למרות שאנשים רבים מתחילים להספיד את מלאכת הקריאה ומאמינים כי פודקאסטים, ממים וכתבות באינטרנט יקברו את מלאכת קריאת הספרים בעתיד הלא רחוק – הספרים חוזרים לאופנה בשנים האחרונות ובענק. סלבריטאים שונים כמו אופרה ווינפרי, ריס ווית'רספון ואמה ווטסון פתחו מועדוני קריאה המעודדים את עוקביהם לקרוא ספרים ולדון בהם. המדע הוכיח כבר לא מעט פעמים שלמרות שנראה לנו שהספרים מתיישנים בעידן הדיגיטלי – יש בהם לא מעט יתרונות בריאותיים מאוד משתלמים.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
קריאה חשובה לבריאות אף יותר ממה שחושבים
מדיטציה נחשבת לדרך יעילה (שהופכת גם לנפוצה יותר בשנים האחרונות) וטרנדית לתרגול מיינדפולנס (קשיבות) – אימון התודעה להבאת תשומת לב לחוויה המתרחשת בהווה, ללא ביקורת ושיפוטיות. אך לא רבים יודעים שקריאה היא גם דרך טובה להגיע למצב של מיינדפולנס, שאף מגובה מדעית. כשאתם עסוקים בבידור שמצריך הפעלה של כמה חושים במקביל, אתם יכולים לעשות מולטי-טסקינג ועדיין לספוג את התוכן (כמו למשל לגלול בפיד בפייסבוק במקביל לצפייה בטלוויזיה). לעומת זאת קריאה דורשת ריכוז מלא. אם המחשבות שלכם נודדות בזמן שאתם קוראים, תצטרכו לחזור אחורה ולקרוא שוב. אם ישבתם וקראתם ספר במשך 20 דקות, למעשה הצלחתם לעשות מדיטציה במשך 20 דקות, ולפיכך תוכלו גם ליהנות מהיתרונות הרבים שלה, כמו פחות דלקות בגוף, מערכת חיסון חזקה, רמות גבוהות של אמפתיה ועוד.
אך מיינדפולנס הוא לא היתרון היחיד של קריאת ספרים. מדענים מצאו כי קריאה עוזרת לבנות רשת עצבית שמשפרת את חיינו משמעותית, ובין השאר מפחיתה את החשקים שלנו לסוכר. ד"ר דיוויד פרלמוטר ציין בפודקאסט של האתר mindbodygreen כי "למאה אחוז מבני האדם יש חשקים למתוק. זו תכונה מורשת מאבותינו הקדמונים שאפשרה לבני אדם לשרוד". הוא מסביר כי החשק למתוק הוא מנגנון שקיים בגופנו עוד מהימים שבהם מזון היה מצרך קשה להשגה. אך כיום, מדובר בצורך שרבים מאיתנו נענים לו 365 ימים בשנה, 24 שעות ביממה – מה שמוביל לעודף משקל.
עוד ב-mako בריאות:
>> 6 דברים מפתיעים שהמראה החיצוני אומר עליכם
>> סיוט שהתגשם: הובהלה למיון עם ג'וק בתוך האוזן
>> אכלה יותר ארוחות ביום - והשילה 30 ק"ג
לטענתו, הבעיה היא שכשאנחנו נענים למחשבה הזו, של גירוי מערכת החיזוק (המערכת האחראית לתחושות הנאה ועונג) במוח שלנו באמצעות סוכר, אנחנו מחזקים את הנתיב לאותם אזורים במערכת החיזוק במוח הקשורים לדופמין. וזה נוטה להרחיק אותנו מחיבור לחלקים במוח שאינם קשורים למערכת החיזוק, אלא קשורים ביכולת שלנו להיות אמפתיים, ביכולת לעשות תוכניות לטווח הארוך, להבין השלכות ארוכות-טווח של החלטות יומיומיות שלנו. "אנחנו חיים בחברה שבה אנחנו נענים למערכת החיזוק במוח בכל רגע נתון", הוסיף ד"ר פרלמוטר. באופן הפוך, כשאנחנו מחזקים את החלקים במוח הקשורים לאמפתיות (משהו שהוכח מדעית כי קריאת סיפורת מסוגלת לעשות), אנחנו מחלישים את הנתיבים במוח למערכת החיזוק שקשורים לחשקים לסוכר. וכך בעצם, קריאה יכולה לגרום לנו לרצות פחות ממתקים ומאכלים עתירי סוכר.
הוכח מדעית כי קריאה יכולה גם למנוע אלצהיימר ומחקר מאוניברסיטת סאסקס מצא שהיא מפחיתה סטרס ב-68 אחוז, יותר מהאזנה למוזיקה (61 אחוז), שתיית כוס תה (54 אחוז) או יציאה להליכה (42 אחוז). אז אנחנו במקומכם היינו חוזרים לספר הזה שעצרנו באמצע לטובת האינסטגרם ומפנים לפחות 20 דקות ביום של קריאה ללא הפרעות.