יתרונות חלב העיזים לשיפור תפקוד מערכת העיכול תוארו כבר לפני אלפי שנים ברפואה הסינית העתיקה. כיום לא פעם שומעים על שילוב של חלב עיזים במצבים שונים הקשורים ברגישות מערכת העיכול כמו מעי רגיש, צרבות ועוד. מה יש בחלב העיזים שהינו קל יותר עיכול.
יתרונות חלב העיזים בהקשר לאופן בו הוא מתקבל במערכת העיכול קשורים להרכב החלב (סוגי החלבון, לקטוז, שומן) ואף לגורמי הגדילה הנמצאים בו (Growth factors). כמו כן, לחלב העיזים מיוחסות תכונות פרו-ביוטיות של סיוע בשיקום וטיפול תאי המעי לאחר פגיעה זיהומית-חיידקית ואף טיפול באלרגיות.
רוצים לדעת עוד על תזונה ודיאטה? היכנסו לפורטל הרפואה Infomed
לפניכם חמש דרכים שבהן משפר חלב העיזים את תפקוד מערכת העיכול:
1. חלבון חלב העיזים קל לעיכול
חלבון חלב העיזים נחשב לקל יותר לעיכול, בהשוואה לחלבון החלב הנמצא בחלב פרה. הסיבה היא היעדרות של חלבון ה- alpha-s-1-casein מחלב העיזים, הנחשב לחלבון מרכזי בחלב פרה. חסר בחלבון זה מקל על תהליכי עיכול חלב העיזים במערכת העיכול. עם זאת, חשוב להדגיש כי במקרים של אלרגיה לחלבוני החלב חלב עיזים לא יוכל להיות תחליף לחלב פרה. הגבן (נוצר מהתקרשות החלבונים) של חלב עיזים הינו דק ועדין יותר, דבר המסייע לאנזימים המפרקים את החלבון בקיבה להגיע באופן מהיר ויעיל יותר לחלבוני חלה העיזים ובכך לגרום לפירוקם כבר בשלב זה.
2. הבדלים בשומן
מבנה והרכב השומן בחלב עיזים שונה מזה המצוי בחלב פרה. מיצלות (כדוריות) השומן בחלב עיזים קטנות יותר בהשוואה לשומן בחלב פרה, ולכן הן מתפזרות טוב יותר ובאחידות גדולה דבר המאפשר לפירוק טוב יותר במערכת העיכול. יתרון נוסף של השומן בחלב העיזים מבחינת העיכול הוא התכולה הגבוהה יותר של חומצות שומן קצרות שרשרת, בהשוואה לחלב פרה, אילו נספגות בדם במהירות ללא צורך כמעט בפירוק במערכת העיכול. כנראה ששני ההבדלים האלו תורמים ביחד לעיכול קל יותר של חלב העיזים, בהשוואה לחלב פרה.
>> עוד ב-mako בריאות -
יש סיבה בגללה היתושים עוקצים דווקא אתכם
אוי זה כואב: מה עושים עם טחורים?
אחת ולתמיד: מה עדיף - רנטגן או MRI?
3. שיקום תאי המעי לאחר פגיעת חיידק ה-E-coli
מחקר שהתפרסם במגזין הרפואי BMC gastroenterology בשנת 2012 בחן את השפעת חלב העיזים על שיקום תאי המעי לאחר פגישה של חיידק Enteroaggregative Escherichia coli) EAEC). פגיעה של חיידק זה עלולה לגרום לשלשול, חסר תזונתי ופגיעה בגדילה בקרב ילדים. תוצאות המחקר הראו שחלב עיזים סייע באופן מובהק לחידוש תאי המעי שנפגעו מהחיידק ולשיקום הנזק שנגרם, ואפשר למעי לחזור לתפקוד.
4. אפקט אנטי דלקתי
לאוליגוסכרידים הנמצאים בחלב העיזים יש תכונות פרו-ביוטיות והם אף בעלי יכולת לפעול כקולטנים (רצפטורים) למיקרו-אורגניזמים. במחקרים נמצא כי חלב העיזים מהווה את המקור הגדול ביותר לאוליגוסכרידים בעלי תכונות פרו-ביוטיות מבין כל סוגי החלב הנמצאים בשימוש האדם. בנוסף לכך, מבחינה מבנית האוליגוסכרידים הנמצאים בחלב העיזים נחשבים דומים מאוד לאוליגוסכרידים הנמצאים ב"חלב האם" של בני האדם. מחקרים בחיות הראו כי שימוש בחלב עיזים סייע לטיפול במצב של קוליטיס ויש המשערים שבשל התכונות האנטי-דלקתיות של חלב העיזים הוא עשוי לסייע בטיפול במחלות מעיים נוספות.
5. טיפול באלרגיות
חלב העיזים מוזכר במחקרים גם בהקשר של טיפול באלרגיות, בשל תכונתיות האנטי דלקתיות וחשיבות בריאות המעי להתמודדות עם אלרגיות למיניהן. מחקר שהתפרסם במגזין הרפואי Endocr Metab Immune Disord Drug Targets במאי 2014 בחן את הרכב חלב העיזים בהקשר לפוטנציאל הטיפול בדלקות ואלרגיות. מסקנות החוקרים היו שחלב העיזים הינו בעל פוטנציאל לעורר/לעודד תגובה חיסונית הסתגלותית במערכת העיכול באדם, ואף לעכב פעולה של רעלנים (inhibiting the endotoxin-induced activation of monocytes). המלצת החוקרים הייתה כי מומלץ לשקול שילוב חלב עיזים בעת טיפול בדלקות ואלרגיות, אפילו בגיל המבוגר.
>> מתאמנים בחדר כושר? הנה התרגילים שאתם חייבים להפסיק לעשות
* יעל דרור היא דיאטנית קלינית ופזיולוגית