כולנו יודעים שהמילים שאנחנו אומרים לאחרים הן משמעותיות, אבל לפעמים אנחנו שוכחים שהמילים שאנחנו אומרים על עצמנו וכלפי עצמנו חשובות לא פחות. אנחנו צריכים לשים לב לדרך שבה אנחנו מתארים מי אנחנו, ואם לא נשתמש במילה מסוימת כשאנחנו מתארים חבר קרוב – למה שנשתמש בה על עצמנו? הנה שבע מילים שכדאי להוציא מהלקסיקון כשאנחנו מנסים להגדיר מי אנחנו.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
1. בודד/ת
גם אם עברתם פרידה קשה לאחרונה, איבדתם בן משפחה יקר או אתם סתם מרגישים חרא, מפתה להגדיר את המצב שלכם כבודדים. אבל זכרו שאם אתם חולקים את הרגשות הללו עם חבר או מכר, אתם לא ממש בודדים... אם אתם מרגישים לבד, הפסיקו לחשוב על עצמכם כבודדים וצרו קשר עם מישהו. "יכול להיות שמה שיעזור הוא לפנות לאנשים אחרים וליידע אותם שאתם צריכים משהו מאשר לנסות ולהתמודד עם זה לבד", אומרת הפסיכולוגית סו סקסטון.
2. טיפש/ה
יועצת הנישואים איבינה אוסיבודו-אוניילי טוענת שהיא שומעת את המילה הזו לעיתים יותר מדי קרובות. "אם אתם אומרים לעצמכם שאתם טיפשים, תעוררו תחושות שליליות לגבי עצמכם, כמו גם מחשבות שליליות", היא אומרת. "יותר מדי מחשבות שליליות יכולות להוביל לצניחה בביטחון העצמי או בהערכה העצמית". תנו לעצמכם קצת יותר קרדיט, ואפשרו לעצמכם מרווח מתאים כדי לעשות טעויות כדי שתוכלו לשחרר את הלחץ שאתם מכניסים את עצמכם אליו, וגלו קצת יותר חמלה כלפי עצמכם.
3. עצלנ/ית
"יותר מדי אנשים יורדים על עצמם משום שהם לא יכולים לקום מוקדם ולהתעמל, לעשות יותר מדבר אחד בבית או בעבודה, או פשוט לשמור על קשר עם אנשים אחרים", אומרת קרן עזיז, קואצ'רית לבריאות הוליסטית. "כדאי לבדוק אם אנחנו בעצם צריכים יותר זמן למנוחה, יותר שעות שינה, יותר מוטיבציה או עוד מידע, לפני שאנחנו שופטים את עצמנו בחומרה רבה מדי". אל תבלבלו תשישות או עומס עם עצלנות ביתית. אתם עצלנים רק משום שאתם בוחרים להיות כאלה.
עוד ב-mako בריאות:
>> צעירה ירדה 60 ק"ג תוך פחות משנה - ואז זה קרה
>> חטפה הרעלת קיבה מטעות שרובנו עושים
>> יאללה תעמיסו: אלה 3 הפחמימות הכי בריאות
4. סתם/רק
כששואלים אתכם מה אתם עושים בחיים או מה התחביבים שלכם, אל תשתמשו במילים "סתם" או "רק": אתם לא "סתם סטודנטים" או "רק אסיסטנטים", ואתם לא מבלים את סופי השבוע שלכם "סתם בבית". קחו בעלות על מי אתם ומה אתם עושים. "המילים הללו מערערות את העוצמה והכוח שלכם", אומרת הקואצ'רית ניקי ברונו, "ומשמשות כמו התנצלות עבור משהו שלא מצריך אחת כזו, או משדרות הערכה עצמית נמוכה וענווה מאולצת".
5. סליחה
נשים במיוחד נוטות להתנצל על כל דבר קטן - וזה אולי נתפס כנחמד ומנומס, אבל לא כשאומרים את זה יותר מדי פעמים. הקואצ'רית קייט ג'יג'קס טוענת שאנחנו חייבים לשים לב איך אנחנו משתמשים במילה הזו, ולא להתנצל על דברים שאינם בשליטתנו או בבעלותנו. כמו כן כדי לנסות ולהחליף את המילה "סליחה" במילה "תודה" – למשל, "תודה שחיכית" במקום "סליחה שאיחרתי".
6. רגיש/ה
כשאנחנו מעניקים למחשבות ולרגשות שלנו תווית של "רגישים", אנחנו לא רק שופטים את עצמנו אלא גם מעניקים לעצמנו משמעות שלילית, אומרת המטפלת טס בריגהם. "אין שום דבר רע ברגשות וברגישות, ואפילו אם אתם משוכנעים שאתם יותר רגישים מהאדם הממוצע, אתם לא חייבים להצדיק את ההתנהגות שלכם כלפי אף אחד". במקום זה, הרשו לעצמכם לחוות את הרגשות הללו, כדי שתוכלו לעבור הלאה כשאתם מוכנים לזה.
7. חסר/ת תקווה
לא משנה כמה רע אתם מרגישים או כמה אתם חושבים שאתם חייבים להשתנות ולהשתפר, לעולם אל תגידו לעצמכם שאין תקווה. "לחזק את העובדה שאתם לומדים ומתפתחים זה מסר הרבה יותר חיובי, מעודד ואפקטיבי, מאשר להלקות את עצמכם שוב ושוב, ולצפות מעצמכם להיות מומחים בהכל על ההתחלה", אומרת הקואצ'רית סאלי אן קרול.