האם אורגזמה היא התחושה הטובה ביותר בעולם? רבים יטענו כך, וכדי להגיע אליה יש צורך לקיים יחסי מין, אם לבד ואם ביחד. הנקודה היא שמשחר האנושות, העולם כולו אובססיבי לגבי סקס (מלבד א-מיניים), אבל מתברר שגם תחושות גועל מסקס הן טבעיות לחלוטין, ואפילו בריאות ונחוצות להמשך קיום המין האנושי.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מחקר חדש בבית הספר להיגיינה ותרופות טרופיות שבלונדון, שפורסם במגזין Philosophical Transactions of the Royal Society, טוען כי אבולוציית המין האנושי מתפתחת לכיוון של תחושת גועל מהתנהגות מינית. במחקר השתתפו יותר מ-2,500 אנשים, שלהם ניתנו 74 תרחישים פוטנציאליים שהתגובה הצפויה אליהם היא גועל – מאדם עם פצע פתוח, דרך התעטשויות ועד חשיפה לנוזלים גופניים – והם נתבקשו לדרג את רמת הגועל שהם חשים בסקלה של "לא מגעיל" ועד "גועל נפש קיצוני".
לאחר מכן קטלגו החוקרים את תחושות הגועל לשש קטגוריות, ביחס לגורם שלהן: מראה לא שגרתי, חבלות ופציעות, סקס, היגיינה, אוכל וחיות. השערת החוקרים הראשונית הייתה שתחושות גועל התפתחו אצלנו אבולוציונית כדי להרחיק אותנו מצרות ולהגן עלינו מפני זיהומים. כך למשל, אוכל רקוב יכול להוביל לצרות בעיכול ולמחלות כמו כולירה, וקרבה לאנשים בעלי היגיינה לקויה יכולה להפיץ צרעת. פצעים פתוחים עשויים להדביק אחרים במגפות או אבעבועות, וסקס? סקס יכול להעמיד את בני האדם בסיכון לזיהומים כמו עגבת וזיבה.
באופן לא מפתיע, קטגוריית הפצעים והחבלות נמצאה כדוחה ביותר, ואחריה נורמות של היגיינה אישית כמו ריח גוף רע. אבל החוקרים הבחינו שתחושות הגועל בקרב אנשים התפתחו מעבר לתמרורי אזהרה, והפכו למובנות סביב נורמות חברתיות. "ידענו שתחושות גועל טובות עבורנו", אמרה ואל כריס, אחת החוקרות שגם מלמדת בבית הספר, "אבל הצלחנו להראות כאן שגועל הוא תהליך מאוד מובנה - זיהוי הגורם והתגובה אליו נועדו להגן עלינו. זו התנהגות של הימנעות מזיהומים, שאפשר לראות גם בקרב בעלי חיים, כך שאנחנו מאמינים שזה שריד אבולוציוני עתיק".
>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית
כמו כן מצאו החוקרים כי נשים דירגו כל אחת ואחת מהקטגוריות בצורה גבוהה יותר מגברים, וייחסו זאת בעיקר לנטייה של גברים לעסוק בהתנהגות יותר מסוכנת. נשים, אגב, דירגו התנהגות מינית מסוכנת בקרב בעלי חיים שנושאים מחלות כתרחיש הכי דוחה.
"התוצאות מבהירות שלאנשים יש חוש אינטואיטיבי לגבי הדברים בסביבה שלהם שהם צריכים להימנע מהם", אומר מייקל דה ברה, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת ברונל בלונדון. "הקו-אבולוציה הארוכה שלנו עם מחלות נקשרה באינטואיציה הזו, ופיתחה אצלנו חוש מסוים לגבי מה שעלול להוביל לדלקות וזיהומים".