בני האדם היו יצורים מיניים מאז ומתמיד. הצורך ביחסי מין ובמגע הוא טבעי, וכבר הוכח לא פעם שאורח חיים הכולל חיי מין באופן שגרתי משפר את הבריאות הנפשית, המנטלית ואפילו תורם למצב הרוח שלנו.
אלא שהצורך בסקס יכול להשתנות עם השנים. השינוי יכול לכלול ירידה בצורך לקיים יחסי מין ואפילו הימנעות מהם. החדשות הטובות הן שאין שום סיבה לוותר על סקס.
"לפני שמדברים על ירידה בחשק המיני בגיל מבוגר, צריך לנסות להבין מה היחס הכללי שלנו למיניות, בעבר ובהווה", מבהירה ד"ר איריס בר און, מומחית ליעוץ אישי זוגי ומיני. "תשוקה היא בין היתר עניין הורמונלי. אצל אנשים מסוימים הצורך במין מעולם לא היה משמעותי, ולכן אם בגיל מבוגר אין חשק צריך קודם כל לשאול – 'ובגיל צעיר כן היה?' באופן כללי אפשר לומר שאנשים בעלי ערכים גבוהים יותר של הורמוני טסטוסטרון ופרוגסטרון הם יותר מיניים ולהפך – אנשים שרמת הורמוני המין אצלם נמוכה פחות זקוקים למין בחייהם".
ובכל זאת, רבים מתלוננים על כך שהחשק שלהם דועך עם הגיל. מה ההסבר לכך?
"אכן ירידה בתשוקה עם הגיל היא עניין שכיח יחסית, שלרוב נגרם בשל תהליך טבעי של ירידה בייצור הורמוני המין. מעבר לכך, ישנן סיבות שונות שיכולות לגרום לעניין, והן משתנות בין נשים לגברים. אצל נשים למשל, ידוע שקיימת ירידה בתשוקה סביב הלידה, כאשר האימהות תופסת נפח גדול מאוד מחיי האישה, והיא פחות פנויה מבחינה רגשית או גופנית לקיום יחסי מין. העניין לעיתים רבות משתנה לקראת גיל 40, אז הנשים מתחברות לגופן, משלימות ומקבלות אותו, וגם חשות יותר תשוקה. בסביבות גיל 50, כלומר בגיל המעבר חלה ירידה באסטרוגן, מה שעלול להוביל לתסמינים שונים כמו יובש בנרתיק, גלי חום וכל אלה משפיעים מאוד על החשק לקיים יחסי מין.
"לעומת זאת, אצל הגברים מתרחש תהליך הפוך - דווקא לקראת גיל 40 מתחילה אצלם ירידה בייצור הטסטוסטרון. מדובר בהורמון שתורם גם לחשק המיני וגם אחראי על הזקפה, ולכן גברים בגיל זה עשויים לחוות ירידה מסוימת בחשק וגם להיתקל ב'קשיי ביצוע'. זה מתבטא למשל בירידה ביכולת להגיע לזקפה, אך מאידך נדרש להם יותר זמן כדי להגיע לשפיכה, מה שעשוי להוות דווקא ייתרון מסוים. בפועל, גיל הגבר עשוי להשפיע לא רק על החשק, אלא גם על תדירות יחסי המין שפוחתת. מעבר לשינויים ההורמונליים, חלים בגוף הגבר שינויים פיזיולוגיים נוספים, והם עלולים לסבול מבעיות כמו ערמונית מוגדלת וסוכרת – שתי בעיות שכיחות מאוד אצל גברים מבוגרים שגם כן עלולות לפגוע ביכולת הביצוע וגם בחשק לקיים יחסי מין".
אגב, מה שמפתיע לדברי ד"ר בר און הוא שרוב האנשים אינם מכירים בחשיבות ההתאמה המינית בבואם לבחור בן/בת זוג בגיל מאוחר, ובכלל. "רבים מאתנו יבחרו להתמקד בפרמטרים אחרים כמו השכלה או תכונות אופי, ואת עניין המיניות ידחקו הצידה. לעיתים רבות הם יתעלמו או ידחיקו את העובדה שבן או בת הזוג שלהם זקוקים למינון אחר של סקס, לרוב מתוך שכנוע עצמי שמדובר בעניין חולף שניתן לשנות. הבעיה היא שבדרך כלל בשלב מסוים במהלך הקשר רבים מבני הזוג מגלים שהתאמה בצרכים המיניים לא פחות חשובה מפרמטרים אחרים, מה שמוביל לבעיות בקשר, לתסכול, ריבים ואף לבגידות".
"מיניות היא שפה, וכמו כל שפה אחרת היא דורשת תרגול"
אז מה עושים כשהחשק הוא לא מה שהיה פעם? "רוב הזוגות בארץ מתמודדים בשלב כזה או אחר עם חוסר חשק. כאשר רק אחד מבני הזוג מתמודד עם מצב כזה הוא יכול להפוך לבעייתי. חשוב לציין שנוסף לגיל, קיימים גורמים נוספים שיכולים לגרום לפגיעה בחשק, כמו: הזנחה גופנית, שינוי בתפיסת העולם האישית ועוד", מסבירה ד"ר בר און.
"בכל מקרה, אני חושבת שתמיד יש מקום ללמידת טכניקות שונות להעצמת התשוקה – בין שמדובר בטכניקות שכוללות נשימה אותן ניתן ללמוד דרך הרשת, ועד לשיטות שרק מטפל מיני מוסמך יכול ללמד. בגדול, לפני שמדברים על סקס, חשוב לדעת איך לגעת, מתי לשהות, מתי להמשיך איך לדבר – מיניות היא שפה, וכמו כל שפה אחרת היא דורשת תרגול. כבר נתקלתי בלא מעט זוגות שהחליטו לוותר על סקס, וחבל. אמון, כבוד ואהבה בהחלט חשובים; אך חשק, תשוקה, חיזור ואינטימיות - לא פחות חשובים. הם מוסיפים המון בריאות, ביטחון ושלווה לקשר".
עוד ב-mako בריאות:
>> סקר רופאים: מתי נחזור לחיים שהכרנו?
>> סבלה מכאבים בבטן התחתונה - וזה מה שהתגלה
>> מחקר חושף עוד תסמינים פחות ידועים לקורונה
חשק – משיכה מינית: הכירו את ההבדלים
אפרת מנור, מטפלת מינית מוסמכת, מחדדת ומוסיפה שהעובדה שאין למישהו חשק לקיים יחסי מין, אינה בהכרח מעידה על פגיעה במשיכה המינית: ״חשוב להבין שחשק ומשיכה הם שני דברים נפרדים. המשיכה ברוב המקרים היא משהו פחות משתנה ונזיל לעומת חשק. העדר חשק יכול לנבוע למשל ממצב רוח ירוד, ממתח או בצל מריבה עם בן הזוג, אבל כשזה קורה זה לא אומר שהמשיכה נעלמת. בשורה תחתונה, צריך לזכור שמיניות היא עניין מורכב, ולא תמיד מתחשק לנו לפעול באותו האופן שהפרטנר שלנו בוחר. לכן חשוב לתקשר את רצונותינו המיניים ואת רמת החשק שלנו בהתאם לרגע הרלוונטי".
"חשוב להבין שחשק ומשיכה הם שני דברים נפרדים. המשיכה ברוב המקרים היא משהו פחות משתנה ונזיל לעומת חשק. היעדר חשק יכול לנבוע ממצב רוח ירוד, ממתח או בצל מריבה עם בן הזוג, אבל כשזה קורה זה לא אומר שהמשיכה נעלמת"
אפרת מנור, מטפלת מינית
מנור מציעה לבחון את השינויים שחלים ולפעול בהתאם להם: "צריך לזכור ששינויים בחשק יכולים להיות מושפעים מגורמים שונים, ביניהם גם ממידת שביעות הרצון שלנו במערכת היחסים הזוגית. כדאי לשאול את עצמנו מדי פעם: האם אנחנו מאפשרים לעצמנו לבטא את רצונותינו בקשר ובמיטה; עד כמה אנחנו באמת מכירים את גופנו ויודעים למה הוא זקוק; האם אנחנו מסוגלים להיות ברגע האינטימי ולאפשר לעצמנו להשתחרר ,ולעניינינו – האם אנחנו שמים לב לשינויים בחשק כביטוי למשהו רחב יותר בחיינו, כמו שינויים פיזיולוגיים למשל.
"חשוב לדעת ששינויים בגוף שלנו משפיעים בין היתר על הדימוי העצמי שלנו, על יחסינו עם הגוף, על הביטחון האישי ועוד. לעיתים רבות הגוף שלנו זקוק לדברים אחרים בתקופה כזאת, וזה לא בהכרח מעיד על ירידה בחשק, אלא על שינוי ברצונות המיניים שלנו. כך למשל, נשים בגיל המעבר לעיתים מגלות שגופן מגיב באופן שונה לגירויים מוכרים, וגברים יגלו שהן זקוקים לגירוי מוגבר. העצה שלי היא לקבל את העניין ולהבין שהגוף משתנה ואיתו גם הצרכים המיניים. בהתאם לכך, כדאי לנסות להבין מה בדיוק השתנה ומהן הדרכים החדשות שיסייעו לעורר את החשק המיני".