מין מזדמן, או "סטוץ", מאפשר לנו לממש חשקים מיניים ללא צורך במחויבות ארוכת טווח. לא כולם מעוניינים בקשר רגשי ממושך, לפחות לא בתקופות מסוימות בחיים שלנו ולכן סטוצים הם אופציה טובה למי שזה מתאים וכל עוד יש הסכמה על כך מבחינת כל הצדדים המעורבים, כמובן. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

עם זאת, ככל הנראה שגם אתם חוויתם לפחות פעם אחת בחייכם את תחושת החרטה שעולה אחרי מפגש מיני שכזה. עבור אנשים מסוימים, חרטה זו יכולה ממש להשפיע עליהם נפשית. רבים יגידו לעצמם שהם לא יעשו זאת שוב אי פעם בחיים, אבל מחקר שפורסם לאחרונה חושף שהסבירות לכך נמוכה. למעשה, מתברר שחרטה על סטוץ לא מובילה לשינוי בהתנהגות המינית. 

צוות חוקרים מנורווגיה ניסה לבדוק האם חרטה על התנהגות מינית, כפי שקורה לאחר מין מזדמן, מובילה לשינוי בהתנהגות המינית. החוקרים סברו כי אנשים שחשים חרטה לאחר סטוץ ישנו את ההתנהגות המינית העתידית שלהם, אך למעשה הם גילו את ההיפך. 

המשתתפים במחקר, בין הגילים 18-30, התבקשו לענות על שאלון אינטרנטי בנושא מין לא מחייב. לאחר כארבעה חודשים, הם התבקשו לענות על שאלון נוסף. בשאלונים הם התבקשו לדווח על רגשות של חרטה הקשורים למין מזדמן ועל חרטה כתוצאה מוויתור על מין מזדמן. בנוסף לכך, הם השיבו לגבי רמות של גועל, שביעות רצון, שכרות ויוזמה, בהקשר למין מזדמן. 

הממצאים, שפורסמו בכתב העת Evolutionary Psychology, חשפו כי החרטה על ההתנהגות המינית לא שינתה את ההתנהגות העתידית של המשתתפים. אלו שהתחרטו על כך שוויתרו על מין מזדמן, לא הגבירו את הפעילות המינית שלהם, כפי שמתבקש לחשוב. ואלו שהביעו חרטה על מין מזדמן לא הפחיתו בפעילות מינית זו, כלומר מספר הפרטנרים המזדמנים שלהם לא ירדה. נוסף על כך, החוקרים מצאו הבדל מעניין בין גברים לנשים; תוצאות המחקר הראו כי נשים הן בסבירות גבוהה יותר להתחרט על מין מזדמן - ואילו אצל גברים הסבירות היא גבוהה יותר שהם יתחרטו על כך שוויתרו על הזדמנות למין מזדמן (כי הם סירבו להצעה או כי הם לא יזמו עם פרטנרים פוטנציאליים). 

אישה שוכבת במיטה (אילוסטרציה: Jen Theodore, unsplash)
נשים יותר מתחרטות על סטוצים|אילוסטרציה: Jen Theodore, unsplash

עוד ב-mako בריאות:
>> גל שני בהודו: התסמינים שמקשים את אבחון המחלה
>> זאת העיר עם מספר החולים הגדול ביותר
>> 1 מכל 3 מחלימי קורונה יסבול מבעיה נוירולוגית

למה אנחנו מתחרטים?

השאלה המתבקשת לאור תוצאות המחקר, היא מדוע אנחנו בכלל מרגישים חרטה, אם היא לא משפיעה על ההתנהגות שלנו? לרגשות ולתחושות יש מטרות מסוימות, אז מהי המטרה של תחושת החרטה? 

חרטה יכולה לעזור לנו ללמוד מטעויות והיא בעיקר יכולה לעזור לנו להבין את עצמנו טוב יותר. בפעם הבאה שתרגישו חרטה על משהו שעשיתם או לא עשיתם, נסו לשאול את עצמכם מאיפה הרגש הזה נובע, למה הוא צץ ברגע זה? שאלה נוספת שכדאי לשאול היא למה עשיתי את הדבר שאני מתחרט עליו? אם התשובה היא שזה בשל השפעה חיצונית, בין שזה חברים או נורמות חברתיות - ייתכן שכדאי לכם לשנות את אופן קבלת ההחלטות שלכם. מומלץ תמיד להסתכל פנימה ולחשוב עם עצמכם מה אתם באמת רוצים ומה אתם מרגישים לגבי ההחלטה שאתם שוקלים, עם כמה שפחות השפעות סביבתיות. מותר להתייעץ עם אנשים כמובן, אבל אם תהיו כנים עם עצמכם בלי רעשי רקע, אז הסיכוי שתתחרטו על החלטה שעשיתם יהיה ככל הנראה נמוך יותר. כמו כן, טבלת יתרונות וחסרונות תמיד עוזרת להסתכל על התמונה הרחבה יותר. 

ואל תהיו קשים מדי עם עצמכם, כי חרטה יכולה להשפיע עליכם נפשית ואף עלולה להחמיר חרדה ודיכאון. אז אל תתעלמו ממנה ואל תדחיקו אותה, נסו להבין מהיכן היא נובעת, כך שתוכלו להתקדם הלאה ולא לשקוע בתחושה השלילית של החרטה.