האם כסף באמת מבטיח אושר? ובכן, התשובה אף פעם לא חד משמעית, תשאלו את קים קרדשיאן שיודעת דבר או שניים על מה שכסף והרבה ממנו מזמין אליו. עמוק בפנים אנחנו יודעים שכסף ממלא לנו את הכיס יפה יפה אבל לא בהכרח את הנפש. כעת השאלה היא כמה כסף אנחנו באמת צריכים ועד כמה הוא משפיע עלינו?
מחקר שערכה אוניברסיטת פרינסטון ב-2010 מצא כי כי רמת הכנסה שנתית של 75,000$ (כ-240,000 שקל) למשק הבית היא כל מה שצריך כדי להיות מאושרים. למעשה המחקר מצא כי כל תוספת מעל הכנסה זו לא מביאה עמה תוצאות נוספות. מחקר חדש לעומת זאת מערער על קביעה זו וטוען כי ככל שיש לאדם יותר כסף - כך הוא מאושר יותר.
לצורך המחקר, נשאלו למעלה מ-33,000 אנשים בנוגע לרמת האושר שלהם בנקודות שונים ואקראיות בחייהם. מתיו קילינגסוורת', דוקטורנט, עמית בכיר וחוקר אושר בבית הספר של וורטון באוניברסיטת פנסילבניה, ניתח את הנתונים ומצא כי "כל מדדי האושר צמחו ככל שההכנסה עלתה". במילים אחרות, נראה כאילו כסף יכול לקנות לנו אושר, האומנם?
כסף קונה ביטחון ושייכות חברתית
"כל מי שאומר שכסף לא קונה אושר מעולם לא עשה קניות במכולת בחנות 'הכל בדולר'", אומרת הפסיכולוגית הקלינית איימי דרמוס, PsyD. "כסף קונה ביטחון, הוא קונה שייכות חברתית כך שהוא מאפשר לנו ללבוש ולעשות את הדברים כמו הקולגות שלנו, הוא מאפשר לנו לרכוש ביטוח בריאות, מגורים בשכונות בטוחות כך שנוכל לרוץ בלילה ללא חשש, הוא מאפשר לנו לצאת לחופשות ולעיסויים וגם לחסוף כסף לכל אותם מקרי חירום".
על פי המחקר של ד"ר קילינגסוורת', שהשווה את רמות האושר של אנשים ברמות הכנסה גבוהות יותר לאלה ברמות הכנסה נמוכות יותר על מנות להסיק שיעורי אושר של אנשים שונים, זה אכן נכון שרמת ההכנסה ורמת האושר עולות במקביל, אך אל לנו לטעות שזהו רק הכסף שמשפיע על רווחתנו. ד"ר דרמוס מסכמת כי "האושר נובע יותר מכסף בלבד. אושר הוא תוצר שנובע ממערכות יחסים, משביעות רצון מהעבודה ומהנאה מחייכם".
ומה לגבי עליה פתאומית בהכנסות? ובכן, המחקר הנוכחי לא מתייחס לשאלה זו, אך לפי הפסיכולוגית הפיננסית אמנדה קליימן, LCSW, העלאה בשכר עלולה רק לפגוע ברווחה הכללית.
"אנשים מסתגלים מהר מאוד לסכומי כסף חדשים אף לבסוף חוזרים לאותם הדברים שמסבים להם אושר בסיסי. המחשבה על השינוי וההעלאה משמחת אותנו אך זה נגמר בזה", מדגישה קליימן ומסבירה כי פעמים רבות הציפייה שיותר כסף ישמח אותנו עלולה רק לתרום לאומללות שלנו. "בסופו של דבר, אנחנו אותם אנשים עם אותו עולם פנימי ואושר בסיסי, על אף ההכנסה החודשית שצמחה, והפער בין הציפייה למציאות עלול לאכזב אותנו". לסיכום היא אומרת: "זה לא שכסף מבטיח רמה מסוימת של אושר. זה רק אומר שאין לך את אותה רמה של אומללות".
עוד במאקו בריאות:
>> חושבים לוותר על החיסון השני? כדאי שתדעו את זה
>> האם החיסון לקורונה יכול לגרום לדלקת בשריר הלב?
>> תפסיקו עם המנהג הזה – ומערכת העיכול תודה לכם
מה שכן עשוי להשפיע על רמת האושר כי מה האדם מקווה להרוויח מהכסף שלו. למשל, אם הכסף מתורגם לחופש – היעילות שלו משתפרת פלאים. אם חופש מתורגם לחירות לעשות עבודה שאנחנו נהנים ממנה לעומת עבודה שבאה לשלם את החשבונות בסוף החופש. "עבור אנשים מסוימים זה החופש לבלות כפי שהם בוחרים בכל רגע נתון, ללא הגבלה", מסבירה קליימן. "במקום לחשוב על סכום הכסף שמנבא אושר, חשבו איך להשתמש בכסף כדי להעניק לעצמכם את האושר".