קיימת אמונה שאם תסתכלו על צבע צהוב למשך זמן רב, אתם עלולים להתחיל להרגיש חרדה או עצבנות. אומרים גם שתינוקות נוטים יותר לבכות בחדרים צהובים. אם תערכו חיפוש בגוגל את הערך How yellow affects your mood או "איך הצבע הצהוב משפיע על מצב הרוח שלך", בין הרשמים החיוביים תמצאו שפע של מאמרים ברשת שמזהירים מפני תכונות מסעירות ומרגיזות של הצבע הצהוב.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
"זה בהחלט לא נכון", אומרת לטריס אייזמן ל-CNN, מומחית לצבע ומנהלת מכון Pantone Color, המסייעת לחברות להחליט אילו צבעים הם הטובים ביותר עבור המותגים או המוצרים שלהם. אייזמן הכירה את מחולל השמועה השלילית לגבי הצבע הצהוב, והוא כבר מזמן לא בחיים: שמו היה קרלטון וגנר והוא ניהל בית ספר לאנשים שרצו להרחיב את הידע שלהם לגבי צבעים. "צהוב לא היה הצבע החביב עליו והוא עשה כל שביכולתו כדי לשלול את השימוש בו, אבל זה היה רק מנקודת מבט אישית שלו", אומרת אייזמן. לטענתה, לצבע הצהוב יש השפעה דווקא הפוכה עלינו. כל כך הפוכה שזה די פסיכי.
עושה אתכם מאושרים, עושה אתכם מוארים
במהלך 30 השנים האחרונות, אייזמן ערכה מחקר על אסוציאציות מילוליות שונות שמעלים צבעים בהשתתפותם של אלפי אנשים. המילים הראשונות שעולות בעקביות כשאנשים מביטים בצבע צהוב הם "שמש", "חום", "עידוד", "אושר" וגם "עליזות". כל זה נובע בעיקר מההקשר של הצבע הצהוב עם השמש, אבל המשמעויות מרחיקות לכת.
"אם תיתן לכל ילד חבילת צבעים, הם תמיד יגיעו אל הצבע הצהוב", אומרת אייזמן. "ותמיד, בפינה הימנית העליונה או בפינה השמאלית של הציור, תופיע השמש ולעתים קרובות גם תשלח קרניים". השמש מעירה אותנו, מחממת אותנו ומזינה את היבול שלנו. למרות שהשמש היא למעשה לבנה, אנו רואים אותה כצהובה או כתומה משום שלצבעים האלה יש אורכי גל גבוהים יותר והם מפוזרים פחות בקלות על ידי האטמוספירה של כדור הארץ, ונשארים מאחור בעוצמה רבה כדי שנוכל לראות אותם. לצבע הכחול, לעומת זאת, יש אורכי גל נמוכים - מה שמסביר מדוע הוא פזור על פני השמים.
על מנת להוכיח את האיכויות מרוממות הנפש של הצבע הצהוב, אייזמן צבעה את רוב הבית שלה בצהוב. היא מתגוררת בוושינגטון, שם רוב הזמן אפור, ולדבריה, הצהוב גורם לה להרגיש כאילו היא עושה אמבטיית שמש.
על פי ספרו של ג'ים ברימן, "טיפול בצבעים", השימוש בצבע הצהוב כדי לרומם את רוחם של אנשים נעשה עוד בשנת 1917 בלונדון. זו הייתה מלחמת העולם הראשונה, ומומחה לצבעים בשם הווארד קמפ פרוסור האמין כי שימוש בצבע הנכון בחדר בית החולים יכול לרפא חיילים שסבלו מהלם קרב. פרוסור עיצב חדר בבית החולים אתל מק'קול בלונדון עם תקרות כחולות, רצפות בצבע ירוק עדין וקירות בצבע צהוב לימוני; המטופלים הסכימו באופן גורף שהחדר נעים, אבל רופא צבאי שקבע כי לא מדובר בטיפול פסיכולוגי אמין חיסל את המיזם החלוצי.
מספר מחקרים נוספים עסקו בשאלה כיצד הצבע הצהוב משפיע על אנשים. לטענת אייזמן, הלך הרוח שמלווה את הצבע הצהוב הוא בעיקר חיובי - ובמחקר שלה היא ראתה שאנשים מקשרים את הצהוב עם רגשות הרבה יותר עמוקים מאשר שמחה. "לפעמים", היא אומרת, "אנשים מסוימים יכולים אפילו לחוות הארה".
עוד ב-mako בריאות:
>> רוזמרין ונשיקות: הטיפים שישאירו אתכם צעירים
>> אני חולה במחלת השינה וזה לא מצחיק כמו בסרטים
>> לעולם אל תגעו במאכלים האלה בבתי מלון
האם צבע יכול לטפל בדיכאון?
איכויות הצבע הצהוב עשויות לסייע בשיפור מצב הרוח בעיקר כשמדובר בדיכאון עונתי - סוג של דיכאון שחוזר מדי שנה במהלך הסתיו והחורף, וההנחה היא כי הוא נתון להשפעה של חסך באור שמש. חלק מהסובלים מדיכאון עונתי מטופלים בהרכבת משקפיים בגוון צהוב שחוסמים את קרני האור הכחולות - אלו הן הקרניים שמייצרות מלטונין בגוף וגורמות לשינה יתרה, סימפטום שכיח אצל הסובלים מההפרעה.
הוכח כי טיפול באור יכול לסייע להקלת הדיכאון. מדובר במכשיר תאורה מיוחד הפולט אור בהיר וחזק מאד, המדמה את אור השמש. אבל האם לצבע הצהוב יש קשר לזה? הפסיכולוגית גילה לינדסלי מאיגוד הפסיכולוגים "לה מורה" לא חושבת כך: "טיפול באור משפר את הרגשתם של האנשים, וזה נפלא, אבל זה רק משום שחלק מסוים של המוח השולט בכל זה, מגיב לספקטרום האור הספציפי לאור השמש. יש תאים מיוחדים בעיניים שיגיבו לאור ויעבירו את המידע לגבי השעה לשעון הביולוגי. זה רק במקרה שצהוב הוא צבע שמח".
מה זה צהוב? תלוי מתי באבולוציה אתם שואלים
יש משהו שונה בנראות של הצבע הצהוב. כשהוא נעשה כהה או בהיר יותר, הוא מתנהג בצורה שונה מכל צבע יסוד אחר. למדענים אין מושג מה הסיבה לכך, אבל זה משחק תפקיד חשוב בדרך שבה התפיסה החזותית שלנו מתפתחת.
סטיבן באק, פרופסור למדעי המוח באוניברסיטת וושינגטון, אומר שצהוב הוא הצבע היחיד שמשנה את הגוון שלו כשהוא נעשה כהה יותר מסביבתו. הצהוב למעשה נעלם לחלוטין ונעשה חום, ורק כשהסביבה בהירה יותר הוא הופך להיות צהוב. לעומת זאת, הדרך שבה אנשים תופסים את הצבעים אדום, כחול וירוק נשארת אותו דבר, לא משנה עד כמה הם וסביבתם כהים או בהירים. "ייתכן שהסיבה לכך היא שהייתה חשיבות במהלך האבולוציה ליכולת להבחין בין אובייקטים ומשטחים שיש להם אותו הרכב של אורך גל כמו לצהוב בהיר, אבל הם למעשה יותר כהים", אמר פרופ' באק ל-CNN.
הסבר אחר יכול להיות שמכיוון שצבע חום הוא נפוץ בסביבות טבעיות. לא יכולות להיות לו משמעותיות רבות, ולכן יכול להיות שימושי לנו לתפוס אובייקטים מסוימים בגוונים בהירים כמו צהוב. עם זאת, באק מודה כי אין זו קביעה מוחלטת. "אני לא חושב שקיים מישהו שיודע לבחון מדוע כך התפתחנו, אבל יש חשיבות להבדל בין משטחים בהירים שנראים צהובים ומשטחים כהים תואמים שנראים חומים בהתפתחות המערכת החזותית".
הפחדן, האמיץ וזה שמתאבל עכשיו
למרות שאין שורה תחתונה חד משמעית בנוגע ליחסים שבין נפש האדם והגוון הצהוב, ברור שאנחנו מנהלים איתו מערכת יחסים ייחודית. קחו אפילו את הסמליות: הצהוב ביפן מסמל אומץ, ואילו במצרים הוא דווקא צבע של אבלות. Yellow בסלנג אמריקני פירושו "פחדן", ועם או בלי קשר – רוב איתותי האזהרה שתראו יהיו צהובים.
נראה שיש צורך במחקרים נוספים כדי להבין עד תום את היחסים שלנו עם הגוון הזה, אבל דווקא אי ההסכמה סביבו היא שעושה אותו כל כך מעניין: הארה על פי אייזמן, חרדה על פי קרלטון, פחדנות על פי האמריקאים ואומץ על פי היפנים? ספק אם יש צבע אחר שמייצר משהו דומה למחלוקת הזאת.