השילוב של חלבון, ויטמינים ומינרלים בביצה אחת הופכת אותה לבחירה תזונתית בריאה ומזינה. הביצה, שמכילה בסה"כ כ-80 קלוריות ו-7 גרם חלבון ביחידה בגודל בינוני, מהווה מקור מצוין לחלבון איכותי ומלא – כזה שמכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לנו שמשמשות כאבני הבניין של השרירים בגופנו.
זה לא הכל, ביצה מכילה כ-13 ויטמינים ומינרלים שונים, ביניהם ויטמין A ,D ו-B12. בביצה נוכל למצוא גם רכיבים תזונתיים חשובים כמו ביוטין, כולין ולוטאין – המשמשים בין היתר כנוגדי חמצון ובעלי תפקיד בחילוף החומרים התקין בגופנו.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מה בנוגע לכולסטרול?
פה צריך לעשות סדר אחת ולתמיד. בעבר שלטה הדעה שבגלל שביצה מכילה כמות גדולה של שומן מסוג כולסטרול, כ-186 מ"ג ביחידה בינונית ליתר דיוק (כאשר ההמלצה לצריכה יומית של כולסטרול היא עד 300 מ"ג לאדם בריא), היא אינה מומלצת לסובלים מרמות כולסטרול גבוהות בדם או לסובלים ממחלות לב וכלי דם. אולם בשנים האחרונות, רוב המחקרים דווקא מראים שאצל רוב האנשים צריכת כולסטרול מהתזונה לא משפיעה לרעה על רמת הכולסטרול בדם.
על פי ההמלצות התזונתיות העדכניות להיום, כולסטרול תזונתי כבר לא משחק תפקיד משמעותי בהעלאת כולסטרול בדם, זאת לעומת גנטיקה, היעדר פעילות גופנית והרגלים כמו עישון וצריכת אלכוהול. מחקר שנערך לאחרונה אפילו מצא שאנשים שנהגו לאכול ביצה אחת ביום בממוצע, היו בסיכון נמוך יותר לחלות במחלות לב וללקות בשבץ ,מה שאפשרי ככל הנראה בזכות תכולת השומן הבלתי רווי בביצה, או בשמו המוכר – השומן הטוב, משום שאותו שומן טוב הוא זה שמסייע בפינוי עודפים של כולסטרול רע מדפנות העורקים ובהפחתת הסיכון לטרשת עורקים ומחלות לב.
מה יותר בריא: החלמון או החלבון?
כמה ביצים מומלץ לצרוך בשבוע?
כיום ההמלצה עומדת על צריכה של ביצה אחת ביום לאדם בריא. ולא, אין סיבה להפריד בין החלבון לחלמון ולאכול רק את החלבון. ההמלצה מדברת על אכילת ביצה בשלמותה, שכן בצורה זו ניתן להרוויח את מלוא המרכיבים התזונתיים החשובים, כמות החלבון המלאה, הוויטמינים והמינרלים. עבור אנשים הסובלים ממחלות לב או רמות כולסטרול גבוהות בדם, ההמלצה עומדת על בין 3 ל-4 ביצים בשבוע. חשוב לזכור שאותה המלצה מתייחסת לא רק לביצים שאנחנו צורכים בצורתן הטבעית כביצה קשה או חביתה, אלא גם לביצים שנמצאות במאפים כמו פשטידות או סלטים שונים.
ליאור כהן, דיאטנית קלינית B.Sc. R.D. היחידה לתזונה ודיאטה, בי"ח איכילוב