילה את הסיכון לשבץ או התקף לב במבוגרים

"הדבר החשוב הראשון שצריך לומר כשמדברים על שפעת, הוא שצריך להתחסן", אומר פרופ' לשם. "מדובר במחלה קשה, שמעמיסה על הגוף בצורה שעלולה להיות מסוכנת ממש, ובייחוד למבוגרים, ולכן חשוב להדגיש, כשמדובר על חיסוני שפעת, שישנם חידושים מבורכים אבל גם החיסון הקיים, נגד ארבעה זנים, הוא מצויין".

אחד מאותם חידושים הוא חיסון ייעודי ומיוחד לגיל המבוגר הניתן במינון מוגבר (HD). מדובר בחיסון בעל יעילות גבוהה יותר המיועד לאוכלוסיית בני 65 ומעלה, שיינתן בחלק מקופות החולים בישראל. לחיסון הפלוזון במינון מוגבר, על פי מחקרים, יתרון מובהק על פני חיסוני השפעת המסורתיים, כשהוא מפחית את הסיכון למחלת השפעת ב24.2%. "שפעת מעלה באופן ניכר את הסיכון לשלל מצבים מסכני חיים", אומר פרופ' לשם, "ובהם התקפי לב ושבץ, אי ספיקת לב, מחלת ריאות חסימתית, אסתמה ואפילו החמרה בסוכרת. כשמדברים על שפעת לרוב לא חושבים על ההשפעות הבריאותיות הרחבות שלה, אבל הן רבות ובעלות פוטנציאל מובהק לסכן את החולים. הפלוזון במינון מוגבר מספק תוספת הגנה משמעותית, הוא בטוח ואפקטיבי מאוד והבאתו לישראל היא צעד חשוב בשמירה על האוכלוסייה המבוגרת בעונת השפעת".

עוד כתבות מתוך מגזין XTRA בריאות בנושא שפעת:

אילו עוד חידושים מתרחשים בתחום חיסוני השפעת?

"חיסוני הקורונה הביאו לגל שלם של חיסונים מבוססי mRNA, ותשע חברות תרופות בעולם עובדות כרגע על חיסונים בטכנולוגיה הזו לשפעת", משיב פרופ' לשם, "ברוח הזמן, יש אפילו עבודת פיתוח של חיסונים משולבים לקורונה ולשפעת. חלק מהחיסונים האלה כבר נמצאים בשלב של מבחנים קליניים, ויש ציפייה רבה לתוצאות שלהם".

אישה חולה (צילום: mako by Thinkstock)
פיתוח חיסונים משולבים לקורונה ולשפעת הוא צעד מתבקש|צילום: mako by Thinkstock

פיתוח חיסונים משולבים לקורונה ולשפעת הוא צעד כמעט מתבקש לנוכח ההבנה שהקורונה הולכת להישאר איתנו בשנים הקרובות כמחלה עונתית, כזו שדורשת בוסטר או עדכון חיסוני תקופתי. חיסון כפול כזה, לכשיוצג, יחסוך זריקה אחת למטופלים, ויעניק הגנה עונתית מצויינת מול שני נגיפים עם פוטנציאל סיכון גבוה. חשוב לציין שמבחינת בטיחות אין כל בעיה לקבל חיסון שפעת וחיסון קורונה יחד: על פי ממצאים של ה-CDC האמריקאי, מתן החיסונים האלה יחד בטוח לגמרי.

ומה עוד חדש? חוץ מהטכנולוגיה החדישה יחסית של חיסוני mRNA, בשנים האחרונות נכנס לשימוש החיסון לשפעת בתרסיס, שמיועד לאוכלוסייה צעירה יותר ובריאה. "הדגש הוא על אוכלוסיית הילדים", אומר פרופ' לשם, "שמרוויחה חיסון בלי דקירת מזרק. גם החיסון בתרסיס מספק הגנה נגד ארבעה זנים. החיסון בתרסיס לילדים, החיסון המרובע לבוגרים ופלוזון במינון מוגבר למבוגרים מעניקים הגנה מצויינת לשפעת לכלל האוכלוסייה".

האם יש סיבה לחשוש מפני תופעות לוואי?

"לחיסוני השפעת, כולל מהדור החדש, כמו לכל תכשיר רפואי אחר, מספר תופעות לוואי ידועות. אפשר לשמוח, יחד עם זאת, שרובן ככולן נעצרות בגבול אי הנוחות הזמנית והקצרה: מאדמומיות ועקצוצים בעור ועד תחושה של שפעת קלה מאוד למשך יומיים או שלושה. צריך לזכור, כמובן, שבהשוואה לנטל הארוך והמעיק של מחלת השפעת, ש-'משביתה' אנשים לעיתים למשך שבוע ויותר, מדובר בתופעות קלות מאוד באופן יחסי".

כשמדובר במבוגרים מעל גיל 65, ובמיוחד מי שסובלים ממחלות רקע שונות, שפעת עלולה להפוך למחלה קשה ומסוכנת. בארה"ב, למשל, מדווחים על מאות אלפי מקרי אשפוז בשנה על רקע שפעת, שני שליש מהם בקרב מבוגרים, שאחראיים גם ל-90% מהתמותה משפעת.

החורף הזה, עם הפלוזון שמעניקה הגנה מוגברת לאוכלוסייה הפגיעה ביותר לשפעת, יש למבוגרים בישראל את כל הסיבות שבעולם ללכת למרפאה ולהתחסן לשפעת. החיסון ניתן מגיל 65 בחלק קופות החולים ללא תשלום.

  • פרופ' אייל לשם, מומחה בכיר למחלות זיהומיות מהמרכז הרפואי שיבא בתל השומר, וגם יועץ לחברת התרופות סאנופי פסטר