מאז ומתמיד השתמשו בפירות מיובשים כמזון מרוכז המכיל ויטמינים ומינרלים אשר נכלל כחלק מהתזונה היומיומית, וקל היה לטלטלו ממקום למקום. כיום, השימוש בפירות מיובשים אינו מהווה למרבית מהאוכלוסייה כתפריט בסיסי, אך בכל זאת לפני ט"ו בשבט קיימת  דרישה ואיתה היצע גדול לפירות יבשים. זאת הסיבה שאנו פוגשים מדי שנה פירות מיובשים חדשים על המדפים.

בעבר ייבשו את הפירות על גגות הבתים, המראה החיצוני שלהם לא היה אסתטי והיה ללא חומר משמר. כיום, "גם העיניים אוכלות", לכן על מנת לשמור על צבעו של הפרי בזמן הייבוש, מוסיפים יצרנים רבים תחמוצת גופרית כחומר משמר. היום עם התגברות המודעות בקרב הציבור המתנגדים  למזון המכיל כימיקלים בתפריטיהם, ישנה אפשרות  למצוא פירות מיובשים שאינם מכילים תחמוצת גופרית בבתי הטבע, או כל חנות המחזיקה פירות מיובשים אורגניים. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

את הפירות המיובשים ניתן לאחסן בצנצנות אטומות ולהכניס בתוך הצנצנת 2-3 עלי דפנה על מנת שהפרי לא יתולע. ניתן לשמרם במקרר. 

ישנם דרכים רבות לשלב את הפירות המיובשים בתפריט, אך החשוב מכל, רצוי להשרותם כ-10 שעות לפני אכילתם, לשתות את מי המשרה ולאכול את הפרי.

כשהפרי יבש ואינו מושרה הוא מזון מרוכז מאוד ועלול לגרום לקשיי עיכול, ביחוד לסובלים מהפרעות במטבוליזם של הסוכרים. ההשריה מקרבת את הריכוזים לריכוז של פירות טריים. אם משרים יתר על המידה, גורמים לתסיסת הפרי והפיכתו למשקה אלכוהולי.

פירות יבשים (צילום: shutterstock | By Yulia Furman)
צידה לדרך|צילום: shutterstock | By Yulia Furman

ישנה אפשרות נוספת לצקת על הפירות מים רתוחים עד שיתרככו ואחר כך לאוכלם. אם אתם לא רוצים להשרות את הפירות המיובשים, כדאי לשטוף אותם לפני האכילה כי אין אנו יודעים היכן הם היו.

תרופות סבתא

חרובים

משמשים להקלת שלשולים. כמו כן, ניתן להכין סירופ חרובים במקרים של שיעול או ברונכיט: בשלו את החרובים במים (כמות החרובים 2/3 חרובים מרוכזים + 1/3 מים) אם ברצונכם להמתיק ניתן להוסיף 1-2 כפיות סוכר נבט ומעט ציפורן.

תאנים

על התאנה בכתבים העתיקים מסופר שהיא "מחלימה את האדם ומוסיפה כוח לאנשים צעירים ושומרת על בריאותם של הזקנים, הללו "מצעירים" ממזון זה קמטי פניהם מתמעטים".

מימים קדומים ייחסו לתאנים מיובשות (דבלים) סגולות של שלשול קל, הנגרם על ידי החרצנים הקטנים הבלתי נעכלים שלהן, או מתוך השפעת החומצות והמלחים שבתאנים. ניתן לאכול תאנים כטיפול בעצירויות ובמחלות בדרכי העיכול.

נשים בהריון נהגו להרבות באכילת תאנים טריות וגם מיובשות כדי להרבות את החלב.

עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: הנגיף האסייתי שעלול להפוך למגפה הבאה
>> סובלים מבעיות בעיכול? אולי זאת הסיבה
>> מומחה חושף תסמין חדש: "לשון קורונה"

שזיפים מיובשים (צילום:  Kasabutskaya Nataliya, shutterstock)
הפתרון לעצירות|צילום: Kasabutskaya Nataliya, shutterstock

שזיפים מיובשים 

במקרים של עצירות קשה מומלץ לאכול כל יום בבוקר על קיבה ריקה שישה שזיפים שהושרו למשך הלילה במים, ניתן לשתות את מי ההשריה ואחר כך לאכול את השזיפים.

>> איזה פרי יבש הכי משמין? המצעד

מרגלית שילה - מנהלת הרפואה המשולבת בקופת חולים לאומית שירותי בריאות